Kevesebbet kell fűtened és melegebb is lesz: alig ismert praktikákat mutatunk

A szigetelőeszközök használatán kívül is van néhány dolog, amit megtehetsz a melegebb lakásért.

Melegebb lakás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Októberrel együtt beköszöntött a fűtésszezon, amikor sokan törik a fejüket azon, hogyan tehetnék melegebbé lakásukat anélkül, hogy a fűtésszámlát növelnék. A hőszigetelő megoldásokon kívül vannak olyan praktikák, melyek ebben segítenek.

Korábban már írtunk olyan eszközökről, amelyek valóban hatékonyan csökkentik a rezsiszámlát, többek között a fűtését is. Most olyan egyszerű tanácsokkal látunk el, melyek segítenek kicsit felmelegíteni az otthonodat. 

Tartsd meg a meleget!

A nagy belmagasságú lakások egyik legnagyobb problémája, hogy nehezen befűthetők. Ebben segít például az, ha a radiátor fölé polcot szerelsz. Ez azért rendkívül hasznos, mivel a meleg felfelé száll, így a polc megakadályozza, hogy a radiátor hője a plafon felé áramoljon. Tehát a meleg irányt vált, és a szoba belseje felé áramlik. Fontos, hogy hagyj némi távolságot a radiátor és a polc között, hogy a meleg levegő tudjon keringeni.

ajto-radiator-polc-pipere

Evidensnek tűnhet, de az ember hajlamos nem figyelni rá: az ajtókat tartsd csukva. Ha az otthonod több szobával rendelkezik, az ajtókat érdemes csukva tartani, amikor fűtesz, így kisebb helyiséget kell befűteni. Ha vannak olyan szobák, melyeket egyáltalán nem, vagy csak igen ritkán használsz, azoknak az ajtaját is érdemes csukva tartani, így például a kamráét. Ha a lakásod kicsi, és az egészet használod, nyugodtan nyitva hagyhatod az ajtókat, hogy a meleg áramoljon. 

Segítenek a textilek

Hallhattad már, hogy a vastag sötétítőfüggöny ajánlott, mert hőszigetel. Mivel eltakarja az ablakot, nem engedi kiszökni a hideget, de nem mindegy, hogyan használod. Ha süt a nap, nyugodtan húzd el a függönnyel együtt, hogy bejöjjenek a sugarak a szobába. Egyébként húzd vissza, hogy szigeteljen. Ha redőnyöd is van, éjszakára azt is húzd le, mert plusz szigetelőréteget jelent.

Minél több felületét fedi a padlónak szőnyeg, annál könnyebb melegen tartani a lakást, ráadásul sokkal otthonosabb, meghittebb lesz a hangulat. Ugyanez igaz, ha az ülőbútorokat és az ágyat beteríted pokróccal, így az kevésbé hűl ki, és a fűtés elsődlegesen a levegő felmelegítésére irányul.

Plusz tippek

Ha sütöttél, a sütőt hagyd nyitva, hogy kieressze melegét a konyhába, és ha főztél, ne öntsd ki rögtön a forró vizet. A párolgás segít melegen tartani a helyiséget, ráadásul a párásabb levegőt melegebbnek érzékeli az emberi test. Ugyanez igaz, ha forró fürdőt veszel - nyitva is hagyhatod utána a fürdőszoba ajtaját. Vigyázz azonban a megfelelő páratartalomra - 40-60% - és a rendszeres szellőztetésre, nehogy bepenészedjenek a falak vagy a fugák! 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük