Olcsó szigetelés a régi ablakra: hallottál már a nútmarásról?

A svéd technológia pénztárcabarát, és nagyon gyorsan megtérül.

Ablakszigetelés nútmarással
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lakásból a meleg legnagyobb része a nyílászárókon át távozik, így hosszabb távon érdemes elgondolkozni a régi ablak cseréjén, ha azonban nem szeretnél nagyobb költséggel járó beruházást, más módszereket is kipróbálhatsz a jobb szigetelés érdekében.

A hőszigetelő ablakfólia például egy plusz szigetelőréteget ad az ablaküveghez, a szilikon szigetelőcsíkot pedig bárki egyszerűen felragaszthatja az ablakra, ráadásul mindkettő egyszerűen beszerezhető bármelyik barkácsüzletből. Ha azonban profibb megoldást szeretnél, válaszd a nútmarást!

Szigetelés nútmarással

Az utólagos szigetelés leghatékonyabb módszerének számító nútmarás egy svéd szigetelési technika, melynek lényege, hogy az ablak faanyagába nútot, vagyis mélyedést, vájatot, hornyot hoznak létre felsőmaróval, majd ebbe applikálnak bele speciális szigetelőanyagot.

nutmaras

A nútmarás egy ablakszigetelő szakembernek rutinmunka, mely nem kerül sokba, és túl sok időt sem igényel. Folyóméterenként körülbelül 400-700 forint a szigetelés ára - ezt kell alapul venni az ablakszárnyak teljes kerületére viszonyítva.

A menete is nagyon egyszerű, első lépésként, még mielőtt leszednék az ablakszárnyat, egy gyurmát tesznek a szárny és a tok közé, ennek benyomódása mutatja majd meg, hogy milyen szigetelőanyagra lesz szükség, vagyis, hogy mekkora a légrés, amit szigetelni kell.

Ezután le kell szerelni az ablakszárnyat, melyben a felsőmaróval kialakítják a mélyedést, majd abba beillesztik a szigetelőanyagot. Ehhez a tökéletes illeszkedés érdekében speciális kézi szerszámra, kézi behengerlőre vagy behúzó görgőre van szükség. Ezután nem is marad más hátra, mint visszahelyezni az ablakot, majd bezárni, hogy a szigetelőanyag kellőképp összepréselődjön.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A nútmarás után az ablak sokkal jobban szigetel majd, hamar megtapasztalhatod, mennyivel tovább megmarad a meleg, arra azonban figyelj, hogy az sem jó, ha egy ablak túlságosan is szigetel, így ugyanis nem lesz kellőképp átszellőzve a lakás. Szellőztess gyakrabban!

Kép: builddailys.com.

Ezt is szeretjük