9 dolog, ami egyszerűen tilos!
Ha nem akarsz milliókat bukni
Ha te sem akarod kidobni a pénzed az ablakon, akkor a következő 9 dolgot mindenképp felejtsd el!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lakásvásárlás számos buktatót rejt. Egy elhamarkodott döntéssel akár több millió forintot is veszíthetsz, ezért nem árt körültekintőnek lenned már a megvásárolandó lakás kiválasztásakor is! Emellett fontos, hogy használd a lehetőségeket: ne írj alá szerződést ügyvéd nélkül, ne foglalózz le olyan lakást, amely gyanúsan olcsó, és mindenekelőtt jól nézd meg, hogy mire adsz ki milliókat!

Korábbi cikkünkben sorra vettük a kilenc legnagyobb hibát, amelyet elkövethetsz az ingatlan adásvételekor, ez azonban még nem minden! Érdemes a következő tízzel is megismerkedned!

Anélkül vásárolni, hogy megnézted volna az ingatlant

Azt hiszed, hogy ilyet senki sem csinál? Pedig sokan beleesnek abba a hibába, hogy látatlanban vásárolnak: hiszen látták már az ingatlant az interneten, számos fotón, ráadásul az alaprajz is a birtokukban van - mi lehet hát a baj? Az, hogy ami képen tökéletesnek látszik, élőben tűnhet még borzalmasnak. Minden érzékszervedre szükség van a helyes döntés kialakításakor, itt ugyanis egy apró információ: a fotó egy másik ember szeme. Mi azt javasoljuk: használd te is a sajátodat!

Vakon bízni a hirdetés szövegében

Nem kőbe vésett igazság egy hirdetés, ezért igyekezz olvasni a sorok között. A "helyes kuckó" lehet akkora, amiben a lábadat sem tudod kinyújtani.
Ha valami túl jól hangzik, kezdj gyanakodni, vagy kérd meg egy ismerősödet, hogy kísérjen el a háznézőbe.

Nem tesztelni az ingatlanügynökséget

Ahogy nem érdemes a hirdetés szövegében és egyetlen fotósorozatban bízni, úgy az ingatlanközvetítőt sem szabad a legjobb barátodnak tekinteni! Mielőtt tehát rábíznád - még ha közvetve is - a pénzed, találkozzatok az ügynökség irodájában! Kérj lehetőséget arra, hogy lásd munka közben a leendő ügynöködet egy másik ügylet esetében dolgozni, sőt, azt sem árt, ha egyszer el is kíséred!

Ingatlanügynökséget nem igénybe venni

Tartsd szem előtt, hogy a jobb ingatlanügynökségek között információs lánc van. Ha egyet tájékoztatsz, némi ráfizetéssel ők továbbítják a többi ügynökségnek az információkat, hogy eladnád a lakásod - vagy éppen azt, hogy ingatlant keresel. Legyél azonban résen: minden alkalommal legyen veled ügyvéd, ha tárgyalsz!

Az ingatlant csupán egyszer megtekinteni

A nőket is megszépíti a lemenő nap - nincs ez másként az ingatlanokkal sem.

Éppen ezért ne elégedj meg azokkal a "látogatási" időpontokkal, amelyeket az eladók ajánlanak: látogass el a házhoz reggel, este, sőt, akár éjszaka is a hét eltérő napjain. Meg fogsz lepődni, mekkora a különbség!

Egy szakértő véleményét mellőzni

Több szem többet lát, ráadásul egy hozzáértő többet is tud szakmai tudásánál és tapasztalatánál fogva. Éppen ezért mindenképpen keríts egy hozzáértőt, aki felméri, mennyi felújítást igényel a leendő otthonod, és ez mit is jelent pénzben. És ne csak ő, te is készíts fotókat a lakásról!

Figyelmen kívül hagyni az egyéb költségeket és a rezsit

A lakásvásárlás nem olcsó mulatság, manapság alig találni 8-10 millió forint alatt használható ingatlant. Ráadásul egy lakás ára nem csak annyi, amennyiért megvásárolod: számolnod kell a felújítás költségeivel, az illetékekkel és az adókkal is. A legtöbben hajlamosak megfeledkezni a rezsiről, pedig többek között azzal is érdemes számolni, hogy hosszútávon mennyibe kerül majd a lakás!

Felindulásból vásárolni

A lakásvásárlás nem első látásra szerelem kérdése, ezért ne azt keresd és vedd meg, amire vágysz, de később esetleg nem érzed majd a sajátodénak, hanem azt, amire ténylegesen szükséged van! Ha nehezen megy a döntés, készíts listát a házzal kapcsolatos tényleges szükségleteidről, és ne dobj ki feleslegesen pénzt az ablakon!

A középértékről nem tájékozódni

Amennyiben eladnád a házad vagy a lakásod, érdeklődj, hogy a környéken mennyiért "futnak" az ingatlanok, mi a minimum és a maximum ár.

Válaszd a körülbelüli középértéket, emeld meg 10%-kal, és ebből az árból alkudj - kivéve, ha ragaszkodsz az extra magas árhoz. Ugyanezt mondhatjuk vásárlás esetén: a legdrágább ház nem feltétlenül a legjobb.

Ezt is szeretjük