A 4 legjobb folttisztító
Szerintünk
Elég egyetlen csepp bor, olaj vagy gyümölcslé, és a kedvenc ruhának annyi. Eláruljuk, mivel mentheted meg kedvenc darabjaidat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Még a legnagyobb óvatosság mellett is könnyen előfordulhat, hogy kedvenc ruhadarabod egy-egy makacs, eltávolíthatatlan folt miatt végzi a szekrény, rosszabb esetben a szemetes mélyén.

Sok esetben nincs mit tenni, a bor, az olaj vagy bizonyos gyümölcsök ugyanis úgy képesek összemaszatolni a ruhát, hogy azon talán csak az ecetes olló segítene.

Mielőtt azonban végleg búcsút intenél ezeknek a ruháknak, adj még egy esélyt - vagy inkább négyet. A következőkben ugyanis eláruljuk, melyek azok a csodaszerek, amelyekkel mi mentjük meg a ruhatárunkat!

Csak hagyományosan!

Pálma kedvence: hagyományos mosószappan

Bármennyire is vigyázok a ruháimra, a foltok az enyéimet sem kímélik. A fehér ruhák esetében mindez nem okoz akkora problémát, hiszen azonnal bevetem nagyanyáink praktikáit. A színesek és a kényesebb darabok esetében azonban muszáj volt valami hatásos megoldást keresnem. Nem akartam túl sok pénzt költeni folttisztítóra, így döntöttem a hagyományos, háztartási boltokban kapható mosószappan mellett.

Ez az egyik legolcsóbb folttisztító, ereje viszont felér bármilyen drága tisztítószerrel. A végképp eltávolíthatatlannak tűnő foltot egyszerűen csak be kell nedvesíteni, majd a szappannal alaposan átdörzsölni. Ezután elég mosógépben kimosni a ruhát, és a foltnak - legyen az bármilyen eredetű - egyszerűen valóban nyoma sincs.

Szappannal könnyedén

Juli kedvence: Vanish mosószappan

Nem vagyok a híve annak, hogy valami gömbbe zárt csodát helyezzek a ruhák közé mosáskor, vagy a reklámokban egekig dicsért csodaszerekkel próbálkozzak - mindez valahogy hihetetlennek tűnik számomra.
Éppen ezért inkább a kézi mosást választom a ruhák tisztításánál, főként akkor, ha valamilyen makacs folttal hoz össze a sors. Kezdetben egyszerű háziszappant használtam, nemrég azonban a kezembe került a Vanish szappana - és ott is maradt. A hagyományos társához hasonlóan ez is szépen kiveszi a foltot a ruhákból különösebb áztatás nélkül, ám plusz pont, hogy azzal, illetve a többi folttisztítóval ellentétben kifejezetten jó illata van. Arról nem is beszélve, hogy egyetlen 300 grammos szappan nagyon sokáig elég!

Ha nem segít a hypo

Melinda kedvence: Ultra Aktív folttisztító krém

Mivel elég ügyetlen vagyok - különösen reggel, amikor még félálomban kortyolgatom a kávémat -, igen gyakran kell megküzdenem a kávé okozta makacs foltokkal. Bár nem a legkíméletesebb az anyagokhoz, fehér holmi esetében a jó öreg hypo híve vagyok, ezzel lehet ugyanis szerintem a legegyszerűbben és a leggyorsabban eltávolítani a foltokat.
A kedvenc ruháimat azért nem teszem ki ekkora megpróbáltatásnak. Esetükben a legalkalmasabbnak az Ultra Aktív folttisztító krémet tartom. A sűrű masszából áztatás előtt kell egy keveset a foltra kenni, és mivel állagának köszönhetően nem oldódik fel az áztatóvízben sem, így akár kézi mosáshoz is jól használható. Az Ultra Aktívnak létezik egy újabb változata is, amit dörzsölőfejes, tubusos kiszerelésben forgalmaznak: ezt elsősorban durvább anyagok kézi mosásához használom, és ezidáig még nem csalódtam benne.

Kizárólag márkahűen!

Ági kedvence: Denk mit előkezelő spray

Mint sok mást - többek között mosóport és öblítőt -, a folttisztítót is a dm sajátmárkás termékcsoportjából választottam. A Denk mit előkezelő spray-t mosás előtt kell a foltokra fújni, néhány percig hatni hagyni, majd így kimosni. A fehér és színes ruhák előkezelésére is alkalmas, eltávolítja az olaj-, zsír-, smink-, rúzs és szószfoltokat, továbbá ideális inggallér és kézelő előkezeléséhez is. Ha éppen nincs otthon, akkor egy jól bevált praktikát szoktam bevetni: mosogatószert öntök a foltra, kicsit összedörzsölöm az anyagot, hagyom állni nagyjából 20 percig, és ezután mosom ki.

Ezzel még az olaj- és zsírfolt is könnyedén eltüntethető. Ha pedig lehetőség van rá, mert otthon esik folt a ruhámon, akkor a problémás részt azonnal meleg víz alá tartom, és ezt követően teszem rá a mosogatószert. Így a folt biztosan nem eszi be magát a szálakba.

Ezt is szeretjük