A 4 leggyakoribb kártevő a lakásban

Rendszeresen öntözöd a növényeidet, mégis elszáradnak és besárgulnak? Most megtudhatod, melyik kártevő áll a háttérben!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Van, amelyiknek a túl sok víz árt, és van, ami éppen a szárazságot nem tűri. Ha viszont eltérő igényeiket szem előtt tartva gondozod a szobanövényeidet, és annak ellenére változik a színük vagy éppen a száruk állaga, komolyan kell venned a dolgot.

A száraz levélszél, a leveleket befedő pókhálószerű anyag vagy éppen az ellágyuló szár súlyos betegségekre utalhat, amelyek kezelés hiányában akár a növény életét is veszélyeztethetik. Ismerd meg a leggyakoribb kártevőket és betegségeket, valamint azt, hogy hogyan védekezhetsz ellenük a leghatékonyabban!

Sűrű penész, rothadó levelek: szürkepenész vagy -rothadás

A betegség tünetei viszonylag könnyen felismerhetők. A szürkepenész vagy szürkerothadás leginkább a növények levelét, szárát és bimbóját érinti, amelyek lágy, rothadó állagúvá válnak, majd ezeket fokozatosan szürkés, sűrű penész kezdi beborítani. Ha a növény virággal is rendelkezik, az rendszerint a betegség hatására foltosodni kezd.

A tünetek legfőképpen a nyirkos, de fényszegény környezetben élő szobanövényeknél figyelhetők meg, de az eltúlzott nitrogénadagolás is hozzájárul a növény megbetegedéséhez. A tünetek jelentkezését megelőzendő célszerű mérsékelni az öntözést és a nitrogén adagolását, illetve ügyelni a növény számára optimális hőmérsékletre és páratartalomra. Ha ezek ellenére megbetegszik a szobanövényed, a beteg leveleket távolítsd el, majd kezeld erre a célra készült permetezőszerrel hetente többször.

Apró, fehér, mozgékony kártevők: Collembola-fajok

Többek között a fikuszok gyakori kártevői a Collembola-fajok, ismertebb nevükön az ugróvillások. Ezek a talaj felszínén ugráló, aprócska fehér állatkák a felelősek a növények gyenge fejlődéséért, az állatkák ugyanis nem csak otthonra lelnek a szobanövényeknél, de táplálékra is: a növények gyökérnyaki részét és a talaj felszínéhez közeli gyökereket rágcsálják.
Általában ott fordulnak elő gyakrabban, ahol nyirkos, tömött talaj ad otthont a növénynek. Az ugróvillások ugyanis éppen a nedves környezetet kedvelik, ennek hiányában eltűnnek. Ideális ellenszerük tehát a talaj nedvességtartalmának mérséklése, de sokat tehetsz a kiirtásukért azzal is, ha a talaj felső rétegét cseréled frissebbre. Tavasszal, ha lehetőséged van rá, helyezd ki a beteg növényt a kertbe vagy a szabadba, és kezeld növényvédőszerrel.

Levelek leple alatt: liszteske

Minden bizonnyal a liszteske elnevezésű kártevő gyanúsítható a növények megbetegítésével, ha azok levelei szinte minden ok nélkül lankadni vagy száradni kezdenek, fonákjukon pedig számtalan fehér, nagyjából 2 mm hosszú szárnyas állatka rejtőzik, mely a levelek mozgatására hirtelen felröppen.

Ha hasonlót észlelsz, alaposan vedd szemügyre a levelek hátulját: ha ott több tucatnyi apró, hártyaszerű viaszos dobozkát találsz, az egyértelmű bizonyíték arra, hogy liszteskével van dolgod.
Ebben az esetben tanácsos minél előbb cselekedned, az állat ugyanis nagyon gyors, növényvédőszerrel általában csak a már repülő egyedek pusztíthatók el. A megfelelő kezelőszerrel kapcsolatban érdemes szaküzletben érdeklődni.

Barnás, sárgás foltok: takácsatka

A takácsatka viszonylag gyakran okoz problémát a növényeknek és tulajdonosaiknak. Jelenléte leginkább a megtámadott növény levelein megjelenő apró, sárga, majd fokozatosan bebarnuló foltokról ismerhető fel, melyek aztán lassan teljes egészében beborítják a leveleket, amelyek végül lehullanak. A 0,5-0,7 mm nagyságú zöldessárga, vöröses állatkák a levelek fonákján mászkálnak, sőt, még pókhálószerű anyagot is szőnek a levelek közé.

Mivel a takácsatkák nagy bajt képesek okozni, tanácsos rendszeresen megvizsgálni a szobanövényeidet, majd az első jövevények érkezésekor azonnal kezelés alá venni a növényt.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A megfelelő növényvédőszerrel négy-öt naponta több alkalommal ápold a beteg egyedet.

Ezt is szeretjük