Eldugult lefolyó? Így szüntesd meg pillanatok alatt!
Ha eleged van a dugulásból, de nincs kedved ezreket költeni arra, hogy szakembert hívj, segítünk!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Még a legjobb háziasszonyok otthonában is előfordul, hogy a lefolyó megadja magát, és nem hajlandó több vizet elnyelni. A dugulás elhárításának legegyszerűbb módja sokak szerint az, ha azonnal bevetik a drága vegyszereket, vagy egy hozzáértő szakember segítségét kérik.

Bár kétségkívül hatékony módszerek, olcsóbban is megúszhatod a dolgot, ha igyekszel megelőzni a bajt, ha pedig már megtörtént, magad számolsz le a dugulás okával.

Mentsd meg a mosogatót!

A dugulás talán a leggyakrabban a konyhai mosogatókagyló lefolyóját érintheti, hiszen a kagylóba öntött zsír, olaj vagy éppen a mosogatás közben a tányérokon maradt ételmaradékok a lefolyóba kerülve könnyen elzárhatják a víz útját. Ezt megelőzendő tanácsos műanyag vagy fém szűrőt használnod, ha pedig megtörtént a baj, elővenned a jó öreg pumpát. Ha ez utóbbival nem érsz célt, akkor ideje komolyabban utánajárni a probléma okának: a mosogató alatti szifon alá helyezz egy vödröt, majd lassan és óvatosan kezdd el szétcsavarni a szifont! Számíts rá, hogy legalább félvödörnyi víz távozik majd a szifonból, jobb esetben pedig vele együtt a dugulás oka. Nem éppen kellemes feladat, de a kiürült szifonba érdemes ujjal is belenyúlni, és kipiszkálni a megtapadt szennyeződést.

Ha ennek ellenére a dugulás nem szűnik, a szifon visszacsavarása után önts lefolyótisztítót a mosogatóba - a legegyszerűbb és legolcsóbb is megteszi -, majd hagyd állni benne legalább 12 órán át, végül egy-két liter forró vízzel próbáld leöblíteni. A siker szinte garantált.

Házi csodaszer sóból, lúgkőből
Szórj 150 g sót és 150 g lúgkövet, más néven marónátront a lefolyóba, önts rá vizet, és várj néhány percet. Ezután öblítsd le a mosogatókagylót.

Hatékony módszerek mosdókagylóhoz és kádhoz

A szappanmaradék, a vízkő és a hajszálak könnyen eldugíthatják még a rendszeresen tisztított lefolyókat is. A mosdókagyló eldugulása esetén szintén érdemes elsőként a pumpát bevetni, ha pedig lehetőség van rá, a szifon vagy a mosdó alatt futó lefolyócső szétcsavarásával próbálkozni - természetesen vödör használata mellett.

Ám, ha mindez nem vezet eredményre, akkor vedd célba a legközelebbi háztartási boltot, és szerezz be egy flakon trisót - egy fél kilós adag ára alig 200 forint. A flakon tartalmát töltsd a mosdókagylóba, és hagyd állni néhány órán át, majd öblítsd le az egészet forró vízzel.
Ha a dugulást valamilyen szilárd anyag, például egy hajcsomó okozza, érdemes úgynevezett csőgörényt beszerezni, és azzal próbálkozni. Hasonló módszerrel dolgozz a kád lefolyójának dugulása esetén is. Ez esetben azonban a forrázásnál ügyelj arra, hogy légmentesen lezárd a túlfolyó nyílást a kellő nyomás elérése érdekében. Ha a víznyomást fokozni szeretnéd, csavard le a zuhanyrózsát a zuhanycsőről, ez utóbbit dugd a lefolyóba, majd engedd meg a meleg vizet. Minél erősebb vízsugárral veszed fel a harcot a dugulással szemben, annál biztosabb lesz az eredmény.

Előzd meg!
Ne feledkezz meg a rendszeres karbantartásról! Ha 2 liter vizet 3 evőkanál szódabikarbónával együtt felforralsz, és a keverékkel havonta egyszer átöblíted a csöveket, könnyen megelőzheted az eldugulásukat.

Bevált praktikák WC-dugulás esetén

A WC tisztításánál már csak annak eldugulása kellemetlenebb. Ám ahogy más lefolyók esetében is lehetőség van saját kezűleg elhárítani a dugulást, úgy ez a WC esetében sem lehetetlen.

Elsőként itt is érdemes pumpával megoldani a problémát - az esetek többségében ugyanis elakadt papírcsomó a ludas -, ám, ha ez nem segít, egy üveg ecetet önts a WC lefolyójába, majd rögtön szórj rá egy zacskó szódabikarbónát. Az ecet hatására a szódabikarbóna pezsgésnek indul, és várhatóan kissé kellemetlen szag is keletkezik majd, ezért a műveletet szellőztetés mellett végezd.

Miután a pezsgés abbamaradt, forralj fel egy lábasban vizet, és öblítsd le vele a WC-kagylót.
Ha ez a házi keverék nem segít, olcsóbb vegyszereket is bevethetsz jó adag forró víz kíséretében, vagy előveheted a már említett csőgörényt is.

Ezt is szeretjük