Most vegyél lakást!
Így nyerhetsz milliókat
A gazdasági válságnak lehet jó oldala is, például az ingatlanok árának csökkenése. Aki most vesz lakást, milliókat nyerhet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az amerikai ingatlanlufi kipukkanásának következményeit világszerte, így hazánkban is érezni. A bankok szigorítottak a hitelfelvételi lehetőségeken, az ingatlanpiacon a korábbihoz képest jelentősen visszaesett a kereslet, és az, aki teheti, szabadulni igyekszik a forint gyengülése miatt sok esetben duplájára nőtt törlesztőrészletekkel rendelkező devizahitelétől.

A helyzet nem túl jó, de korántsem kilátástalan, szakértők szerint pedig az év második felében már rendeződni fog némiképp a helyzet. Akinek pedig van egy kevés megtakarítása, annak érdemes azt most ingatlanba fektetni. Hogy miért?

Aki teheti, szabadul a lakásától

A gazdasági válság és a forint gyengülése jelentős hatással volt a devizahitelekre, amelyek törlesztőrészletei nemcsak emelkedtek, de sok esetben meg is duplázódtak az utóbbi hónapokban. Aki teheti, most igyekszik megszabadulni a hitelétől, ennek pedig a leggyorsabb módja a tapasztalatok szerint, ha mielőbb eladja a lakását.
Mivel azonban a kereslet igencsak visszaesett az utóbbi időben a hazai ingatlanok iránt, az eladók - akik egyébként korábban hajlamosak voltak túlértékelni a lakásukat, és a valós árnál drágábban igyekeztek eladni őket - most kénytelenek az eredeti árnál olcsóbban áruba bocsátani azt.
A válság tehát nekik nem, a most lakást vásárolni szándékozóknak azonban nagyon is jól jön. A megerősödött alkupozíciónak köszönhetően akár az eredeti árnál 5-10%-kal kevesebbért is lehet lakást venni - elsősorban a használtak között -, de nem ritka az sem, ha valakinek 15%-ot is sikerül lealkudnia az árból.

Milyen változásokra számíthatsz még az ingatlanpiacon 2009-ben? Hol és milyen lakást tanácsos vásárolni? A szakértő elárulja. Kattints ide!

Devizahitel: egyszer fent, egyszer lent

A devizahitelek esetében a legnagyobb kockázatot az árfolyamváltozás jelenti, amely nem csak a törlesztőrészletekre, hanem a kamatokra és a törlesztendő hitel nagyságára is hatással van.
Így az, aki korábban - amikor a forint árfolyama kedvezően alakult a devizáéhoz képest - viszonylag alacsony törlesztőrészlet mellett kedvező kamattal kaphatott hitelt, most igencsak nehéz helyzetbe került, hiszen akár a korábbi összeg dupláját kénytelen most a hitel törlesztésére fordítani.

Nem szabad azonban elfelejteni: ahogy a forint gyengül, úgy erősödhet is. Így annak, aki rendelkezik egy kevés megtakarítással, és ezt befektetné, annak most érdemes lépnie. Aki ugyanis most vesz fel devizahitelt, az nemcsak a jelenleginél jóval alacsonyabb törlesztőrészletekkel számolhat a jövőben, de a kamatok miatt a visszafizetendő hitelének összege is várhatóan kevesebb lesz.

Még mindig kedvező áron kínálják a hazai ingatlanokat

A hazai ingatlanpiac árai az Európai Unió más országainak viszonylatában még mindig alacsonyak. Az ingatlanszakértők és külföldi befektetők szerint azonban a helyzet néhány év alatt jelentősen megváltozik majd, különös tekintettel a nagyvárosokra, azon belül a fővárosi ingatlanokra.
A fejlesztéseknek, az új beruházásoknak és az uniós pályázatoknak köszönhetően az olyan területeken, mint például Budapesten a VII., VIII. és IX. kerület - ez utóbbiban már érezhető a változás -, jelentős áremelkedés várható, így azok a lakások, amelyeket most 10-12 millió forintért kínálnak, néhány éven belül akár meg is duplázhatják az értéküket.

Bár ezek a befektetések hosszú távúak, azaz várhatóan négy-öt éven belül térülnek meg, még mindig a legbiztosabbak.

Mielőtt azonban belevágnál, tanácsos alaposan tájékozódni az adott területen várható fejlesztésekkel kapcsolatban, és nem árt egy hozzáértő segítségét sem kikérned, hogy valóban jó döntést hozhass.

Ha kíváncsi vagy, az ország és Budapest mely részein érdemes most lakást venned, kattints ide!
Ezt is szeretjük