Több mint egymilliót kaphatsz az államtól: akkor is, ha neked nem jár a csok

Van élet a csokon túl is, más támogatások is léteznek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte nincs olyan, aki ne tudná, milyen új állami konstrukciókat lehet igénybe venni, ha valaki új otthont szeretne, legyen szó a csok által elérhető, akár 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatásról vagy éppen a szintén három vagy több gyermekes családoknak járó, szintén akár plusz 10 millió forintot jelentő, kamattámogatott hitellehetőségről.

Míg azonban a csokot sajnos nem veheti fel mindenki, és a másik új, felvetett lehetőség, a nok, vagyis a nemzeti otthonteremtő közösségek körül is sok még a bonyodalom - erről ide kattintva olvashatsz bővebben -, vannak támogatások, melyek akár azoknak is járhatnak, akik nem gondolkodnak előbbiekben, sőt, olyan konstrukció is létezik, mely alanyi jogon is elérhető szinte bármely magyar állampolgárnak.

Változatlanul működik a lakástakarék

A lakáskassza vagy lakástakarék akár 720 ezer forintos vissza nem térítendő állami támogatást is jelenthet, az állam ugyanis évente 30%-ot tesz a havonta befizetett összegek mellé, a támogatás ráadásul minden olyan állampolgárnak alanyi jogon jár, akinek lakástakarék-szerződése van.

Utóbbi egyfajta megtakarítási forma, mely az állami támogatáson túl évi hozamot is jelent. Ha valaki maximálisan kihasználja a lakástakarék kínálta lehetőséget, és 20 ezer forintot fizet be havonta, tíz éven keresztül, a végösszeg a már említett 720 ezer forintnyi támogatással lesz gazdagabb, jellemző emellett, hogy a futamidő végén kedvezőbb feltételekkel lehet hitelt felvenni.

A félretett összeget pedig bármilyen lakáscélra fel lehet használni, nem csupán vásárlásra, de bővítésre, felújításra, korszerűsítésre, helyreállításra is.

Otthonteremtési kamattámogatás

Állami kamattámogatással nyújtott, kedvező hitelt korántsem csak a három vagy több gyermeket nevelő családok kaphatnak, régóta létezik ugyanis az otthonteremtési kamattámogatás is, melyet új lakás vásárlásához, építéséhez, használt lakás vásárlásához, korszerűsítéséhez és bővítéséhez is fel lehet használni.

A kamattámogatás lényege, hogy a felvett hitel futamidejének első öt évében az állam a kamatterhek egy részét átvállalja, így a piaci kamatozású hitelekhez képest akár jelentősen kisebb lehet a törlesztőrészlet, és ezáltal a visszafizetendő hitelösszeg is. Utóbb pedig több százezer forintot is jelent a különbség terén - hogy pontosan mennyit, arról egy korábbi cikkünkben már írtunk, ha ide kattintasz, elérheted. Az otthonteremtési kamattámogatás aktuálisabb részleteiről azonban érdemes ide kattintva tájékozódnod.

Adó-visszatérítési támogatás

A kormány új konstrukcióját jelenti az adó-visszatérítési támogatás, mellyel az új ingatlanok építését szeretnék ösztönözni. A támogatást a legfeljebb 150 négyzetméter hasznos alapterületű, összkomfortos lakás vagy a legfeljebb 300 négyzetméteres hasznos alapterületű, egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője veheti igénybe az építési bekerülési költség megfizetéséhez, illetve a telek tulajdonosa az építkezés helyéül szolgáló telek vételárához.

A támogatás mértéke legfeljebb 5 millió forint lehet, és a kiállított számlák szerint megfizetett áfa összegére vonatkozik, mégpedig az építési telek, illetve az építkezéshez megvásárolt anyagok és szolgáltatások tekintetében.

Ezt is szeretjük