200 ezres bírság járhat érte a NAV-tól, ha elfelejted lejelenteni: 2 dolog, amire figyelj a bevallásban!

Ezeket nagyon fontos bevallani.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ingatlanügyekkel kapcsolatban számos aspektusból felmerülhet az adózás kérdése - legyen szó albérletkiadásról vagy éppen adásvételről -, ami különösen aktuális lehet most, a magánszemélyek személyi jövedelemadó bevallásának május 20-i határidejének közeledtével.

Ha az ingatlannal kapcsolatos tevékenységek, ügyletek során jövedelem keletkezik, az után adót kell fizetni, ha ugyanis ezt valaki nem teszi meg, az adóhatóság pedig rájön, hogy eltitkolt jövedelemről van szó, komoly bírságra lehet számítani. Nem árt azonban tudni, hogy ha az elmaradás vagy a hiba nem az adóhatóságnak szúr szemet, van rá lehetőség, hogy elkerüld a bírságot.

Mikor kell adót fizetni az ingatlan után?

Az ingatlanok adásvétele során több oldalról is keletkezhet fizetési kötelezettséged, ha például ingatlant vásárolsz, vagyis vagyonra teszel szert, illetéket kell fizetned utána. Ha azonban te vagy az értékesítő, és az értékesítés során jövedelemre, tiszta bevételre teszel szert, adóterhed keletkezik, melyet be kell vallanod.

Számos esetben persze él a mentesség vagy a kedvezmény lehetősége, illetve az eladás után fizetendő adó esetében olyan tényezők is fontosak lehetnek, mint hogy a szerzés és az eladás között mennyi idő telt el, illetve milyen különbségek vannak az ingatlanhoz kapcsolódó bevételek és költségek között - minderről további információt kapsz a NAV honlapján.

Csakúgy, mint az ingatlanértékesítésből, illetve az ingatlannal összefüggő, vagyoni értékű jog értékesítéséből származó jövedelmet és annak adóját, úgy az ingatlankiadásból származó jövedelmet és adót is meg kell állapítani, illetve be kell vallani a személyi jövedelemadó bevallásban.

A NAV honlapján található információk szerint ezt a bérbeadók jellemzően nem teljesítik megfelelően, ha pedig ezzel kapcsolatos ellenőrzést végeznek, az esetek jelentős részében mulasztási bírságot kell kiszabniuk, mely 200 ezer forintig is terjedhet.

Mit tehetsz, ha már leadtad a bevallásod?

Az illetéken kívül előbbieket, vagyis az elmulasztott adót akkor is van lehetőséged bevallani, illetve módosítani, ha már leadtad az adóbevallást, ezzel pedig elkerülheted, hogy megbírságoljanak. Mindezt az úgynevezett önellenőrzés formájában teheted meg, amire akkor van mód, ha a bevallásodat már feldolgozták. Önellenőrzés benyújtása esetén ezt a jelölést kell alkalmazni a bevallások főlapján.

Persze ez a megoldás is jár némi plusz költséggel, önellenőrzési pótlékot kell ugyanis fizetni, azonban ez jelentősen kisebb összeg, mint amekkora például egy esetleges bírság lehet. További információért érdemes a NAV tájékoztató füzeteit böngészned, kattints ide!

Ezt is szeretjük