Ne engedd fel, aki ezt mondja a kaputelefonba: a leggyanúsabb jelek!

Ha idegen keres a kaputelefonon, ráadásul a következő indokokkal, nem árt, ha résen vagy!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Számos alkalommal írtunk már arról, milyen módszereket vetnek be a trükkös tolvajok annak érdekében, hogy bejussanak az áldozat otthonába, majd ott, kifigyelve, hol tartják az értékeket, bűncselekményt kövessenek el, vagy éppen egy esetleges, későbbi betörés céljából mérjék fel a terepet.

A módszereik sokrétűek, az aljasabbnál aljasabb ötletekből pedig szinte sohasem fogynak ki, legyen szó arról, hogy szakembernek vagy a szolgáltatók munkatársainak adják ki magukat, egészen odáig, hogy a segítő szándékot kihasználva kérjenek például egy pohár vizet, balesetre, rosszullétre hivatkozzanak, vagy bevessék a lehető leggonoszabb trükköt, az úgynevezett unokázós módszert az idős emberek ellen - erről ide kattintva olvashatsz bővebben.

Amellett azonban, hogy gyakorta az ajtón kopogtatnak, a kaputelefonon felcsengetve - a lakók naivitását, oda nem figyelését vagy éppen türelmetlenségét kihasználva - is bejuthatnak a társasházakba, ahol amellett, hogy az egyes lakásokra is veszélyt jelenthetnek, könnyen feltörhetik a közös használatú helyiségeket, például a biciklitárolót. Nagyon fontos tehát, hogy résen legyél, és csak ritka esetben engedj be olyat, akit nem ismersz!

Ne válaszolj furcsa kérdésekre!

A potenciális betörők telefonon is próbálkozhatnak azzal, hogy egyfajta kutatónak, közvélemény-kutatónak kiadva magukat olyan kérdéseket tesznek fel, melyekkel felmérhetik körülményeidet, például faggathatnak használati tárgyaidról, értékeidről, családi körülményeidről, vagy éppen arról, kellőképp ügyelsz-e otthonod biztonságára.

Ilyen kérdésekre jobb, ha nem válaszolsz - egyes pofátlanabb betörők akár még kaputelefonon keresztül is próbálkozhatnak hasonlóval -, mint ahogy ne dőlj be például annak sem, ha úgy csengetnek fel hozzád, hogy zárat vagy más biztonsági berendezést jöttek javítani. Erre sokan ösztönösen azt válaszolják például, hogy nincs szó semmiféle különleges biztonsági szerkezetről, ami egy betörő számára olyan, mint légynek a méz.

A postásnak és a szakembereknek külön kódjuk van

A szakemberekkel kapcsolatban egyébként sem árt tudni, hogy aki hívja őket, általában megadja, milyen számot kell beütniük a kaputelefonon, de a nevet is biztosan tudják, nem beszélve arról, hogy a megbízót bármikor fel is lehet hívni, tehát valószínűleg nem találomra próbálkoznak majd a lakók között. Az olyan szakembereknek pedig, akik rendszeresen járnak a házhoz, csakúgy, mint a postásnak, jellemzően külön kódjuk is van, így érdemes gyanút fogni, ha ilyen ürüggyel csengetnek fel hozzád.

Szintén légy résen, ha rajtad keresik a szomszédaidat, hiszen ha nem veszik fel a kaputelefont, és nincsenek otthon, valószínűleg az állítólagos vendégeiknek sincs semmi keresnivalójuk a lakásuk környékén.

Vigyázz, ha csomag miatt kellene lemenned!

Nagyon vigyázz akkor is, ha csomag miatt hívnak le, amellett például, hogy a futárszolgálatok munkatársai általában ajtóig viszik a csomagot, a sebtében elhagyott, nyitva maradt lakás tökéletes célpont lehet egy betörőnek, pontosabban a feltelefonáló várakozó társának a bűncselekmény elkövetésére.

Ha úgy érzed, mindenképpen le kell menned, zárd be jól az ajtót, ha pedig nem vagy biztos a dolgodban, és beengednéd a felcsengető illetőt, vagy éppen nem akarod elutasítani a segítségkérést, kérd meg egy szomszédodat, hogy járjatok utána közösen az ügynek.

Ezt is szeretjük