4 ember, akit soha ne engedj be a lakásba! Még mindig nagyon sok az ilyen eset

Senkinek nem szabad rögtön ajtót nyitni, ha ilyen ürüggyel kopogtat.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Számos alkalommal írtunk már arról, milyen módszereket alkalmaznak a trükkös tolvajok ahhoz, hogy bejussanak az áldozatok lakásába, hogy onnan pénzt és értékeket tulajdonítsanak el, vagy éppen egy későbbi betörésre készülve felmérjék a terepet, a tapasztalatok azonban sajnos azt mutatják, nem lehet eléggé hangsúlyozni a probléma súlyosságát, hasonló esetekről ugyanis nagyon gyakran hallani, még ha a rendőrség fokozottan próbálja is felhívni a figyelmet ezek elkerülésére.

A magyar rendőrség honlapja, a Police.hu információit alapul véve csak februárban több hasonló eset is történt, melyek során idős sértetteket károsítottak meg.

Gyanútlan áldozatok

Február elején Tatabányán károsított meg a tettes egy 83 éves férfit. Az elkövető délelőtt jelent meg a sértett lakásánál, azt állítva, hogy ő az áramszolgáltató képviselője, és le kell cserélnie a villanyórát. A tettes az idős férfitól pénzváltás ürügyén kért pénzt, majd a figyelmét elterelve a lakásból eltulajdonította az otthon tartott készpénzt.

Hasonló eset történt Nőtincsen is, ahol egy idős nő pénzét vitték el a tolvajok. A nőtincsi családi házban két ismeretlen férfi kereste fel, és pénzváltásra kérte meg a nénit, aki beengedte a lakásába az idegeneket. Az egyik személy elterelte a sértett figyelmét, míg a társa a lakásban kutatott, és a megtakarított pénzt eltulajdonítva a helyszínről távoztak.

4 trükk, amit szívesen vetnek be az elkövetők

A rendőrség mindezek miatt fokozottan felhívja a figyelmet, hogy a trükkös tolvajok nemcsak pénzváltás ürügyén, de vizet kérve, magukat szolgáltató munkatársának vagy hatóság tagjának kiadva is szándékozhatnak bejutni az otthonokba.

A szolgáltatók munkatársaitól minden esetben fényképes igazolványt kell kérni, emellett fontos tudni, hogy nincs náluk készpénzforgalom, vagyis ha valaki túlfizetésre, villanyóracserére hivatkozva pénzt kér, minden esetben vissza kell utasítani.

Ha kell, mindennap hívd fel idős rokonodat!

A rendőrség arra kéri a lakosokat, az időseket és különösen az egyedül élőket, hogy ne engedjenek be a lakásukba idegeneket. Szükség esetén hívják fel hozzátartozóikat vagy szomszédjukat, az ismeretlen látogatónak pedig mondják meg, hogy jöjjön vissza később!

Gyanús idegenek látogatása esetén érdemes megjegyezni személyleírásukat és gépjárművük rendszámát, ha pedig valaki bűncselekmény áldozatává válik, vagy gyanús körülményt észlel, azonnal tegyen bejelentést a 112-es segélyhívó számon.

Nem utolsósorban a rendőrség az idősek családját, közvetlen ismerőseit is összefogásra kéri, arra, hogy ha szükséges, mindennap hívják fel szépkorú rokonuk, ismerősük figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre, és mondják el nekik a rendőrség tanácsait.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük