100 ezres bírság járhat érte, ha elmarad: idén eddig van időd megtenni

Több lényeges szempont miatt is nagyon fontos idén is betartani ezt a szabályt.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A parlagfű ugyan még nem csírázik, viszont érdemes mindenkinek felkészülnie a parlagfű elleni védekezésre, a kormányzat is elsősorban a megelőzésre helyezi a hangsúlyt - közölte a Földművelésügyi Minisztérium az MTI-vel.

A földhasználóknak és földtulajdonosoknak törvény írja elő, hogy minden év június 30-áig elvégezzék földterületeiken a parlagfű-mentesítést, megakadályozva ezzel a virágbimbók kialakulását. A gyommentes állapotot egészen a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn kell tartani - emlékeztet közleményében a tárca.

Lehet kérni segítséget!

A parlagfű elleni védekezés leghatékonyabb és legmegfelelőbb módszereinek kiválasztásában a földtulajdonosok segítséget kaphatnak a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi szakembereitől, valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarától is.

Sokan nem gondolják, de nagyon fontos tudni, hogy a parlagfű-mentesítést nem csupán a nagyobb, gazdálkodásra alkalmas területeken kell elvégezni, de a kötelezettség belterületeken is érvényes, akár már akkor is, ha nagyobb telekkel rendelkező hétvégi házat, gyümölcsöst, kertet tudhat valaki a magáénak.

Ezért tilos kiönteni a maradék sört: nem hinnéd, hogy erre is jó!

Nézegess képeket!

Elolvasom

A mulasztás komoly bírságot jelenthet

A parlagfű-mentesítés elhanyagolása nemcsak az allergiások életét keserítheti meg, de komoly bírsággal is járhat, melynek összege persze több tényezőtől is függhet, többek között a mulasztás súlyosságától, esetleges ismétlődésétől, attól, kül- vagy belterületről van-e szó, mekkora a szennyezett terület, illetve milyen intenzív rajta a szennyezettség foka.

Mindezek alapján azonban már belterület esetében is 15 ezer forinttól indul a bírság összege, de több százezer forint, felső határa pedig akár milliós nagyságrendű is lehet. További információért kattints ide!

Ezt is szeretjük