Mennyi ideje kell a lakásban élni, hogy felújítási támogatást kérhess? 4 apró feltétel, amivel sokan későn szembesülnek

A lakásfelújítási támogatás feltételeiről érdemes jó előre tájékozódni.

GettyImages-1198704010

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az otthonteremtési program egyik elemeként vezették be a lakásfelújítási támogatást, melynek keretében az állam visszamenőleg, a felújítási munkálatokról szóló számlák ellenében, maximum 3 millió forintig megtéríti a lakásfelújítás kiadásainak 50%-át.

A lehetőség a legalább egy gyermeket nevelő családok számára nyitott, akik nem szeretnének elköltözni, mégis szívesen megszépítenék életterüket, és ehhez anyagi segítséget kérnének.

4 apró feltétel, amivel sokan későn szembesülnek

Igénylés előtt érdemes alaposan tájékozódni a részletes feltételekről, hogy ne utólag derüljenek ki bizonyos, a támogatás feltételét akadályozó tényezők. A támogatás a következő négy dolgon is elcsúszhat.

Mennyi ideje kell az ingatlanban élni?

A feltételek szerint az igénylő családnak legalább egy éve abban az ingatlanban kell élnie, amelyikre a felújítási támogatást szeretnék megkapni, és ezt lakcímkártyával kell igazolni. Ettől csak abban az esetben tekintenek el, ha az anya gyermeket vár, ha a már megszületett gyermek még nincs egyéves, vagy ha az ingatlan adásvételi szerződését még kevesebb mint egy éve írták alá.

Külföldön dolgozó magyar munkavállaló is igényelheti a segítséget?

Az igényléshez szükséges, hogy legalább az egyik szülőnek legyen minimum egyéves, maximum 30 napra megszakított tb-jogviszonya. Amennyiben ez a szülő külföldön vállal munkát, a támogatás nem kérhető, hiszen feltétel, hogy az igénylés pillanatában az illető hazai munkahelyen dolgozzon. Éppen ezért igaz az is, hogy amennyiben a szülő az elmúlt egy esztendő során külföldön is dolgozott, de azóta már Magyarországon vállal munkát, az igénylésnek nincs akadálya.

Milyen számlából mennyi lehet a visszaigényelt költségek között?

Fontos tudni, hogy az utólag visszaigényelt pénzösszegnek 50-50%-ban kell tartalmaznia az anyagköltséget és az igénybe vett vállalkozóknak fizetett díjat. Tehát például nem lehetséges, hogy az anyagköltség az összkiadások 20%-át, a felfogadott szakembereknek fizetett pénz pedig annak 80%-át tegye ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Végezhetik a munkákat a rokonok?

A lakásfelújítási munkálatokban gyakran segítenek egymásnak a szaktudással rendelkező, adott területen, például burkolóként, szobafestőként tevékenykedő rokonok. Bár egy hagyományos felújítás esetében ez jó dolog, a lakásfelújítási támogatás igénylésekor nem jöhet szóba: a munkások ugyanis nem lehetnek a megbízónak hozzátartozói vagy élettársai sem. Amennyiben a számlák mégis rokontól származnak, azokat nem fogják elfogadni.

Ide kattintva megtalálod a lakásfelújítási támogatás részleteiről szóló kormányrendeletet.

Ötletes faldekorációk

Ha meglesz a felújítás, dekoráld a falaid ötletesen: adunk egy kis inspirációt, hogy a végeredmény valóban tökéletes legyen.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük