5 dolog, amit biztosan nem tudtál a lakásbiztosításról
A képlet egyszerű: történhet bármi, a kárt nem a te pénztárcád bánja. Ám érdemes olvasni a sorok között.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Manapság egyáltalán nem könnyű lakáshoz jutni, arra pedig bizonyára még rémálmodban sem szeretnél gondolni, hogy egy véletlenül égve hagyott lámpa miatt kerülj egyik pillanatról a másikra az utcára otthon, és legfőképpen vagyon nélkül.

Így hát aki teheti, bebiztosítja magát, pontosabban a lakását, hogy ha már kár éri, azt legalább a pénztárcája ne bánja. Pedig a lakásbiztosítás nem fenékig tejfel, ne felejtsd el, hogy a bankokhoz hasonlóan a biztosítók sem önkéntes adakozók.

Az ördög pedig a részletekben rejlik, amelyeket nem árt ismerni, ezért most lerántjuk a leplet öt olyan részletről, amelyről biztosan nem tudtál!

Nem csak te kötheted!

Tévhit, hogy a lakásbiztosítás megkötésére csak a tulajdonosnak van lehetősége! Jobb, ha tudod, hogy bárki megkötheti, aki valamennyire is érdekelt az adott ingatlan megóvásában, legyen az a tulajdonos egyik rokona, vagy éppen a lakás bérlője - sőt a szerződés megkötéséhez nincs is szükség a tulajdonos beleegyezésére. Mindez persze nem zárja ki azt, hogy később ő lépjen a biztosítást kötő személy helyébe, amit ráadásul a szerződés időtartama alatt egy egyszerű írásbeli nyilatkozattal bármikor megtehet.

A biztosítás NEM a szerződés aláírásakor lép érvénybe!

A lakásbiztosítási szerződés megkötése a biztosítótársaság ügynökének közreműködésével zajlik, ám az ő jelenlétében kitöltött és aláírt szerződés még korántsem jelenti azt, hogy a biztosítás már érvénybe is lépett! Az együtt kitöltött dokumentum ugyanis csupán egy ajánlatnak minősül a társaság felé, amelyet ők még ezután bírálnak csak el - ráadásul igen csekély azon esetek száma, amikor a biztosító azonnal elfogadja az ajánlatot. Szerencsére azonban a társaságok addig, amíg a végleges szerződés el nem készül, egy kötvényt bocsátanak ki, mely helyettesíti a végleges megállapodásról szóló dokumentumot. Így nem fordulhat elő az az eset, hogy az időközben keletkezett kárt a biztosítótársaság ne pótolja, hivatkozva az eljárás lezártának hiányára.

Enyhítened kell a kárt!

Ha másról nem is, arról bizonyára már hallottál, hogy kár esetén nem érdemes addig bármihez is nyúlnod, amíg a biztosítótársaság szakembere a helyszínre nem érkezik, hiszen ellenkező esetben nem biztos, hogy pontosan fel tudja mérni a keletkezett kárt. Ez így is van, de azt tudtad, hogy mindeközben kárenyhítési kötelezettség is vonatkozik arra, aki lakásbiztosítást kötött? A szerződés ugyanis kimondja, hogy a biztosított nem viszonyulhat közömbösen a keletkezett kárhoz, hanem köteles mindent megtenni azért, hogy enyhítse azt. Ha pedig ezt megszegi, akkor a biztosító olyan arányban mentesül a fizetési kötelezettség alól, amilyen arányban a kötelezettség megszegése súlyosbította a keletkezett kárt.

Jó, ha tudod!
A biztosítótársaságok a kár enyhítésére fordított összeget is visszafizetik, sőt ezt abban az esetben is megteszik, ha az intézkedések végül mégsem vezettek eredményre.

Nem minden esetben fizetnek!

Egy érvényes lakásbiztosítási megállapodás betörés vagy tűz okozta kár esetén nagy segítséget jelenthet, jó tudni azonban, hogy a biztosítók nem minden esetben kötelesek fizetni! A Polgári Törvénykönyv kimondja, hogy a kárenyhítési kötelezettség megszegése mellett például akkor is mentesülhetnek a fizetés alól, ha bebizonyosodik, hogy a kárt jogellenesen, szándékosan vagy súlyosan gondatlanul okozták.

Mindez eredetileg arra irányul, hogy kiküszöbölje a csalásokat, ám ne felejtsd el, hogy a biztosítók sem szívesen adakoznak: ha mégsem bizonyítható, hogy nem te vagy a felelős a keletkezett kárért, akkor oda a kártérítés...

Akármire nem köthető biztosítás!

Minden társaságnál lehetőség van arra, hogy az otthonod értékével megegyező mértékű biztosítást köss, ám olyan eset is előfordul, amikor a biztosítási összeg alacsonyabb, mint a szóban forgó ingatlan értéke. Lehetőséged van tehát választani, de érdemes azzal is tisztában lenned, hogy ezt csak abban az esetben teheted, ha a biztosítani kívánt lakásod megfelel bizonyos elvárásoknak.

A biztosítók ugyanis bizonyos készültségi fokot várnak el a lakás mechanikai és elektronikai felkészültségét illetően: van, aki csak riasztóval felszerelt lakásokra vonatkozóan hajlandó szerződést kötni, de van olyan, aki azt is előírja, hogy pontosan milyen ajtóval és zárral rendelkezzen a lakás. Ezek az elvárások az egyes társaságoknál eltérőek lehetnek, a biztosítók weboldalán azonban részletesen tájékozódhatsz ezzel kapcsolatban.

Ezt is szeretjük