Így kell szellőztetni nyáron, hogy ne sülj meg a lakásban!
Egyáltalán nem mindegy, hogyan szellőzteted ki a lakást a nyári forróság időszakában.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem csupán télen okozhat fejtörést a lakás szellőztetésének mikéntje, hiszen a nyári hőségben is figyelned kell arra, hogy ne engedd be a meleget, ugyanakkor biztosítsd, hogy friss levegője legyen otthonodnak.

A következő jó tanácsokkal nagyobb eséllyel kerülheted el, hogy forróság és állott levegő uralja a lakást: érdemes megfogadnod őket!

Miért fontos a szellőztetés?

Szellőztetni muszáj, hiszen amellett, hogy ennek hiányában kellemetlenül felforrósodhat a lakás, az elhasznált levegőnek is cserélődnie kell. A szellőztetéssel ráadásul megtisztíthatod a lakás levegőjét a párától és a szennyező anyagoktól is.

A szellőztetést a nyári melegben sem szabad elhanyagolni, mondván, hogy a nagy meleg miatt érdemesebb zárva tartani az ablakot, a levegőtlenség ugyanis odabent még elviselhetetlenebbé teheti a hőséget.

Mikor érdemes?

Nyáron a szellőztetésre a legmegfelelőbb időpont a reggel és az este, hiszen ilyenkor még nem, illetve már nem olyan meleg az idő, mint a nap többi szakában. Ezekben az órákban nyugodtan kitárhatod az ablakokat, hogy felfrissülhessen a lakás. Érdemes kereszthuzatot létrehoznod, ha pedig odakint kellemesen hűvös az idő, akár egész éjszakára is nyitva hagyhatod az ablakot.

Nem jó megoldás viszont, ha egész nap folyamatosan engeded be a levegőt, akár csak úgy is, hogy résnyire hagyod nyitva a nyílászárókat, így ugyanis folyamatosan melegszik majd fel a lakás a kinti levegővel együtt.

Az árnyékolásról se feledkezz meg!

Az ablakok tekintetében nemcsak a megfelelő szellőztetésre, de az árnyékolásra is érdemes odafigyelned annak érdekében, hogy a lakásnak azok a pontjai se melegedjenek fel túlságosan a nap folyamán, amelyeket intenzívebben ér a nap.

Ha az adott szoba ablakán van redőny vagy sötétítő függöny, egyszerűen sötétítsd le vele, ha viszont nincs, fogj egy fehér lepedőt, és belülről terítsd rá az ablakra.

Ezt is szeretjük