Így kombináld okosan a lakás színeit: 4 aranyszabály, amitől gyönyörű lesz a végeredmény
A színek harmóniája elengedhetetlen a szép belső környezet kialakításához. Ezek az aranyszabályok segítenek benne.

GettyImages-959398764
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Képzelj el egy szobát a legtrendibb berendezéssel, izgalmas formákkal, tetszetős dekorációval, dús, élettel teli növényekkel. Ezután készíts róla gondolatban egy fekete-fehér fotót.

Ez a felvétel, ha valóban szemügyre vehetnéd, épp olyan lenne, mint a minőségi alapanyagokból, de fűszerek nélkül készített étel: hiányozna belőle valami, ami kulcsfontosságú szerepet tölt be. A színek az atmoszférateremtésben, a stílus végső meghatározásában rendkívül fontosak.

Aranyszabályok a színek összeválogatásában

Egy lakás - hacsak nem monokróm beltérről van szó - több különböző színt is felvonultat, és ahhoz, hogy a beltér valóban kellemes legyen, ezeknek kellemes összhangot kell alkotniuk.

GettyImages-886697636

Laikusként sokan tanácstalanok, hogyan érhetnék ezt el, milyen színt mivel társítsanak, hogyan bánjanak az erősebb árnyalatokkal, és a semlegesekkel. Ha neked is jól jönne egy-két tipp, akkor a következő aranyszabályok sokat segíthetnek.

A  bútorok színéről

Lényeges, hogy a fa vagy fahatású bútorok színe azonos legyen, vagy jól harmonizáljon. Hogy ne legyen zavaró eklektika a lakásban, érdemes maximum kétféle színben gondolkodnod, harmadikként inkább csak a színes konyhabútor jöjjön szóba. A fekete és a fehér párosítása erős kontrasztot képezhet, így ezeket inkább barnával érdemes kombinálni, de ez ízlés dolga.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kedvenc szín tévútra vihet

Jó, ha az ember első körben a saját érzéseire, preferenciáira támaszkodik, de azt fontos mérlegelni, milyen színről is van szó. Amennyiben az harsányabb, ruhában vagy sminkben remekül mutathat, de nem feltétlenül okos választás a lakásba, mert megtörheti a beltér nyugalmasságát. Ha mégis ragaszkodnál élénk kedvencedhez, okosabb, ha az egy-egy kiegészítőben vagy textileken jelenik meg.

A színek jelenlétének mértéke és ezek kölcsönhatása is fontos

Fontos szempont, melyik színből mennyi kerül a lakásba. A nagyobb felületekre inkább semleges vagy mélyebb színek illenek, mint a bézs, a szürke vagy a barna. Az intenzívebbekkel érdemes csínján bánni, mivel nyugtalanító hatást kelthet, ha mértéktelenül vannak jelen a beltérben. Nagyszerű hatás érhető el, ha a falak, a bútorok, a szőnyegek és a kiegészítők egy része semleges színű, és ezt az alapot öltözteted fel valamilyen dominánsabb színnel, esetleg annak több árnyalatával, mely díszpárnák, takaró, asztali lámpa, vázák és egyéb dekorációk formájában kerül a térbe.

Hogyan párosítsd a látványosabb színeket?

Ha unalmasnak találod a szürkét és a bézst, és odavagy a színekért, természetesen nem kell lemondanod róluk. Bátran kísérletezhetsz velük, de figyelj oda rá, hogyan működnek együtt. Ha két vagy több erős, de egymástól merőben eltérő szín kerül egymás mellé, fontold meg, valóban összeillenek-e.

Segíthet, ha egymás komplementer színeit választod, vagy közvetlenül a komplementer szín mellett szereplőket párosítod össze. A komplementer úgynevezett kiegészítő színpár, melynek együttese akromatikus, azaz színtelen, kellemes érzetet kelt. Alapjában véve a lilának a sárga, a pirosnak a zöld, a kéknek a narancs a komplementer színe, de ha lakberendezésről van szó, kulcsfontosságú az árnyalat. A következő két színkör egyszerűbb árnyalatokat és összetettebb, divatos árnyalatokat vonultat fel. Segítségükkel megnézheted, mely színnek melyik a komplementere, azok egymással szemben helyezkednek el.

kom

Amennyiben nem komplementer színeket párosítasz, számolnod kell vele, hogy a tekintet ide-oda cikázik majd a szobában lévő színkavalkád miatt, így nem igazán lesz relaxáló az otthonod.

Egy egyszerű trükk

Ha végképp tanácstalan vagy, milyen árnyalatokat válassz, és miként kombináld azokat a lakásban, egy egyszerű trükkhöz is folyamodhatsz. Bízd a színkombinációt a lakberendezés szakértőire, a dizájnerekre, a lakásdekorálás mestereire!

Állítsd össze az alapokat semleges színekből, dolgozz bézzsel, szürkével, fehérrel vagy feketével. Ezután szerezz be egy számodra tetszetős színeket felvonultató faliképet vagy díszpárnát egy ízléses holmikat árusító lakberendezési áruházból. A további kiegészítőket válogasd össze a képen illetve párnán szereplő színekből, így a tervezők szerint is harmonizáló összhatást érhetsz el.

Tapéta a fürdőbe

Bár sokan idegenkednek a gondolattól, a tapéta a fürdőbe is színt és stílust vihet. Nézd meg képeken, mennyire jól mutat.

Ezt is szeretjük