Sokan rágóka helyett adják a kutyának, pedig meg is ölheti: ezt az ételt azonnal szedd ki a blöki szájából

Ártatlan játékszernek látszik, de nagyon veszélyes a kutyusra ez az étel.

kutya-szomoru
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Itt a nyár, a forróság, a strandszezon, és vele együtt elérkezett a főtt kukorica ideje is. Ez az étel viszont csak az emberek számára veszélytelen. Ha a kutyák szájába kerül, komoly gondokat okozhat, ezért azonnal vedd el a blökitől.

A kukorica csöve nagyszerű rágókának tűnhet - hosszúkás, puha, természetes -, és, mivel amúgy is maradék, az emberek gyakran adják oda a kutyának játszani, nem is sejtve, mekkora veszélynek teszik ezzel ki a kisállatot.

Miért veszélyes a kukoricacső?

A kukoricacső kúpszerű alakja miatt könnyen leszalad a nagyobb kutyák torkán, de a kiskutyákra nézve is veszélyes, mert az anyaga emészthetetlen, ezért megakadhat a belekben, és eltömítheti azokat. Ha a gazdi nem veszi észre időben a bajt, és nem kezelik az állatot, a baleset akár halálos kimenetelű is lehet, de, ha el is jutnak az orvoshoz idejében, drága műtétre és hosszú lábadozásra lehet számítani.

Tavaly kezdett keringeni az interneten egy rémes eset, melyről még a Daily Mail is tudósított. A történetet egy kétségbeesett gazdi osztotta meg, aki a kukorica miatt veszítette el kétéves kedvencét, Saffy-t. A kutyus megevett egy kukoricacsövet, ami azután pár nap alatt elvitte. A gazdája először azt hitte, hogy a kutyát megmérgezték, mert sokat hányt, később a boncolás során derült ki, hogy a cső okozta a gondot, ami olyan kemény volt, hogy felsértette a kiskutya belét, és belső vérzést okozott nála.

A gazdi ezután osztotta meg a történetet az újsággal, hogy más kutyatulajdonosoknak ne kelljen ilyen szörnyűség miatt elveszíteniük a legjobb barátjukat.

kutya-kukorica-asztal

Mit kell tenni, ha a kutyus lenyelte a kukoricacsövet?

Az első és legfontosabb, hogy nem szabad hánytatni az állatot, a cső ugyanis így a nyelőcsőben ragadhat, ami még veszélyesebb. Ha tudod, mi történt, azonnal hívd fel az állatorvost, mert lehet, hogy a kedvencednek sürgős ellátásra vagy műtétre van szüksége. 

Ha nem vagy biztos benne, mi okozza a problémát, keresd a jeleket. A hányás lehet az egyik tünet, ami arra utal, hogy valami bántja a kisállat hasát. A kutyának ilyenkor láthatóan fájdalmai vannak, és kedvetlen. Sajnos a rendes székelés még nem jelenti azt, hogy semmi baj, mert a székrekedés néha csak pár nap után jelentkezik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha hasonlóakat észlelsz a kutyádnál, a legfontosabb, hogy minél előbb értesítsd az orvost, és ne ess kétségbe. Lehet, hogy egy kis kellemetlenséggel és egy kicsit nehezebb székeléssel megússza a jószág, de jobb óvatosnak lenni, mint utólag bánkódni.

Tündéri kutya- és macskaházak

Nézd meg ezeket az imádni való macska- és kutyaházakat, melyek minden kertben remekül mutatnának. Ezeknek egy kisállat sem tud ellenállni.

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük