Hogyan előzhető meg, hogy a kutyába kullancs menjen? Néhány szokás akár az életét is megmentheti

Nem csak az emberek, a kutyák számára is veszélyes a kullancs, így mindenképp meg kell védeni őket.

Kullancs elleni védelem kutyáknál
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sajnos az enyhe tél a kullancsok számára is kedvezőnek bizonyult, gyakorlatilag mára egész évben fontos ellene védekezni, ráadásul nemcsak az erdei kirándulásokon fordulnak elő, de nagy számban ott vannak az utcán, a parkokban, a kertben is.

Házi kedvenceink legalább olyan érzékenyek a kullancsok által terjesztett betegségekre, mint az emberek, ezért rendkívül fontos az óvintézkedések megtétele. Szerencsére adott néhány dolog, amelyek segítségével minimálisra csökkenthető a kullancscsípés, vele együtt pedig az életveszélyes babéziózis, a Lyme-kór és más súlyos fertőzések kialakulásának esélye.

Kullancs elleni védelem kutyáknál

A házi módszerek mellett mindenképp érdemes beszélni a kutya állatorvosával, ő segít kitalálni, melyik megelőző intézkedések a legmegfelelőbbek a kutya számára.

Spot-onok, spray-k, samponok

A legegyszerűbb és leggyorsabb módja a kullancs elleni védekezésnek a helyileg ható készítmények használata. Ma már minden állateledelt és -felszerelést árusító üzletben kaphatók cseppek, spot-onok, spray-k, amelyek repellens hatással bírnak, egyesek csak a kullancs, mások a bolhák, sőt a szívférgességet terjesztő szúnyog távol tartására is beválik. Az állatorvosi rendelőben vagy az állatpatikában is segítséget kérhetsz a választásban, van, amelyik kombinálva javasolt más módszerekkel.

Egy hátulütője azért van ennek a formának: a rendszeresség elengedhetetlen, sok készítmény alkalmazását 3-4 hetente meg kell ismételni a hatásosság érdekében, néhány napig pedig a komolyabb fürdetéseket is javasolt utána kihagyni. Érdemes azt is átgondolni, van-e más háziállat a lakásban, mivel egyes szerek veszélyesek lehetnek a cicákra.

Akadnak olyan samponok is, amelyekben kullancs elleni hatóanyagokat tartalmaznak, ezek használata önmagában nem elegendő, de kiegészítésként jó ötlet lehet olyan négylábúaknál, akiket fokozottan szeretnek a vérszívók.

GettyImages-482078794
Fotó: AleksandarNakic / Getty Images Hungary

Kullancsriasztó nyakörv

Sokan használnak a bolhák és a kullancsok megelőzésére repellens hatású nyakörveket is, amelyekből ugyancsak széles a kínálat az üzletekben. Bár csábító lehet annak gondolata, hogy már egy-kétezer forintért megvásárolhatók egyes darabok, amik hosszú hónapokig védelmet ígérnek, érdemes állatorvossal egyeztetve megtalálni az állat számára megfelelő típust, és beruházni akár a drágább darabokra. A nyakörvek azok számára nem biztos, hogy jók, akik előszeretettel rágcsálnak meg mindent, beleértve a rajtuk levő tárgyakat is, illetve akik sokat pancsolnak, ugyanis a víz csökkenti a hatékonyságot. Nekik előnyösebb lehet egy alternatív megoldás megkeresése.

Kullancs elleni gyógyszer

Érdemes lehet állatorvosnál érdeklődni a szájon át szedhető kullancs elleni gyógyszerekről. Ezek többsége nem kimondottan riasztó hatású, hanem úgy működnek, hogy ha belefúródik egy kullancs a házi kedvenc bőrébe, a szer gyorsan elpusztítja a rovart. A kullancsok elleni gyógyszeres kezelés jó eszköz lehet a kullancsszezon legintenzívebb szakaszában. Vannak olyan készítmények, amelyek a szúnyogok által terjesztett szívférgesség ellen is megvédik a kutyust - azokat azonban kizárólag negatív szívféregteszt birtokában szabad adni nekik, orvosi vényre!

Általában a gyógyszert más módszerekkel együtt javasolják alkalmazni, mivel azt nem feltétlenül akadályozzák meg, hogy a vérszívók megcsípjék az állatokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Rendszeres ellenőrzés

Noha a rendszeres kullancsellenőrzés nem a megelőzést szolgálja, de csökkentheti azt az időt, amit a rovar a házi kedvenc bundájába zárva eltölt, így potenciálisan csökkentve a parazita lehetőségét, hogy betegségeket adjon át. Ez nem bonyolult procedúra, bár a rövidebb szőr ilyenkor előnyösebb: húzd végig a kezed az állat bundáján, így gyorsan kiderülhet, ha a magát megszívó kullancs apró dudora ott van a bőrén. A lágyabb, védettebb részeken, hajlatokban fokozottan érdemes ellenőrizni a jelenlétüket, gyakran fordulnak elő a hónaljban, a fülben, a farok vagy a száj környékén. Ha valaki gondosan figyeli házi kedvencét, azzal megvédi az otthonában élőket is, mivel a házba hozott kullancsok megcsíphetik őket is.

Milyen betegséget terjeszt a kullancs, ami megcsípett?

A kullancsok világszerte elterjedt ízeltlábúak, több száz kullancsfajt különböztetnek meg, amik más-más betegségeket terjeszthetnek.

Milyen betegséget terjeszt a kullancs, ami megcsípett? A rovaron megjelenő mintázat és szín is utalhat rá

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük