Piszkos ablakra és foltos szőnyegre a kukoricakeményítő a legjobb: ragyogni fog tőle a lakás
A kukoricakeményítő segít, hogy csíkmentes legyen az ablak, illetve foltmentes a szőnyeg, de még rengeteg más dologra is jó.

kemenyito
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kukoricakeményítő a konyha elfeledett alapanyaga, ami nem is csupán sütéshez és főzéshez használható. Olcsó és sokoldalú szer a háztartásban is, ami a takarítást is megkönnyíti.

A fehér por kedvező tulajdonságait könnyen a javadra fordíthatod a házimunkák során. Remek nedvszívó, szagtalanító szer, ráadásul finom, szemcsés állaga tisztítószerként is hasznossá teszi.

Csíkmentes ablak

A kukoricakeményítő tökéletes szer ablakpucoláshoz, szemcséi óvatos csiszolással tisztára varázsolják, de nem sértik meg a felületet. A tisztítószer elkészítéséhez keverj össze három deciliter vizet fél deciliter ecettel és egy evőkanál kukoricakeményítővel. Töltsd az egészet egy szórófejes flakonba, és rázogasd jól össze! Csíkmentes ragyogást biztosít az ablaküvegnek fillérekből.

Szőnyegtisztító szer

A szőnyegről és a kárpitról nehéz eltüntetni a zsíros, olajos foltokat. Ezen segít néhány evőkanál kukoricakeményítő, amit minél gyorsabban a problémás területre kell szórni. 15-20 perc elég, hogy kifejtse hatását, és magába szívja a nedvességet. Ezt követően söpörd vagy porszívózd fel a port, végül töröld át a szőnyeget mosogatószeres szivaccsal!

Szagtalanít is

Szagtalanító hatásában a kukoricakeményítő a szódabikarbónához hasonlít, a selymes por gyorsan magába szívja a nyirkos területek kellemetlen szagát. Kiválóan alkalmas a lábbelik kezelésére, ami nyáron különösen hasznossá teszi: csak szórj be egy picit a cipő belsejébe, és hagyd egy éjszakán át hatni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Még tökéletesebb végeredményt érhetsz el, ha egy dobozban összerázod a keményítőt néhány csepp tetszőleges illóolajjal, például citrussal vagy levendulával, és ezt szórod a cipőtalpra. Miután felfrissült az anyag, öntsd ki, és töröld is ki, mielőtt a lábadra veszed.

Hibátlan bútorfényező

A bolti polírozószerek tele vannak vegyszerrel, és több is akad köztük, ami ragacsosabbá vagy szagosabbá teszi a bútorokat. A tiszta, fényes felülethez keverd ki magad a takarítószert: ehhez vegyíts egyenlő részben kukoricakeményítőt és vizet, majd töltsd egy szórófejes flakonba. 

Permetezd be vele a bútort, és töröld át egy mikroszálas ruhával: gyönyörű, foltmentes lesz. Pasztát is készíthetsz belőle, így egy puha szivacs segítségével szépen kipolírozhatod az evőeszközöket, ékszereket, fémtárgyakat, de a bútor makacs szennyeződéseit is eltüntetheted vele.

Vasaláskönnyítő spray

A vasalás sokak számára nem a legkedveltebb házimunkák közé tartozik. Külön problémát okoz ilyenkor az ingek szakszerű kisimítása, ami nagyon sok energiát felemészthet a mindennapokban. 

Ebben ugyancsak jól hasznosítható a kukoricakeményítő: keverj össze egy evőkanálnyit két deciliter vízzel és opcionálisan pár csepp illóolajjal. Ezzel a vasaláskönnyítővel fújd be az anyagot, akár a gallérok környékét vagy az ingujjat, majd végezd el a vasalást látványos eredménnyel.

(Fotók: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük