Olcsó és természetes tisztítószer: 5 dolog, amire a legjobb a só

A só nemcsak a főzéshez nélkülözhetetlen, a háztartás egyéb területein is hasznos.

so
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vegyszermentes takarítás nem kizárólag az ecet és a szódabikarbóna duójából áll. Az egyszerű asztali só olcsó és hatékony szer, melynek nemcsak sütés-főzés során érdemes hasznát venni, de tisztítószerként is megállja a helyét.

A só természetes, biztonságos anyag, és több háztartási munkában is nagy segítségnek bizonyul. Néha épp ez a leghatékonyabb szer, amit beszerezhetsz.

Mosogató tisztítása

A só kiváló súrolószer, ami a mosogató tisztításánál is jól jön. Egyszerűen szórd a felületre, és egy tömör szivacs vagy dörzsszivacs segítségével súrold át körkörös mozdulatokkal. Eltünteti a makacs vízkőlerakódásokat is.

A még nagyobb hatékonyság érdekében összekeverheted 1:1 arányban szódabikarbónával is. Ha a csapok vízkövétől szeretnél megszabadulni, ragyogó eredményt érhetsz el fél citrom és egy dekagramm só vegyítésével: egy szivaccsal vidd fel, majd pár perc hatóidő után töröld át.

Vágódeszkára is jó

Az erős színanyagú zöldségek könnyen foltot hagynak a vágódeszkán, amit utána nehéz eltüntetni a fáról. Szórd meg sóval a felületet, majd egy félbevágott citrommal dörzsöld át alaposan, körkörös mozdulatokkal. Öblítsd le vízzel, és hagyd megszáradni. Eltűnnek a foltok, és az anyagba ivódott szagtól is elbúcsúzhatsz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Öntöttvas serpenyők

A só a serpenyők, öntöttvas edények tisztításánál is hasznos. Egyszerűen, súrolószerként is használható, de még hatékonyabb, ha a sót az edénybe öntöd, pici vizet töltesz rá, majd az egészet felmelegíted, és egy fából készült spatula vagy fakanál segítségével eltünteted a lerakódott szennyeződéseket.

Vasalótisztítás sóval

Az égett vasalótalp szennyeződései sokszor levakarhatatlannak tűnnek, de szerencsére a só ebben is hasznodra lehet. A tisztításhoz enyhén langyosítsd meg a gépet, majd kend be olajjal, és szórd meg sóval.

Egy puha szivaccsal vagy vattával, körkörös mozdulatokkal tisztítsd meg, végül töröld szárazra. Fontos, hogy a munka után először egy olyan ruhán próbáld ki a vasalót, amit nem sajnálsz, hiszen minden figyelmesség ellenére maradhat rajta egy kevés olaj.

Folteltávolító

A friss kárpit- és ruhafoltok ellen is hatásosnak bizonyul néhány evőkanál só. Ha megtörtént a baleset, azonnal szórj a foltra egy vastag réteget, és hagyd, hogy magába szívja a felesleges nedvességet. Ezután a szokásos módon tisztítsd meg az anyagot. Mind az étel-, mind az italfoltoknál segítséget jelent ez a módszer.

Az izzadságfoltok ellen is bevethető: áztasd be a problémás ruhát egy lavór meleg vízbe, és keverj bele fél dekagramm sót. Hagyd legalább fél órán át ázni, ezalatt a foltok elhalványulnak, majd tisztítsd meg a ruhát a megszokott módszereddel.

(Fotók: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük