Tisztítószer és rovarriasztó is készülhet citromhéjból: 5 bevált trükk a háztartásban

A citromhéjat több háztartási munkában használhatod, nemcsak sütisütésnél hasznos.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A citrom íze, illata és vitamintartalma miatt közkedvelt a konyhában, a legtöbben viszont csak a levét használják fel, a héj pedig a kukába kerül, vagy, ha sikerül biogyümölcsöt beszerezni, legfeljebb a süteményekbe reszelik bele.

Pedig a citrom héját nemcsak fogyasztási céllal érdemes megtartani, a háztartási munkákban is hasznos segítséget jelenthet. Néhány trükkel megkönnyíti, és kellemesebbé teszi a takarítást, és rovarriasztó erejét is kihasználhatod. 

Citromecet: az univerzális tisztítószer

A citromecet elkészítéséhez fél liter, legalább 10%-os ecetre és két citrom lereszelt, sárga héjára van szükség. Keverd össze jól egy üvegben - befőttes üveg tökéletes erre a célra -, majd várj vele egy napot vagy akár hetet, közben időnként rázd össze. Végül szűrd le, jól lezárva sokáig tárolható.

Használat előtt fele arányban vízzel felöntheted, majd egy szórófejes flakonnal vidd fel a piszkos felületre. Nem egyszerűen egy természetes, mégis erős zsíroldó és fertőtlenítő szert kapsz, de kellemes citromillata is szétárad a lakásban, ha ezzel takarítasz.

Citromos rovarriasztó

Bár az emberi orrnak kellemes a citromillat, a rovarok, többek közt a hangyák számára már kevésbé. A trükk szerint mindössze kis darabokra kell vagdosni a citromhéjat, amit aztán a küszöbre, az ablakpárkányra, a bejárat közelébe vagy a repedések elé, lehetőleg a hangyák, rovarok útjába kell helyezni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Még erősebb lesz a rovarriasztó, ha szegfűszeget is szurkálsz a citromhéjdarabokba. Az illatot állítólag a bolhák és a csótányok sem kedvelik, ezért ők is kerülik a közvetlen érintkezést a héjas darabokkal.

Semlegesíti a szagokat

A hűtőszekrény polcára elhelyezett citromhéj elnyeli a kellemetlen szagokat, de ugyanezért a szemetesnél is hasznos, különösen nyáron, amikor hamarabb bebüdösödik a beledobott hulladék. Tegyél néhány citromhéjat a kuka aljára, így megszabadulhatsz a szagoktól. Itt fontos, hogy csak a külső, sárga héjat használd fel.

A mosogatógépet is érdemes időnként átöblíteni az evőeszköztartóba helyezett, nagy darab citromhéjjal: ide akár a gyümölcs kifacsarása után is beleteheted, a citrom a szagtalanítás mellett a vízkőoldásban is nagy segítséget jelent.

Vízkő és szennyeződés ellen

A citrom savtartalma miatt több háztartási munkában is alkalmas arra, hogy kiváltsd vele az ecetet. A vízforraló vagy a kávéfőző vízköves lerakódásait feloldja, és a beivódott szagot is elveszi, ha átforralod a főzővízhez adott, apróra szelt citromhéjjal.

A mikró tisztítását is megoldhatod némi citromhéjjal. Csak egy fél citrom héját kell egy pohár vízhez keverni, majd nagyjából egy percig elindítani az eleggyel a mikrót. Ha felforrt a víz, kapcsold le a készüléket, de ne nyisd még ki: a gőz fél-egy perc alatt szépen feloldja a szennyeződéseket. Óvatosan vedd ki a forró vizet a mikróból, majd töröld át kissé az egész belső felületét.

Súrolószernek is jó

Egy kifacsart citrom héjával akár az evőeszközöket is ragyogóvá teheted. Csak szórj némi sót a langyos vízbe mártott kések fémrészére, és dörzsöld át a citromhéjjal. Letisztítja a szennyeződéseket, a foltokat, és szépen polírozza is őket. 

A vágódeszkát ugyancsak érdemes néha átdörzsölni a kifacsart citrom héjával, különösen, ha még egy kevés citromrost is maradt a gyümölcsből. Megöli a rajta megtelepedett baktériumokat, simábbá teszi a felületet, és a beivódott szagot is megszünteti. Öblítsd le, majd hagyd teljesen megszáradni.

9 dolog, amire jó az alufólia: súrolásnál és polírozásnál is hasznos

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük