4 dolog, amit nem szabad szódabikarbónával tisztítani - Nem jó ám mindenre!

Bár a szódabikarbónát igazi csodaszernek tartják, azért jobb vele óvatosan dolgozni.

szodabikarbona-fatal

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szódabikarbóna az egyik leghasznosabb házi szer. Rengeteg tárgy tisztítására fel lehet használni, éppen emiatt egyetlen otthonból sem hiányozhat.

Sőt, takarítás során sokszor sokkal jobban teljesít, mint bármilyen drága pénzért megvett vegyszer. A vécékagyló tisztításától kezdve a folteltávolításig rengeteg mindenre alkalmazható. Azonban mint mindennél, itt is vannak kivételek.

Alumíniumra ne használd!

Vannak tárgyak, melyeknél jobb, ha nem használod fel a szódabikarbónát, ugyanis az rendkívül erősen károsíthatja azokat. Ez pedig számos bosszúságot okozhat számodra. Ilyenek többek között az alumíniumedények: bár sok fémes felület tisztítására alkalmas a szódabikarbóna, bennük kárt tehet, ha túl sokáig hagyod az anyagot a megtisztítani kívánt felületen.

aluminium

Ilyenkor ugyanis elkezd oxidálódni a szódabikarbóna, az anyag színe pedig megváltozik. Abban az esetben, ha nagyon rövid ideig hagyod az alumíniumon a szert, elméletileg nem okozhat nagy gondot, de nem érdemes kísérletezni vele.

Aranyozott felületen sem ajánlott

Bár sok edényen aranyötvözet vagy sárgaréz található, ha van a szekrényedben olyan tárgy, melyről tudod, hogy valóban aranyozott, emellett még nagyon értékes is, szintén ne használj tisztításkor szódabikarbónát. Az arany ugyanis puha fémnek számít, így gyorsan karcolódhat még egy olyan könnyed csiszolóanyag miatt is, mint amilyen a szódabikarbóna.

Kárt tehet az evőeszközökben

Számos megoldás létezik arra, hogy az evőeszközök visszanyerjék eredeti csillogásukat, mégis akad, aki tévesen fémes dörzsszivacsot és szódabikarbónát használ. Azonban a házi szer a kényesebb evőeszközökön könnyen károsodást okozhat, hosszú távon pedig sajnos matt, karcos felszínt kaphatnak.

ezüst evőeszközök

Ha valami nagyon értékes, annak tisztítását érdemesebb szakértőre bízni. Az előbb említett módszert az antik ezüsttárgyakon vagy a régi gyertyatartókon sem szabad használni, mert ez az eljárás korrodálhatja a ragasztót, mely a rögzített részeket összetartja. Ugyanez igaz minden olyan drága ékszerre is, melyben a köveket ragasztóval rögzítették.

Márványfelületre sem ajánlott

Bár tévesen több helyen tuti tippként említik, hogy a márvány könnyedén megtisztítható egy adag szódabikarbónával, azonban ezt a szakértők nem ajánlják. Helyette speciális, márványra fejlesztett tisztítószert kellene használni szerintük, amit háztartási boltokban lehet megvásárolni.

Ezt is szeretjük