Furcsa szagok a lakásban? Csak 2 dolog kell, hogy csodás illat legyen
Egyszerű és természetes szagtalanító és illatosító megoldást mutatunk, ha nem kívánt illatok terjengenek a lakásban.

szag-budos-kellemetlen
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden lakásnak megvan a maga illata, amit nagyrészt az ott élők szokásai befolyásolnak. A falak, a tapéta, a textilek - főként a szőnyeg és a függöny - alaposan magukba szívják az egyes szagokat. Többek között a főzés - főleg az olajszag - is sokat hozzátesz a lakás alapillatához, ahogy a takarítás rendszeressége is. 

Tudnod kell, hogy annak ellenére, hogy valaki higiénikusan él, és rendszeresen takarít is, még kialakulhatnak bizonyos nem kívánt illatok. Ezt könnyen tudod befolyásolni, a mesterséges illatosítókat viszont inkább felejtsd el. Ezek egyébként sem jelentenek megoldást, mivel csak elfedik a szagokat, a forrást viszont nem szüntetik meg.

A függönyt, főleg, ha nagy megpróbáltatásoknak van kitéve, például a konyhában, akár félévente is ki kell mosni. A háziállatok, a használt illatosítók mind-mind otthagyják nyomukat otthonodon. Mégis, a legnagyobb ludas, ha furcsa szagok ólálkodnak a lakásban, a szőnyeg lehet.

Szagtalanítás és illatosítás egyben

A régi, dohos szag elleni praktikákról már sokat olvashattál, de most olyan módszert mutatunk, mely egyszerre szagtalanít és illatosít is. Ha a szőnyeg illatos, elég nagy lesz az esélye annak, hogy az egész lakás jó illatot áraszt majd, főleg, ha sok ilyen felület van az otthonodban. A következő módszer 100%-ig természetes, így attól sem kell tartani, hogy káros lenne a légutakra, az egészségre. Amire szükséged lesz:

  • 1 bögrényi szódabikarbóna,
  • 30-40 csepp illóolaj,
  • kiegészítő gyógynövények - opcionális,
  • nagy befőttesüveg fedővel együtt.
szonyeg-illatositasa

Ha növényeket is szeretnél használni, őröld le őket kávédarálóban vagy turmixgépben. A szódabikarbónát és az őrleményt rakd a befőttesüvegbe, majd tedd rá a fedelét, és jól rázd össze, hogy egyenletesen elkeveredjenek. Csepegtesd bele a választott illóolajat is, ismét rázd össze, majd hagyd állni egy éjszakán át, hogy az illatanyag jól áthassa a szódabikarbónát. 

Másnap egy kanál vagy sószóró segítségével hintsd szét a szőnyegen az illatos keveréket. Hagyd hatni minimum 15 percig, majd porszívózd fel! Ha tovább hagyod rajta, nagyobb eséllyel lesz erősebb illata a szőnyegnek. Fontos, hogy mindenképp bizonyosodj meg arról, hogy a porszívódat nem teszi-e tönkre - vagy dugítja el szűrőjét - a szódabikarbóna! Erről a gyártótól vagy a használati kézikönyvből tájékozódhatsz. 

Milyen illóolajat használj?

A levendula és a fahéj kifejezetten jó, mivel illatukkal a rovarokat is távol tartják. Ha van háziállatod, az Amerikai Állatvédelmi Egyesület óva int a teafaolaj használatától. Ha hosszan tartó hatást szeretnél, akkor nem ajánlott citrusos esszenciákat csepegtetni a keverékbe, mivel ezeknek hamarabb elillan az illatuk. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A legerősebb hatást akkor érheted el, ha valóban keversz valamilyen gyógynövényőrleményt az illóolajhoz és a szódabikarbónához, főleg, ha ugyanolyan illatú, mint az esszencia - például őrölt levendula levendulaolajjal. De kipróbálhatsz saját keveréket is, például citrusok reszelt héját keverheted borsmenta illóolajjal, de az őrölt rozmaring is remek összetevő!

Fotó: Dont Waste The Crumbs

Ezt is szeretjük