Gyűlnek a befizetetlen csekkek? Van segítség: 3 lehetőség, amit használj ki!
Van megoldás, ha elcsúsztál a közüzemi díjakkal.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bárkivel megeshet, hogy anyagi zűrzavarba kerül, és a sürgető határidők ellenére nem jutnak el a postára a csekkek, a szolgáltató pedig nem sokat teketóriázik, ma már - a korábbi 90 nap helyett - 60 napos csúszás esetén is kikapcsolhatják a villanyt vagy épp a vizet.

Ráadásul, ha a lakáshiteled mellé még komolyabb összegű közüzemi tartozást is felhalmoztál, ami rendezetlenül marad, az rákerülhet az ingatlan tulajdoni lapjára, a bank pedig akár fel is mondhatja a hitelt. Mielőtt azonban kétségbeesnél, íme, három lehetőség, amit tartozáskor mentőövnek használhatsz.

Védetté válhatsz

A közüzemi szolgáltatók a törvény szerint is kötelezettek arra, hogy a szociálisan rászoruló vagy fogyatékkal élő fogyasztók esetében külön bánásmódot alkalmazzanak, illetve kedvezményeket nyújtsanak. Erről a villamos energiáról szóló 2007. évi és a földgázellátásról szóló 2008. évi törvények rendelkeznek.

A szabályok szerint, ha lakossági fogyasztóként nem fizetted meg a tartozásodat, a szolgáltató fizetési felszólítást küld, amelyben egyúttal tájékoztat a védendő fogyasztókat megillető kedvezményekről, illetve arról, hogy hogyan történik a nyilvántartásba vétel - ugyanis ahhoz, hogy védett légy, ezt kérelmezned kell a szolgáltatónál. Szociálisan rászorulóként vagy fogyatékkal élőként nyújthatsz be kérelmet: előbbit a területileg illetékes önkormányzat jegyzője igazolja neked írásban, utóbbit pedig a kezelőorvos.

Szociálisan rászoruló fogyasztóként kaphatsz részletfizetést és fizetési haladékot - maximum 30 nap -, illetve kérhetsz előre fizetős mérőórát is.

Részletfizetés

Gyakran hangsúlyozzák, hogy a szolgáltatóknak nem érdekük a mérőóra leszerelése, illetve az ellátás kikapcsolása, ezért általában rugalmasak a tartozások behajtásakor. A gáz- és áramszolgáltatók esetében is van lehetőség részletfizetésre, persze ennek is vannak meghatározott feltételei a különböző szolgáltatóknál. Ezt a lehetőséget általában évente maximum egy alkalommal veheted igénybe, de csakis abban az esetben, ha rendesen fizetted a korábbi számlákat, illetve az összes számlatartozásnak nem szabad meghaladnia a hatvan napot.

Általában egy erre külön rendszeresített formanyomtatványon tudod benyújtani a kérelmet, de a legtöbb helyen erre már interneten keresztül is van lehetőség, így nem kell személyes bemenned, és sorba állnod. Ezt követően írásban megkapod az elbírálásról az értesítést. 

Így spórolj a villanyszámlán!

Ha túl magas a hó végi számla, vesd be a szakértő tippjeit. Nézd meg videónkat, és csökkentsd a villanyszámlán szereplő összeget!

Segíthet az önkormányzat

Végső mentsvárként az önkormányzatra, illetve a helyi családsegítő szolgálatra is számíthatsz, utóbbinak többek között az a feladata, hogy a szociális és mentálhigiénés problémák miatt veszélyeztetett, illetve krízishelyzetbe került családokat támogassa. Ilyen esetekben kérhetsz tőlük támogatást meghatározott feltételek mellett, ha a helyi irodában működik adósságkezelési tanácsadás.

Az önkormányzat akkor nyújthat adósságkezelési szolgáltatást, ha erről van helyi szinten rendelet, illetve van saját forrása elkülönítve adósságcsökkentési és lakásfenntartási támogatás nyújtásához - ha 40 ezernél több állandó lakos él a településen, akkor kötelező a szolgáltatás működtetése.

A támogatás mértéke nem haladhatja meg az adósság 75%-át, és összege legfeljebb 300 ezer forint lehet. Az adósságkezelés időtartama pedig maximum 18 hónap, ami indokolt esetben egyszer hat hónapig meghosszabbítható.

Hogy spórolsz a rezsiszámlákon?

Ezt is szeretjük