Fél krumplival pucolta ki a serpenyőt: meglepően szép lett az eredmény
Néhány konyhai trükk biztosan megkönnyíti az életet. Nem véletlen, hogy annyian imádják őket!

burgonya
beauty and style
Top olvasott cikkek

A praktikus konyhai trükkök nagy segítséget jelentenek a házimunkában. Takarítás közben néha a legegyszerűbb és legolcsóbb anyagokkal is legalább olyan eredményt érhetsz el, mint a drága bolti tisztítószerekkel.

A hagyományos, de rég elfeledett tisztítási módszereket egyre többen próbálják ki, majd osztják meg róla tapasztalataikat az interneten, képekkel, videókkal is. Zseniálisak, ezért nem is véletlen, hogy imádják őket az emberek!

Serpenyőtisztítás fél krumplival

A burgonya, az olaj és a só hármasa nemcsak egy könnyű vacsora hozzávalója lehet, ez a három összetevő csodaszépen képes megtisztítani az égésfoltos, piszkos serpenyőt. A módszert teflonos bevonatú edényeken nem szabad alkalmazni.

Első lépésként szórd a durva szemcséjű sót vastagon a serpenyő aljába. A keresztben félbevágott burgonyát a tenyeredbe véve kezdd el körkörös mozdulatokkal dörzsölni a sós felületet. A krumpli nedvességének köszönhetően könnyebben boldogulhatsz a súrolással.

Akkor végeztél az első körrel, ha a só már látványosan átvette a piszkot. Ilyenkor cseréld le az egészet friss sóra! Miután a szennyeződés eltűnt, öblítsd le vízzel, és szárítsd meg az edényt. Tedd a tűzhelyre, melegítsd fel egy picit, míg minden nedvesség elillan. 

Ha már langyos az anyag, dörzsöld be egy pici olajjal. A felesleget töröld ki belőle, majd fél órát hagyd száradni. Miután kihűlt, töröld teljesen szárazra. Ezt a módszert akár minden használat után elvégezheted a serpenyővel. 

Tisztítás kenyérrel

A gluténtartalmú kenyér természetes radírozó anyag, ami hatékonyan tünteti el a szennyeződéseket, többek közt a kávédarálót is gyönyörűen megtisztítja. Mi sem egyszerűbb ennél a módszernél: elég egy darab kenyérrel elindítani a darálóprogramot, fél perc után máris magához szippantja a gépben maradt kávét, így az könnyen kiönthető belőle.

A cikk az ajánló után folytatódik

Házi szer mikrótisztításhoz

A mikrohullámú sütő a benne melegített ételektől hamar szennyezetté válik. Szerencsére nem muszáj sokáig súrolni, elég csak ismerni a hatásos módszert. Ehhez nincs is szükség másra, mint fél deciliter almaecetre, negyed citromra és fél deciliter vízre.

Egyszerűen keverd össze a vizet és az ecetet, majd a felkarikázott citrommal együtt tedd bele egy mikrózható tálkába. Helyezd az egészet a mikróba, és kapcsold be egy-két percre. A lényeg, hogy elég forró legyen ahhoz, hogy gőz keletkezzen. Ha már forró az oldat, kapcsold le, de hagyd zárva az ajtót, hagyd öt-hat percig, hogy a szer feloldja a szennyeződést. Ezután egyszerűen töröld ki nedves szivaccsal.

(Fotók: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük