Klímával fűteni gáz helyett: ezért nem biztos, hogy jó ötlet, amiben sokan egérutat látnak

A rezsiváltozásokkal sokan gondolkodnak alternatív fűtési módszereken.

Klímával fűteni gáz helyett
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Néhány héttel ezelőtt a kormány arra hivatkozva, hogy pénzügyi válsághelyzet van, módosított a rezsicsökkentés eddigi rendszerén.

Ennek értelmében fogyasztási limitet határoztak meg. Ez alatt a lakosság a rezsicsökkentett árat fogja megfizetni, felette viszont úgynevezett lakossági piaci ár a fizetendő. A limit földgáz esetében évi 1729 köbméter, villamosenergia esetében pedig évi 2523 kWh. A gázár évi 1729 köbméteres, havi 144 köbméter fogyasztásig kedvezményes marad, vagyis a 102 forint köbméterenként. A lakossági piaci ár viszont ennek hétszerese lesz, 747 forint/köbméter. A valós versenypiaci ár egyébként 1020 forint lenne.

Klímával fűteni gáz helyett

Miután a gáz árának emelkedése ijesztő méreteket ölt, a fűtésszezon közeledtével sokan gondolkodnak azon, hogy otthonuk melegítését valamilyen alternatív módon biztosítsák. A lehetőségek sorában szóba kerül a klíma is.

Mivel azonban a klíma elektromos árammal működik, ami a rezsicsökkentés módosításával ugyancsak drágult, felmerül a kérdés, hogy valóban jó alternatíva-e a klíma a gázfűtés kiváltására? Szűcs Gábor energetikai szakértőt kérdeztük meg a témában.

- A kérdésre nehéz konkrét választ adni, mivel a földgáz, illetve áramenergia ára meglehetősen volatilis, valamint már elég sok tarifa érhető a fogyasztás függvényében, ahogy a lenti (nagyítható) táblázat alapján is látszik.

A klímával való fűtés minden tarifa esetén kedvezőbb mint gázzal történő megoldás, kiemelkedően H-tarifa esetén kedvező - mondja.

Arra azonban külön érdemes figyelni, hogy csak akkor működik jól a dolog, ha a lakás maga is alkalmas erre a típusú fűtésre.

- A beépítés előtt ajánlatos hőveszteséget számolni és az alapján megválasztani a teljesítményeket. Amit fontos kiemelni, hogy a teljesítményt és ennél fogva az éves energiaigényt kell minimalizálni hőszigeteléssel, nyílászárócserével, és így az épület energiaigényét kiváltani, mind beruházás mind üzemeltetés oldalon is töredékébe kerülhet, mintha ezt nem tennénk. Hosszú távon a hőszivattyúk és napelemes kiserőművek együttes üzemeltetése látszik a legideálisabb megoldásnak - mondja a szakértő.

Sokan arra is kíváncsiak lehetnek, hogy klímával azonos idő alatt elérhető-e ugyanaz a meleg, mint hagyományos fűtőtesttel, vagy ezt a berendezést többet kell magas fokon járatni ahhoz, hogy valóban kellemes legyen a hőmérséklet otthon.

- Azonos teljesítményű hőtermelő és hőleadók mellett közel azonos sebességgel történik a felfűtés, legyen ez hagyományos fűtőtest vagy elektromos fűtés vagy más berendezés - feleli a szakértő.

Jogos a felvetés, hogy amennyiben a klíma szóba jön, mennyivel jobb döntés az egy átlagos elektromos fűtőberendezésnél?

- A klímaberendezésekben egy hőszivattyús körfolyamat működik, a külső levegő-hőmérséklet függvényében 3-4-5-ször alacsonyabb a berendezés üzemeltetési költsége, mint egy tisztán elektromos fűtésé, így ennyivel kevesebb villamos energiát kell lekötni a szolgáltatótól, és ennyivel kevésbé terhelik a magyarországi villamos erőműveket is - válaszolja Szűcs Gábor.

Azt is megkérdeztük a szakértőtől, milyen fűtési alternatívákat javasolna még.

- Egy esetleges korszerűsítés esetén nagyon fontos a jelenlegi bázisállapot megismerése, és ehhez képest megvizsgálni az egyes műszaki megoldások alkalmazását, várható üzemeltetési költségét. Nagyon sokféle műszaki megoldás van jelenleg is az épületekben, azt gondolom, ha valakinek jelenleg egy kondenzációs gázkazánja van az otthonában, azt nem feltétlenül érdemes hőszivattyúra váltani, meg kell vizsgálni a várható megtérülést, jellemzően minél korszerűtlenebb egy épület, annál több az energiaigénye, és annál nagyobb megtakarítás érhető el egy hőtermelő berendezés cseréjével, de ha valaki egy mai szemmel is korszerűen szigetelt épületben lakik, és kondnezációs kazánnal biztosítja a fűtését, annak a 600-1000 m3/év gázfogyasztást hőszivattyúra kiváltani, azt gondolom, nem érdemes a jelenlegi rezsicsökkentés mellett, természetesen ez változhat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Első lépésként az épület energiaigényét javaslom csökkenteni hőszigeteléssel, és ezek után megvizsgálni, milyen fűtési megoldást válasszunk pénzügyi megtérülés alapján, ehhez azt gondolom, egy épületgépész, energetikus kollégát érdemes felkeresni, aki a jelenlegi adott állapot ismeretében meg tudja tenni a javaslatait - mondja az energetikai szakértő.

Spórolás a fürdőszobában

Bár sokan azt gondolják, takarékoskodni csak a boltban, az energia- vagy a vízhasználással lehet, valójában akár a fürdőszobában is ezrek takaríthatók meg. Kis odafigyelés és néhány okos megoldás kell csupán.

Nem csak a vízzel lehet spórolni: ezreket takaríthatsz meg a fürdőszobában ezzel a 6 dologgal

Spórolj, ahol tudsz: a fürdőben is megteheted!

Elolvasom
Ezt is szeretjük