3 millió forint támogatás az államtól? Még mindig várják a családok

Az eredeti tervek szerint áprilisban lépett volna életbe az új szocpol, azóta nincs róla hír.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nagy lenne az igény a szocpol bővítésére - derül ki a Lakásfókusz Elemzési Központ friss online felméréséből. A megkérdezettek több mint négyötöde véli úgy, hogy a lakásvásárlási támogatás kiterjesztése a használt ingatlanokra számottevően élénkíthetné a stagnáló lakáspiacot.

A felfokozott lakossági és szakértői várakozások ellenére sincs azonban továbbra sem hír arról, hogy az eredetileg áprilisra várt változtatásokat mikor lépteti életbe a kormány.

A lakosság már nagyon várja az új szocpolt

Jól illusztrálja a lakosság és az ingatlanos szakma pozitív várakozásait a Lakásfókusz blog olvasói körében végzett online villámfelmérés. A megkérdezettek túlnyomó többsége, 86%-a fontosnak tartaná a szocpol kiterjesztését a használt lakásokra, mivel az serkentőleg hathat a lakáspiacra. Ezzel szemben mindössze a válaszadók 8%-a gondolja úgy, hogy az ilyen vissza nem térítendő támogatásoknak nincs érdemi hatása a piacra. Azok aránya pedig, akik szerint a lakástámogatási rendszer már jelenlegi formájában is be tudja tölteni a szerepet, csupán 4%-ot tesz ki.

Már március elején megjelentek hírek arról, hogy áprilistól jelentős átalakulások várhatóak a lakásépítési támogatás, közismertebb nevén a szocpol területén. A legfontosabb változás, hogy ismét bevezetnék a félszocpolt, ami használt lakások vásárlására is felhasználható lenne, illetve, hogy az egy gyerekkel rendelkezők is igénybe vehetnék a támogatást.

Mindemellett arról is szóltak a hírek, hogy emelnék a lakásépítési támogatás mértékét úgy, hogy a maximális összeg megközelítse a korábban hatályban volt szocpolt, például két gyermek esetén a 3 millió forintot.

Figyelembe véve, hogy a tavalyi évben az új lakások mindössze 3%-kal részesültek az eladásokból, ez mindenképp a valós piaci igényekhez való igazodást jelentené. A kezdeti lendület azonban megtört: bár már lassan egy hónapja érvényben kellene lennie a módosított szabályoknak, nincs hír arról, hogy mikorra várható a módosítások életbe lépése.

Lakásvásárlás lépésről lépésre

Ha lakásvásárlás előtt állsz, mielőtt belevágsz, érdemes tudnod néhány dolgot. Nézd meg a videót!

Ideális lenne, ha most vezetnék be

- A mostani időpont azért is lenne különösen kedvező a szocpol kiterjesztéséhez, mert egyéb feltételek is adottak a bővülés eléréséhez - hangsúlyozta Toplak Tamás, a Lakásfókusz Elemző Központ vezető ingatlanpiaci elemzője. A jegybanki alapkamat folyamatos csökkenése a forinthitelek kamatának mérséklődését eredményezte. Ez, illetve az öt évig kedvező kamatozású támogatott lakáshitel kombinálva a szocpollal már elegendő lehet ahhoz, hogy a több éve visszatartott kereslet végre megjelenjen az ingatlanpiacon.

Ehhez azonban fontos lenne, hogy mihamarabb megjelenjenek a végleges feltételek, és életbe lépjenek a változások. A márciusi híreket követően ugyanis sokan éppen azért halogatják a tervezett lakásvásárlást, mert szeretnék kihasználni az új szocpol adta lehetőségeket.

- Ha visszatekintünk az elmúlt 12 év lakástámogatási rendszerére, azt látjuk, hogy a szocpol akkor tudta igazán betölteni katalizátor szerepét, amikor vele párhuzamosan olcsó lakáshitelek is elérhetőek voltak, és a vissza nem térítendő támogatás a kölcsönökhöz kapcsolódó önrészbe épülhetett be - mutatott rá Toplak Tamás.

Ezt is szeretjük