3 millió forint támogatás az államtól? Még mindig várják a családok

Az eredeti tervek szerint áprilisban lépett volna életbe az új szocpol, azóta nincs róla hír.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nagy lenne az igény a szocpol bővítésére - derül ki a Lakásfókusz Elemzési Központ friss online felméréséből. A megkérdezettek több mint négyötöde véli úgy, hogy a lakásvásárlási támogatás kiterjesztése a használt ingatlanokra számottevően élénkíthetné a stagnáló lakáspiacot.

A felfokozott lakossági és szakértői várakozások ellenére sincs azonban továbbra sem hír arról, hogy az eredetileg áprilisra várt változtatásokat mikor lépteti életbe a kormány.

A lakosság már nagyon várja az új szocpolt

Jól illusztrálja a lakosság és az ingatlanos szakma pozitív várakozásait a Lakásfókusz blog olvasói körében végzett online villámfelmérés. A megkérdezettek túlnyomó többsége, 86%-a fontosnak tartaná a szocpol kiterjesztését a használt lakásokra, mivel az serkentőleg hathat a lakáspiacra. Ezzel szemben mindössze a válaszadók 8%-a gondolja úgy, hogy az ilyen vissza nem térítendő támogatásoknak nincs érdemi hatása a piacra. Azok aránya pedig, akik szerint a lakástámogatási rendszer már jelenlegi formájában is be tudja tölteni a szerepet, csupán 4%-ot tesz ki.

Már március elején megjelentek hírek arról, hogy áprilistól jelentős átalakulások várhatóak a lakásépítési támogatás, közismertebb nevén a szocpol területén. A legfontosabb változás, hogy ismét bevezetnék a félszocpolt, ami használt lakások vásárlására is felhasználható lenne, illetve, hogy az egy gyerekkel rendelkezők is igénybe vehetnék a támogatást.

Mindemellett arról is szóltak a hírek, hogy emelnék a lakásépítési támogatás mértékét úgy, hogy a maximális összeg megközelítse a korábban hatályban volt szocpolt, például két gyermek esetén a 3 millió forintot.

Figyelembe véve, hogy a tavalyi évben az új lakások mindössze 3%-kal részesültek az eladásokból, ez mindenképp a valós piaci igényekhez való igazodást jelentené. A kezdeti lendület azonban megtört: bár már lassan egy hónapja érvényben kellene lennie a módosított szabályoknak, nincs hír arról, hogy mikorra várható a módosítások életbe lépése.

Lakásvásárlás lépésről lépésre

Ha lakásvásárlás előtt állsz, mielőtt belevágsz, érdemes tudnod néhány dolgot. Nézd meg a videót!

Ideális lenne, ha most vezetnék be

- A mostani időpont azért is lenne különösen kedvező a szocpol kiterjesztéséhez, mert egyéb feltételek is adottak a bővülés eléréséhez - hangsúlyozta Toplak Tamás, a Lakásfókusz Elemző Központ vezető ingatlanpiaci elemzője. A jegybanki alapkamat folyamatos csökkenése a forinthitelek kamatának mérséklődését eredményezte. Ez, illetve az öt évig kedvező kamatozású támogatott lakáshitel kombinálva a szocpollal már elegendő lehet ahhoz, hogy a több éve visszatartott kereslet végre megjelenjen az ingatlanpiacon.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ehhez azonban fontos lenne, hogy mihamarabb megjelenjenek a végleges feltételek, és életbe lépjenek a változások. A márciusi híreket követően ugyanis sokan éppen azért halogatják a tervezett lakásvásárlást, mert szeretnék kihasználni az új szocpol adta lehetőségeket.

- Ha visszatekintünk az elmúlt 12 év lakástámogatási rendszerére, azt látjuk, hogy a szocpol akkor tudta igazán betölteni katalizátor szerepét, amikor vele párhuzamosan olcsó lakáshitelek is elérhetőek voltak, és a vissza nem térítendő támogatás a kölcsönökhöz kapcsolódó önrészbe épülhetett be - mutatott rá Toplak Tamás.

Ezt is szeretjük