Milyen gyakran kell a kést élezni? Egy papírlappal ellenőrizheted, szükség van-e már rá

Nem elég a megfelelő késekkel rendelkezni a konyhában, az is fontos, hogy karbantartsd őket.

GettyImages-137737396

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy jó minőségű szakácskés vásárlása nagy lépés, ha a konyhai eszközök tárát minőségi tárgyakkal bővítenéd, de ez még csak a kezdet. Karban kell tartanod az eszközeidet ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki belőlük.

Egy tompa kést nehezebb és veszélyesebb használni, mint egy éles kést, árfekvéstől függetlenül. Ha az ember nem emlékszik, mikor élesítette utoljára a konyhakését, valószínűleg nem tartja karban őket megfelelően.

A késélezés gyakorisága

A Southern Living szerint a késeket általában kéthetente egyszer kell élesíteni. Ha valaki nem főz olyan gyakran, és ritkán veszi elő a kést, megúszhatja ezt, és hosszabb ideig hanyagolhatja ezt a munkát.

A sokat használt kések azonban gyorsabban kopnak, és rendszeres karbantartást igényelnek. Ha világosabban szeretnéd látni, hogy az eszköz igényli-e a törődést, próbáld ki a papírtesztet!

GettyImages-a0149-000591
Fotó: Hans L Bonnevier Johner / Getty Images Hungary

Egy éles késsel könnyen, szinte egy mozdulattal ketté tudsz vágni óvatosan egy élére állított papírlapot, amelyet a levegőben tartasz. Azokat a késeket, amik nem mennek át ezen a teszten, meg kell élesíteni. Egy tompa penge nehezebben vágja át a puha gyümölcsöket, zöldségeket is, és előfordulhat, hogy ahelyett, hogy felvágná, szétnyomja őket.

Egy jól karbantartott vágóeszköz nem csak azért jó, mert precíz szeletelésre alkalmas. Bár ellentmondásnak tűnhet, az élesebb kés biztonságosabb is. Több erőkifejtést igényel egy burgonya átvágása, ha életlen késsel dolgozik valaki, és ezzel a plusz erőkifejtéssel a tompa penge nagyobb valószínűséggel csúszik le az ételről, és könnyedén megvághatja az ember kezét. Az éles kések könnyebben irányíthatók.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Annak érdekében, hogy az eszközök hibátlan formában maradjanak, érdemes befektetni egy acélélezőbe. Anélkül, hogy a fémet koptatná, az élezőacél élesíti a pengét, és az elkopott részeket eltávolítja róla.

Mikor és hogyan kell élesíteni?

Néhány hetente csiszolhatod a késeid. Az élezőrudat 90°-os szögben tartsd a konyhapult ellenében, a pengét hosszában csúsztasd lefelé, a kés élét a rúdhoz közel tartva.

Nagyobb szabású élezést - amely az erős polírozás révén új éleket hoz létre - csak 1-2 évente szükséges elvégezni, és ezt szakember tudja a legmegfelelőbben megcsinálni, hacsak nem rendelkezel a megfelelő eszközökkel és ismeretekkel.

Régi konyhai eszközök kvíze

A régi, ízes szavak jelentésére kérdezünk rá: tíz konyhai kifejezést sorolunk a kvízben.

Régi konyhai eszközök kvíze: tudod, mi volt a vájdling, és mi a habarófa?

Kvíz!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük