Besárgult, foltos konyharuhák? Ezzel a házi keverékkel újra patyolat tiszta lesz a konyhai textília

Ha foltos, erősen elszíneződött a konyharuha, így mosd ki!

Foltos konyharuha mosása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A konyhában jó és környezetbarát segítséget nyújt egy konyharuha, ám ha foltos lesz, mosása nem mindig egyszerű.

Bizonyos ételek és italok, mint a pirospaprikával készült pörköltek, levesek, a cékla, a kávé, a vörösbor, a tea vagy épp a sütőkakaó erősen elszínezik, foltossá tehetik a textilt, és ezek eltávolítása csak a hagyományos mosószerrel kihívás lehet.

Foltos konyharuha mosása

Szerencsére egy házi módszer segít, hogy a konyharuha ismét a régi legyen. A mosókeverékhez csupán két összetevő szükséges: víz és mustárpor. Utóbbit már akár pár száz forintért beszerezheted natúrboltokban.

Forralj egy 10-12 literes fazékban vizet, és tégy bele 3-4 evőkanál mustárport. Zárd el a tűzhelyt, és hagyd, hogy a keverék kihűljön. Miközben a víz egyre hidegebb lesz, a por lassanként kioldódik.

70 perc után szűrd le a folyadékot, és áztasd benne a konyharuhákat, majd adj nekik egy kézi előmosást. Végül tedd át a textileket a mosógépbe, és a szokásos módon, a megszokott mosószerrel mosd ki 60 fokon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tippek makacs szennyeződések ellen

A konyhában használt textil tisztaságát nem könnyű megőrizni, de ha néhány dologra figyelsz, jobb eséllyel elkerülheted, hogy a konyharuhán makacs foltok legyenek. Ezeket érdemes észben tartani a mindennapokban.

1. A konyharuhával maximum vizet törölj fel. Ha valami kiömlik vagy lecsöppen, azt nedves, öblíthető szivaccsal itasd fel.

2. Ha a konyharuha véletlenül foltos lesz, egy kis mosogatószeres víz segítségével dörzsölgesd meg az érintett területet. A beszáradt, régi foltokat sokkal nehezebb utólag eltávolítani.

3. Gondoskodj arról, hogy az aktuálisan használt konyharuha mindig meg tudjon száradni. Ha folyton nedves, elszaporodnak rajta a baktériumok, bebüdösödik és besárgul. 

4. Váltsd és mosd a konyharuhákat minél gyakrabban. Egy ruhát csak addig használj, míg az nem lett foltos.

Meddig szabad használni a mosogatószivacsot?

A mosogatószivacson rengeteg kórokozó van. Nem véletlen, hogy gyakran kell cserélni: korábbi cikkünkben arról írtunk, milyen sűrűn kell belőle és más takarítószerekből új.

Meddig szabad használni a mosogatószivacsot? Ennyi idő után cserélni kell a takarítóeszközöket

A mosogatószivacs, a felmosófej vagy a törlőrongy sem egy örök életű eszköz: megfelelő időközönként cserélni kell őket.

Elolvasom
Ezt is szeretjük