Te hogy pakolsz be a mosogatógépbe? 9 gyakori hiba, amitől piszkos marad az edény, és több energia fogy

A mosogatógép hasznos eszköz, de sokan rosszul használják.

Mosogatógép használati hiba
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mosogatógép igazi főnyeremény a konyhában, hiszen nemcsak időt és energiát spórol az embernek, de kényelmet ad, és a kezeit is megkíméli a mosogatószer szárító hatásától.

Ám ez a masina is azok közé tartozik, amelyeknek sokan nem ismerik elég alaposan a természetét, és nem megfelelően használják, emiatt a gép többet fogyaszt, az edények koszosak maradhatnak, sőt, több energia is fogyhat. A gép megtöltése kulcsfontosságú, ám sokan elrontják.

Hibák a mosogatógép használatában

Sokan azt hiszik, hogy azelőtt, mielőtt betennék a gépbe a mosogatnivalót, egyenként le kell öblíteni azokat. Mindeközben ezzel felesleges pluszvíz és -energia fogy. Pedig a mosogatógép-tablettákat úgy tervezik meg, hogy mindent eltávolítson a felszínről, és ebben a magas hőmérsékletű, nagy nyomású víz is segít. Hacsak nem telik el fél nap addig, amíg a gépet az ember bekapcsolná, nem szükséges előre öblíteni.

Az sem mindegy, milyen módon helyezi az ember az edényeket a mosogatógépbe. A nagy, műanyag és fémeszközöket, mint a kanalak és spatulák, laposan kell elfektetni. Jó tudni, hogy sem az éles késeknek, sem a faeszközöknek nincs helye odabent, mivel ezeket a gépi tisztítás során a fizikai hatások roncsolhatják.

Az is gyakori hiba, hogy az üvegpoharakat a fogacskákra húzzák, holott kettő ilyen közé kellene helyezni. Arra valók, hogy megakadályozzák, hogy az egymáshoz verődő poharak megkarcolják, megsértsék egymást.

Sokszor elhibázzák az evőeszközök behelyezését is. A kanalak, villák soha ne simuljanak egymásba, mivel így azokat nem tudja megfelelően megtisztítani a mosogatógép. Az evőeszközöket összevissza, fejével felfelé kell a tartóba helyezni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hasonló a helyzet a tányérokkal is. Azokat sem szabad azonos irányba fordítva betenni a gépbe, vagy méret szerint rendezve. A tányérok legyenek más-más irányban, és alacsonyabbak, illetve magasabbak kerüljenek egymás szomszédságába, hogy a tisztítás minden darabot megfelelően érhessen.

A poharakat, bögréket nem jó a gép aljára helyezni, mert ott nagyon intenzív hatások érik őket. Ezeket mindig a felső rekeszbe kell rakni, elkerülendő a repedést vagy más fizikai sérüléseket.

Nagyon lényeges, hogy a mosogatógép elejére ne kerüljenek nagy tárgyak, mint például tálak, fazekak vagy tálcák. Ez akadályozza a mosogatószeres oldat eljutását a többi edény felé. 

Végül elkerülendő a gép túltöltése is. Minél több benne a szennyes, annál kevésbé működhet alaposabban a mosogatás. Mindig szem előtt tartandó a gép kapacitása, hogy az tökéletesen működhessen, és ne legyen szükség még egy kör mosogatásra, ami már több energia fogyasztásával jár együtt.

Esedékes a mosogatógépcsere?

Bizonyos jelek megmutatják, hogy a mosogatógép hamarosan cserére szorul. Következő cikkünkből kiderül, mi.

7 jel, ami elárulja, hogy romlik a mosogatógép: mutatjuk, mikor érdemes szerelőhöz fordulni

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük