Csúnya lesz a kád és a mosdó felszíne, tönkremennek a csapok: a szakértőt kérdeztük a vízkövesedésről
Magyarországon közepesen kemény a víz, ezért fontos odafigyelni a vízkövesedés kivédésére.

GettyImages-140806786
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kevesen tudják, de minél keményebb a csapvíz, annál finomabb. A háztartási gépek és a szaniterek azonban egyáltalán nem rajonganak érte, sőt, a kemény víz ádáz ellensége ezeknek.

Védelmük érdekében fontos, hogy foglalkozzunk a problémával, de vajon mit lehet tenni az ügy érdekében egy átlagos háztartásban? A GépészCentrum.hu szakértőjét, a fürdőszobai és gépészeti kialakítások ismerőjét, Szabó Lajos Tibort kérdeztük meg, aki több mint 15 éve ad gyakorlatias és hasznos tanácsokat felújítóknak és építkezőknek.

Mi a vízkeménység?

Ismerd meg az ellenséget, így sikerülhet győzedelmeskedni felette - szokták mondani. Első körben tehát érdemes tisztázni a vízkeménység fogalmát.

- Az álló, pangó vízben idővel vízkő képződik. A keménységi fok azt mutatja meg, hogy milyen gyorsan képes a vizünkben vízkőképződés végbe menni. Megfelelő kezeléssel ez az idő lassítható, jelentősen kitolható, de még a szuperlágy vízben is képződik vízkő előbb vagy utóbb. A víz keménységi fokát német keménységi fokban (nk°) adják meg: a nagyon lágy víz 0-4 nk° közé esik, a lágy víz pedig 4-8 nk° közé. A közepesen kemény víz 8-18 nk° közötti értékek, a kemény pedig 18-30 nk° értékek között van - fejtette ki Szabó Lajos Tibor.

A szakértő szerint jellemzően minden településen azt gondolják az emberek, hogy náluk a legkeményebb a víz, de mint mondja, a jelenség egész Magyarországon jelen van, mivel alacsonyan fekvő területen vagyunk. A keménységi fok a magasabban fekvő területen alacsonyabb.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha valaki kíváncsi, hogy nála pontosan mennyire kemény a víz, szakértő nélkül, maga is tesztelheti otthon.

- Ma már bárki végezhet vízkeménységtesztet az otthonában, egy néhány ezer forintos teszterrel.  A neten fellelhető házi praktikák közül ez a leginkább megbízható, hisz enélkül lehetetlen megmondani pontosan a víz keménységi fokát - mondja.

A szakértő által említett otthoni teszter alkalmazása során egy kisebb tartályba kell vizet engedni, majd a csomagban található egyik komponensből kell belecsepegtetni, és összerázni. Amint az elegy színe megváltozott, jöhet a teszt. A másik komponensből további cseppeket kell adagolni a folyadékba, és megszámolni, hogy hány cseppnél változik meg ismét a színe. A cseppmennyiség alapján kereshető ki a táblázatból a vízkeménységi fok.

Felmerül a kérdés, hogy a vízkeménység állandó vagy változó jellemző-e egy településen, és milyen gyakran érdemes elvégezni a mérést.

- Általában egy adott térségben a vízkeménységfok viszonylag állandó szám, nem kell hetente mérni. Ha a vízhálózatban a vízkezelés folyamán végeznek bármilyen fejlesztést, akkor változhat meg jelentősebben, de van, ahol akár egy évtized alatt sem módosul az érték.

Így védd ki a vízkövesedést

Számos tárgy van a konyhában és a fürdőben, amiben víz áramlik, és ami víz betöltésével működik, ezért fenyegeti a keménység miatt bekövetkező vízkövesség. Szerencsére van megoldás, amivel megelőzhetjük, hogy ezek a használati eszközök idő előtt meghibásodjanak, vagy veszítsenek esztétikai értékükből, tisztíthatóságukból.

A vízkő makacs dolog, ami áteszi magát a kerámiák felső védőrétegén, megeszi a fém- és műanyag alkatrészek egy részét is. Mindenképp fontos a víz kezelése. Régebben erre lakossági körülmények között szinte abszolút nem fektettek hangsúlyt, de manapság egy felújítás vagy új építés során elsődleges szempont lehet a lakásunkba érkező víz kezelése/lágyítása. Egyrészről fontos ez a napi használati eszközeink (zuhany, kád, mosdókagyló stb.) tisztán tartása miatt is, másrészt a vízhez vagy vízzel használt eszközök (csaptelepek, vécétartályok, mosógép, mosogatógép stb.) élettartamának meghosszabbítása okán is.

Maga a folyamat jellemzően gyanta és só elegyével zajlik. A gyanta megújul, regenerálódik, a folyamathoz a sót viszont folyamatosan után kell tölteni. A folyamat akkor költséghatékony, ha nem adott fogyasztási ponton történik (például egy zuhany csaptelepénél), bár vannak ilyen megoldások is, hanem egy egész háztartás bejövő vizét kezeljük egy berendezéssel. Több gyártónak több megoldása van erre, az átfolyt vízmennyiségtől függően különböző méretű készülékekkel - válaszolta Szabó Lajos Tibor.

A duguláselhárításról

Korábbi cikkünkben ugyancsak egy szakértőt kérdeztünk meg, aki a dugulások okairól és a duguláselhárításról beszélt nekünk.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük