4 strapabíró, kánikulatűrő növény
Amennyire te nem bírod a kánikulát, annyira viseli az meg a növények többségét is. Ám néhányuk kifejezetten kedveli a meleget.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A növények nemcsak otthonossá teszik a lakást, hanem tisztítják a levegőt, és zöld színükkel nyugtatólag is hatnak a környezetükre. Nem véletlen, hogy a legtöbb lakás tele van velük, tulajdonosuk pedig igyekszik mindent megtenni kedvenc kis zöld lényei jólétéért. Ám a legkörültekintőbb gondoskodás ellenére is előfordul, hogy a növények feladják a harcot - például a nyári kánikulában. Nem minden növényfajta bírja ugyanis az izzasztó meleget, ezért ha nyaranta a lakásodban akár szaunázni is lehetne, jobban teszed, ha melegtűrő típusokat költöztetsz be az otthonodba. A következő négyet bátran választhatod!

Egy trópusi melegkedvelő: a bíbor bársonylevél

A bíbor bársonylevél kifejezetten alkalmas meleg lakásokba, hiszen egyenesen a kelet-afrikai trópusokról érkezett hazánkba. Ráadásul nemcsak melegtűrő, hanem dekoratív növény is karéjos, szélein fogazott leveleivel, amelyeket az ibolyákra jellemző bársonyos szőrzet fed.

Virágokkal nyáron örvendezteti meg tulajdonosát, amelyek ernyőszerűen nyíló, lila bimbókból fejlődnek ki, és viszonylag hosszú ideig díszítik élénksárga színükkel a növényt.

Hogyan tartsd?

Ha teheted, akkor világos, meleg helyre tedd, a napfényt ugyanis egyszerűen imádja. Víz- és tápanyag tekintetében viszont már kevésbé igényes, bár tavasszal és nyáron érdemes bőségesen öntözni, hogy szépen fejlődhessen. Tápoldatozni ekkor nem szükséges, a téli hónapokban azonban meghálálja.

Egy csavart maláj: a csavarpálma

Ez a csavaros pálma szintén a trópusokról érkezett: a Maláj-szigeteken, Madagaszkáron és Afrika trópusi területein őshonos.

Bár neve és visszahajló levelei a pálmafajokra emlékeztetnek, a növény maga nincs rokonságban velük. Sőt, termetét és alakját tekintve sokkal inkább hasonlít a dracénára: a törzsön spirálisan fejlődő, majd hosszan, ívesen lelógó levelek 5-10 cm szélesek, amelyeket krémszínű csíkok díszítenek.

Hogyan tartsd?

Elsősorban meleg, napfényes helyen, a 20-25°C-ért egyszerűen odavan. A víz tekintetében is igényes - nyaranta lágy vízzel bőségesen érdemes öntözni -, továbbá nem árt kéthetente tápoldatot is adni neki. Kifejezetten szobanövény, a téli és a nyári hónapokban is a szobában érzi legjobban magát, legfőképpen akkor, ha jó meleg, párás környezetben lehet.

Egy fészkelődő fajta: a fészekpáfrány

Ha kifejezetten melegkedvelő növényt keresel, akkor az Afrika és Ázsia trópusi területeiről származó fészekpáfrány jó választás. Ám csak akkor dönts mellette, ha van elég helyed, hiszen nagyméretű levelekkel rendelkezik, amelyek akár az 1 méteres hosszúságot is elérhetik. Mérete ellenére megéri a fészekpáfrányt választani, üde zöld, tölcsérszerűen rendeződő leveleinél fogva ugyanis üdítő színfoltja lehet a lakásnak.

Hogyan tartsd?

Kifejezetten melegigényes növény. Bár fénykedvelő, a közvetlen napfénytől érdemes óvni. Leginkább árnyékos helyen fejlődik szépen, de itt is ügyelni kell a megfelelő páratartalomra, a száraz levegőt ugyanis nem bírja.
Érdemes a talaját is mindig nedvesen tartani, ezért a legjobb, ha egy kaviccsal teli tálcára teszed, amelyet folyamatosan töltesz vízzel.

Egy pöttyös szépség: a pettyeslevél

A Madagaszkár szigetéről származó pettyeslevél minden olyan otthonban jól érzi magát, ahol legalább 20-25°C hőmérséklet uralkodik.

Ilyen környezetben érzi magát ugyanis a legjobban: sötétzöld, rózsaszín és fehér pöttyös leveleivel is ekkor díszíti a leginkább tulajdonosa lakását. Apró termeténél fogva garzonlakásokba kiváló választás, de csak akkor, ha jut számára elég fény, ennek hiányában ugyanis könnyen felnyurgul.

Hogyan tartsd?

Egész évben érdemes meleg, napsütötte helyen tartani, és a megfelelő páratartalomról is gondoskodni, a pettyeslevél ugyanis nem tűri a szárazságot. A fészekpáfrányhoz hasonlóan meghálálja, ha kaviccsal töltött tálcára teszed, ha pedig még alkalmanként egy kevés lágy vízzel is spriccelgeted, akkor egészen oda lesz az örömtől. A nyári hónapokban ne felejtsd el kéthetente tápoldatozni, de ügyelj arra, hogy ehhez hígított tápoldatot használj.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük