Túl gyorsan elég a kályhában a fa? 3 hiba, amitől gyakran előfordul

Ha egykettőre leég a fa, valami nem stimmel: ezek a hibák okozhatják.

Ha a kályhában gyorsan leég a fa
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

2022-ben a kormány hozzányúlt a rezsicsökkentéshez, ennek következtében pedig sokan határoztak úgy, hogy korábbi fűtési megoldásuk helyett fa- vagy vegyes tüzelésre váltanak.

Ezek után azonban nemcsak a nehezen beszerezhető fűtőberendezés vagy az alig megfizethető tűzifa problémájával szembesültek, hanem azzal a feladattal is szembe találták magukat, hogy megtanulják a begyújtás megfelelő módszerét. Sokan úgy gondolták, számukra ez nem okozhat nehézséget, ám annak, aki azt tapasztalja, hogy a tűzrevalója indokolatlanul gyors ütemben fogy, érdemes átgondolnia, nem vét-e valahol valamilyen banális hibát, amely nélkül ugyanaz a famennyiség hosszabban égne, és tovább biztosítaná a szoba melegét.

Ha a kályhában gyorsan leég a fa

Az az optimális, ha a behelyezett fa 1,5 óra alatt ég le. Ha ennél hamarabb hamuvá válik, akkor érdemes mielőbb felderíteni, hogy mi ennek az oka. A következő hibák gyakran előfordulnak.

Túl sokáig van nyitva a kályha

Általános iskola óta tudjuk, hogy az égéshez oxigén kell, ezért sokan, amikor begyújtanak, egy ideig nyitva hagyják a kályha ajtaját, hogy minél több levegő jusson be, és a tűz feléledjen. Ez egyrészt balesetveszélyes, hiszen a kipattanó parázs tüzet okozhat, a füst pedig visszaáramlik a szobába, másrészt pedig túl gyors égéshez is vezethet. A kályhákon találhatók úgynevezett huzatnyílások, amelyek segítségével megfelelő mennyiségű levegő juthat be a kályhába.

Persze, a huzatszabályzót is tudni kell megfelelően használni. A jó égéshez érdemes nyitva hagyni őket, de akkor, amikor a kályhában már csak parázs van, be kell zárni azokat. Így a meleg lassabban távozik a fűtőtestből.

A cikk az ajánló után folytatódik

Túl vékony a tűzifa

Tűzrakáskor fontos arra figyelni, hogy milyen vastagságú darabokból készül a fahalom. A rakás szélére  nagyobb rönkök kerüljenek, középre pedig gyújtós. Az egész tetejére kicsi és közepes darabok menjenek. Ha a darabok egyöntetűen vékonykák, a tűz egykettőre elemészti a fát, és újra be kell gyújtani. Jó tudni, hogy a túl vastag fák is problémásak, mert esetenként azok extrém lassan égnek el, így meleget sem igen biztosítanak.

Gyakori nyitogatás

Az égetésre szánt fát egyszerre érdemes a kályhába tenni. Ha az átmelegítéséhez nem elég az egyszerre behelyezhető tűzifa, akkor másodjára annyi fát kell betenni, amennyi már elég lesz. Valahányszor nyílik a kályhaajtó, annyiszor árad ki a füst, ami egészségtelen, de bentre is rengeteg oxigén jut, ami felgyorsítja az égést.

Hogy kell begyújtani?

Sokan elhibázzák a begyújtást, így a tűz sokára lobban fel: korábbi cikkünkben leírtuk, hogyan érdemes tüzet rakni.

Hogyan kell jól begyújtani a kályhába, kandallóba? Így rakd a tűzifát, hogy hamar lángra kapjon

A tűz akkor gyullad hamar és tart soká, ha megfelelően rakod.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük