Jó ötlet kályhát, kandallót építeni a meglévő elektromos vagy gázfűtés helyett? Sokan látják ebben a megoldást

Az egekbe szökő energiaárak miatt sokan fontolgatják kályha, kandalló telepítését megoldásként.

Kandalló vagy kályha gáz- és elektromos fűtés helyett
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tudvalevő, hogy a kormány a pénzügyi válsághelyzet miatt hozzányúlt a rezsicsökkentéshez, és változtatott az energiaárakon. Mind a gáz, mind az áram ára megnőtt.

A drágulás eredményeként egyre fenyegetőbb a fűtésszezon közeledése, és sokan gondolkodnak el kandalló, illetve kályha telepíttetésén. Vajon megéri?

Kandalló vagy kályha gáz és elektromos fűtés helyett

A gáz, illetve elektromos áram kiváltására elsőre jó alternatívának tűnhet a fatüzelés. Akik tehát váltanának, rengetegen rohamozzák meg a kályha-, illetve kandallóüzleteket, ami nem egyszerű piaci fellendülést jelent, hanem tarthatatlan terhelést is a gyártásban.

A gyártók és forgalmazók ugyanis képtelenek tartani a vásárlók diktálta tempót. A pénzcentrum.hu egyik cikke szerint egy magyar vállalkozásnak már júliusban is tízszeres volt a forgalma, így többezres készletük is csak hetekig tarthatott ki. A kályha vagy kandalló kiépíttetése tehát messze nem olyan egyszerű ilyen érdeklődés mellett.

Ha a kandalló vagy kályha mégis elkészül, felmerül egy másik kérdés: vajon lesz-e elég tűzifa, és mennyibe kerül? Jobban megéri majd, mint a gázfűtés vagy az elektromos fűtés? Azt nem könnyű megmondani, egy háztartásnak mennyi fa kell egy télre, hiszen ez függ a ház méretétől, illetve attól is, mivel - kandallóval vagy kályhával - és mennyire akarják felfűteni a belteret. Magasabb hőmérséklet eléréséhez értelemszerűen több tűzifa kell. Ha mégis átlagos mennyiséget szeretnénk mondani, akkor - a Pénzcentrum cikke alapján - ahhoz, hogy egy 100 m²-es házat 24°C-ra felfűtsön az ember, újabb berendezéssel 7-8 m³, régebbivel 12-13 m³ tűzifa kell télire. Vadonatúj, jól szigetelt fűtőszerkezettel már 3 m³ fa is elég lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mennyibe kerül a tűzifa? 

2022-ben a Pénzcentrum cikke szerint a tűzifa köbmétere, ha vékonyabb hasábokról van szó, 2500-5000 forinttól 10 ezer forintig terjedő áron kapható. A vastagabb hasábok 20-30 ezer forint köbméteráron érhetők el. Az egyre nagyobb igény - zajlik már az iskolák fabeszerzése is - ugyanakkor fahiányt eredményez, ami további nehézségeket von maga után, ha nem lesz tűzifa, vagy alaposan megemelkedik az ára.

A fűtést eddig a legtöbb háztartás gázzal és sok elektromos árammal oldotta meg. A rezsit érintő változtatások azonban megnövelték az energia árát, így a fűtés is jóval több pénzbe fog kerülni. Évi 1729 köbméteres fogyasztásig, vagyis havi 144 köbméter fogyasztásig kedvezményes ár, 102 forint fizetendő köbméterenként. Az új, lakossági piaci ár pedig 747 forint/köbméter lesz. Ami pedig a villamosenergiát illeti, a rezsicsökkentett 36 forintos ár 2523 kWh évi fogyasztásig érvényes. Ezen felüli fogyasztás esetén 70,10 forint/kWh-t kell fizetni. 

Noha fával kevesebb lehet a ház fűtésének ára, mint gáz- vagy elektromos fűtés esetén, a fentieket érdemes számításba venni. A fűtőberendezés telepíttetése nem zökkenőmentes, és egyes nem az emberiség, a világ mégis borsos árat fizethet azért, ha kandallóra, kályhára vált. Nagyon fontos számba venni ugyanis a környezetvédelem szempontját is, hiszen minél többen térnek át a fafűtésre, annál több tűzifa kell, ami egyre több és több fa kivágását vonhatja maga után. Ez nemcsak a természetet tizedeli meg, de a levegő is szennyezettebb marad, miután a kivágott fák nagyban hozzájárultak volna annak megtisztulásához. Mindeközben a fafűtésből eredő káros anyagok jóval nagyobb mennyiségben áradnak szét a levegőben, rosszat téve a bolygónak és az emberi szervezetnek egyaránt.

Viták a tűzifa körül

A közelmúltban a kormány több, a tűzifát érintő rendeletet hozott, mellyel még a WHO ellenérzését is kiváltották. Sajnos nemcsak a tűzifa exportját tiltották meg, hanem bővebb tűzifa-kitermelés lehetőségéről is rendelkeztek. Akkor azt mondták, hogy a vészhelyzet ideje alatt a jogszabályban, illetve hatósági döntésben megállapított fakivágási korlátozásokat nem kell alkalmazni. Emellett eltörölték a természetkímélő fakitermelés kötelezettségét, és engedélyezték a tarvágást is, bizonyos korlátozások mellett akár védett területen is. Később egy augusztus 17-én közzétett miniszteri utasítás valamelyest finomított a rendeleten. Eszerint, idézzük: "Természetvédelmi vagy Natura 2000 elsődleges rendeltetésű erdőben található, őshonos fafajokból álló, természetes erdőnek, természetszerű erdőnek vagy származékerdőnek minősülő természetességi állapotú, az erdőfelújítási kötelezettségre vonatkozó célállományt alapul véve természetes mageredetű erdőfelújításra alkalmas erdőben tarvágás - az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény szerinti esetek kivételével - nem végezhető."

Végezetül érdemes hozzátenni, hogy frissen vágott tűzifával tilos begyújtani, ugyanis az még nincs kiszáradva, és ezáltal a fa tökéletlenül ég, és nagy a szén-monoxid-mérgezés veszélye. Továbbá sokkal több kátrány és korom is keletkezik, ami nemcsak a fűtőberendezést tömíti el, de idővel kéményomláshoz is vezethet. Idén, kampányszerűen, tömegével kivágott fával tehát eleve nem is lehetne begyújtani.

Hogy jó ötlet-e áttérni a fafűtésre? A fentiek értelmében mindenki mérlegelheti a kérdést. Annyi bizonyos, hogy a téli fűtés ára kapcsán jogos az emberek aggodalma, ahogyan az erdőkért is az.

A WWF  a rendeletmódosításról

A nemrégiben történt, tűzifavágást érintő változtatások kapcsán megkérdeztük a WWF véleményét.

Óriási méreteket ölthet az erdőirtás Magyarországon: nyílt levélben tiltakoznak a természetvédők

A WWF Magyarország és más zöld szervezetek nyílt levelet írtak a miniszterelnöknek, amelyhez most magánszemélyek és civil szervezetek is csatlakozhatnak aláírásukkal.

Elolvasom
Ezt is szeretjük