Így fognak kinézni az új gáz- és villanyszámlák: már érkeznek a csekkek a fogyasztókhoz

A most esedékes számlákon több minden fog szerepelni, mint a korábbiakon.

Változások a rezsicsekken
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A rezsit érintő változásokkal rengeteg háztartás számíthat arra, hogy gáz- és villanyszámlája a megszokottnál magasabb összegű lesz. A módosítások értelmében ugyanis a kedvezményes sávhatárt meghaladó fogyasztás esetén a lakosok a lakossági piaci áron fizetnek az energiáért. Az áram ára kétszeres, a gázé pedig hétszeres augusztus 1-től. Minderről korábbi cikkünkben részletesen is írtunk.

Nem véletlen, hogy most számos háztartásban aggodalommal várják a változtatásokat követő első számlákat. Ezek érkezése a napokban válik esedékessé. Jó tudni, hogy nemcsak a számlák összege, de maguk a számlák is változni fognak: több minden fog rajtuk szerepelni, mint eddig.

Változások a rezsicsekken

Mindenekelőtt érdemes megtekinteni a módosult gáz- illetve villanyszámlákat. Előbbi e link alatt található, utóbbi pedig ide kattintva vehető szemügyre a szolgáltató mintákat bemutató oldalain.

A Pénzcentrum cikke szerint a számlák több változást is fognak mutatni az eddigiekhez képest. A csekk feletti, úgynevezett rezsibox azt fogja tartalmazni, hogy a rezsicsökkentés nélkül, világpiaci áron mennyi lenne a fizetendő összeg, illetve egy következő sorban azt is jelzik, mennyi a különbség az aktuálisan, rezsicsökkentett ár szerint fizetendő összeg és aközött, amit a világpiaci áron számláznának. Ezt a fogyasztó megtakarításaként nevezi meg a számla.

Abban az esetben, ha a fogyasztás a kedvezményes sávhatár alatt marad, és a rezsicsökkentett ár a fizetendő, jellemzően csak a kedvezményes, rezsicsökkentett ár fog szerepelni a számlán.

A lakossági ügyfelek és a nem társasházban élő nagycsaládosok augusztus 23. után számíthatnak a rezsiváltoztatások utáni első MVM-számlákra, melyek a július-augusztusi fogyasztásra fognak vonatkozni. A társasházak és a társasházban élő nagycsaládosok szeptembertől várhatják a számlák érkezését. Az ő esetükben két számlázási időszakot, a július-augusztusit, valamint az augusztus-szeptemberit fogja érinteni a számla. Az első számla tartalmazhat augusztus 1-je előtti fogyasztást is, amelyet az augusztus 1-je előtt érvényes rezsicsökkentett áron számolt el a szolgáltató.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jó tudni, hogy az ügyfelek akármikor dönthetnek úgy, hogy számlázási módot váltanak, és bediktálás helyett az átalánydíjas számlázást választják. Ezzel állandó összeg érkezhet a havi számlákon, ami tervezhetőbb költségvetést garantál.

A Pénzcentrum cikke arra is kitért, hogy az MVM közleménye szerint az éves leolvasás után a fogyasztó a ténylegesen felhasznált energiát fizeti ki attól függetlenül, hogy az éves elszámolásig havonta diktálta be fogyasztását, vagy pedig havi átalányt fizetett. Az időarányos számítás miatt az elszámolási időszakban esetlegesen ki nem használt kedvezményes mennyiség nem vész el. Azt a szolgáltató a következő elszámolás során veszi figyelembe.

A tervezhetőséget a Pénzcentrum rezsikalkulátora is segíti, amely ide kattintva érhető el.

Havi átlag 210 kWh?

A rezsiváltozások kapcsán sok szó esett a havi átlag 210 kWh-ról, mert ennyit tekint a kormány átlagosan használt árammennyiségnek, ami pedig a rezsiváltozások szempontjából mérvadó. De vajon mire elég a mennyiség?

Mire elég havi átlag 210 kWh? Ennyi ideig működik a mosogatógép, a hajszárító és a konvektor 1 kWh fogyasztással

Az MVM listájából kiderül, mire elég 1 kWh, ami segít felmérni, mennyi áramhasználat jön ki 210 kWh-ból.

Elolvasom
Ezt is szeretjük