5 gyakori hiba, ami miatt lassabban gyullad be a kályhában a tűz: sokan azt hiszik, jól csinálják
Ha a tűz nem akarózik begyulladni, akkor ezek a hibák lehetnek a háttérben.

GettyImages-1365906551
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az energiaárak felszökése miatt sokan váltottak fatüzelésre. Bár az emberek többsége úgy hihette, nincs abban semmi bonyolult, hogy a fát meggyújtja az ember, az pedig meleget csinál, valójában mégis van.

Begyújtani, jól begyújtani egyáltalán nem játszi könnyedségű feladat. Megvan a maga technikája - és bizony a tipikus hibák is, amelyeket rengetegen elkövetnek. Ezekre érdemes külön figyelmet fordítani, mert így sok vesződségtől kímélheti meg magát az ember.

Gyakori hibák begyújtásnál

Nem megfelelő a gyújtós - nem mindegy, milyen gyújtóst használ az ember a begyújtáshoz. A legjobb, ha száraz gallyak, vékonyabbra vágott száraz tűzifa, natúr, műanyagmentes papír, fagyapot kerülnek a rakás aljára.

Létezik ugyan egyfajta gyújtókocka is, mely kerozinból készül, és ez jelentősen megkönnyíti a folyamatot, ám arra figyelni kell, hogy a keletkező füstöt, gázt ne szívja be az ember, és mivel a kocka élénk rózsaszín, pillecukorszerű, ezért ha kisgyerek van a háznál, jobb más megoldást választani, vagy mindig magasra, kulccsal zárható helyre tenni a csomagot.

A tűz felépítése - sokan nem megfelelően rétegezik a tűzrevalót. Ha alulra kerül a fa, és a gyújtóst csak fentről dobja rá az ember, a láng lassabban fog fellobbanni. A gyújtóst alulra érdemes tenni, és a tetejére a fát. Bár felülről lefelé is be lehet gyújtani, az inkább a gyakorlott kezeknek való.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kevés oxigén - tudvalevő, hogy ahhoz, hogy a tűz feléledjen, oxigén kell. Ha kályhás tüzelésről van szó, a huzatnyílásoknak nyitva kell lennie a begyújtáskor. Ha pedig kandallóról, akkor azután, hogy a láng kissé megkapta a tüzelőt, nagyobbra kell nyitni a huzatszabályozót, és 10 perc múlva visszavenni.

Vizes a fa - amennyiben a fa még nem száraz, nem jó tűzrakásra, és nagyon lassan gyullad be. Ami azt illeti, nem is alkalmas rá, hiszen a vizes tüzelőből ártó, mérgező gázok szabadulnak fel, ami veszélyt jelent az emberre.

Ezt is szeretjük