Milyen a jó ingatlanos, és miért van rá szükséged? Sokat segíthet lakáseladásnál
Innen ismered fel az igazán jó ingatlanosokat.

jo-ingatlanos-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan azt gondolják, hogy az ingatlanközvetítők munkájára nincs szükség, és maguk is el tudják adni a lakásukat újsághirdetések, ingyenes online lehetőségek használatával, azonban ez csak részben igaz. Egy ügyes és alapos, jól árazott hirdetésnek természetesen jó esélyei vannak a piacon, de egy felkészült ingatlanos sokat csökkenthet a kockázatokon, és felgyorsíthatja az egész folyamatot, és leveszi az ember válláról a tervet.

Bár sok rémtörténetet hallani ingatlanos csalásokról, fontos megjegyezni, hogy az ingatlanközvetítői szakma is éppen olyan, mint a legtöbb hivatás: űzik tisztességtelen és a végletekig tisztességes emberek is. Minden csak azon múlik, hogy az ember megtalálja a megfelelő szakembert.

Miért jó az ingatlanos?

Ugyan ingatlanközvetítő nélkül is el lehet adni egy ingatlant, ez sem mindig ingyenes, a hirdetés kiemeléséért a legtöbb portálon fizetni kell. Az ingatlaniroda mindig pénzbe kerül, ugyanakkor ha jó szakemberrel dolgoztatunk, az segít, hogy jó legyen a lakás árazása, mert felmérik az ingatlant, ez pedig segít megtalálni a megfelelő vásárlót. Ezenkívül kiszűrik az olyan érdeklődőket is, akiket az ember nem szívesen engedne be az otthonába: a végén csak a komoly vevők maradnak, így nem lesz átjáróház a lakás.

jó-ingatlanos
Fotó: Hispanolistic / Getty Images Hungary

És milyen a jó ingatlanos?

A jó ingatlanos egyik fő ismérve az őszinteség. Egy hivatásos ingatlanközvetítő nem akarja megtéveszteni sem a vevőt, sem az eladót. Ha valami levon a lakás értékéből, azt megmondja, reális, az eladónak kedvező árat ajánl, szép fotókat készít, alaposan felméri a lakást. Ez mind azt mutatja, hogy komolyan foglalkozik az eladással. Akkor kell aggódni, ha ezek nem történnek meg.

A jó ingatlanos folyamatosan kapcsolatot tart mind a vevővel, mind az eladóval, szinte állandóan elérhető. Tájékoztatja az aktuális fejleményekről a feleket, javaslatokat tesz arra vonatkozóan, hogyan lehetne hatékonyabb az eladás, és bármi kérdése van a vevőnek vagy az eladónak, készséggel megfelel rá, ha pedig nem tudja a választ, utánanéz. Nem hívja fel a vásárolni kívánó felet hamis okokkal, akkor keresi, ha valóban a számára megfelelő ingatlant talált, ha képben van az egész társasházzal kapcsolatban, tisztában van az ingatlaneladás jogszabályi hátterével. Egy megbízható ingatlanos még a vétel után is elérhető, hiszen ekkor is lehetnek kérdései a vásárlónak és az eladónak is.

Egy jó ingatlanos hagy időt az eladónak és a vevőnek is a megfontolt döntésre, nem sürget senkit, segíti az eladás és vásárlás folyamatát. Ez triviálisnak tűnhet, de sajnos egyáltalán nem egyértelmű. Éppen ezért fordul elő gyakran, hogy egy jó ingatlanos híre szájhagyomány útján terjed.

A cikk az ajánló után folytatódik

Végezetül pedig, nem csak az ingatlanos személyének, de az ingatlanirodának is mindenképpen érdemes utánanézni, mielőtt akár a vevő, akár az eladó bármit is aláírna. A tájékozottság biztosan nem árthat.

Tíz hely, ahol ritkán takarítanak

Ha ingatlanost fogad az ember a lakásban, kifejezetten fontos az összhatás, és a lakásról készült fotókon minden kis mulasztás látszik. Pedig vannak helyek, melyek a legtöbb lakásban rendszeresen koszosan maradnak, bármilyen alapos legyen is egy háziasszony. Mutatjuk, mikre kell különösen odafigyelni.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük