Az ingatlanosok apró kis átverős trükkjei: ha ezzel traktál, nyugodtan keress mást

Mutatjuk a leggyakoribb pénztárcagyilkos trükköket az ingatlanosok tarsolyában.

ingatlankozvetito-lakas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lakásvásárlás, illetve -eladás elég nehéz feladat akkor is, ha nem kell az embernek állandóan trükköktől és átverésektől tartania, pedig sokan sokféleképpen ütötték már meg a bokájukat ügyeskedő ingatlanosokkal.

Az ingatlanközvetítői fortélyok mind arra mennek ki, hogy minél több pénz kerüljön az ingatlanos, és minél kevesebb maradjon a vevő és az eladó zsebében, és bizony, az etikus eljárás nem mindig tartozik az ilyen közvetítők eszköztárába.

Így verik át a vevőket

A vevők számára a legbosszantóbb félretájékoztatás, amikor kinéznek egy házat, ami miatt kapcsolatba kerülnek a közvetítő céggel, majd az utolsó pillanatban kiderül, hogy az a ház már elkelt, persze, szívesen mutatnak helyette egy másik, nagyon hasonlót. Ilyenkor gyakran az a helyzet, hogy az iroda az adatbázisában hagyja a régen eladott ingatlanokat is, illetve kölcsönöz ingatlanokat másik közvetítőcégektől, hogy úgy tűnjön, a készlete szinte kimeríthetetlen, sőt, teljesen hamis hirdetéseket tesz fel, lopott képekkel. Minden utolsó pillanatos változtatásnál érdemes számolni azzal, hogy talán nem őszinte az ingatlanos.

szerzodes-alairas

Különösen vigyázni kell a foglalókkal. Ennek az összegnek elméletileg a duplája jár vissza, ha az eladó hibájából hiúsult meg az üzlet, azonban nem mindegy, hogy hogyan szerepel a szerződésben, vagy a nyugtában, amit kapsz róla. Jogilag csak az tekinthető foglalónak, amit egyértelműen akként neveznek meg, ezért nagyon fontos elolvasni minden sort, mert lehet, hogy már nem látod viszont az összeget, amit mondjuk "foglaló előlegként" fizettél ki.

Még a foglaló letétele után is kiderülhet, hogy a lakás éppen elkelt, rengeteg ingatlanközvetítőnél többször is beszedik a foglalót a különböző lakásokra. Soha, semmilyen körülmények között nem szabad látatlanban lakást venni, vagy foglalót letenni. Egy csoport éppen erre szakosodva veri át az embereket milliókkal.

Egyes ingatlanközvetítők álvevőket is gyakran alkalmaznak, akik finom nyomást helyeznek a vásárlóra, hogy minél előbb döntsön. Akár a helyszínen jelenik meg egy másik érdeklődő pár, és áradozik a lakásról, akár az ingatlanos mondja, hogy "még ma jó lenne dönteni, mert vannak más komoly érdeklődők is", a döntés sürgetése arra szolgál, hogy ne legyen idő átgondolni reálisan a vásárlást, és így elsikkadjanak bizonyos hibák az ingatlanban.

Így járnak pórul az eladók

Mielőtt egy ingatlanközvetítőn keresztül szeretnéd eladni a házadat, vagy megtalálni álmaid lakását, fontos tudni, hogy milyen csúsztatások kerülhetnek bele a szerződésbe. Soha ne írd alá a papírt úgy, hogy nem olvasod át, ugyanis újabban sok szerződésben kikötik az ingatlanközvetítők, hogy a szerződés lejárta után is megilleti őket egy bizonyos összeg az ingatlan eladása után, így a vételár jelentős részét csippenthetik le.

ingatlan-lakasvasarlas

Eladáskor érdemes az ingatlanközvetítőtől függetlenül is felbecsültetni a lakás értékét, ugyanis újabban gyakori módszer, hogy az ingatlan kezdőárát magasabbra lövik - aminek az egyszeri eladó nyilván örül, de aztán, mivel nincsen rá vevő, mégiscsak lejjebb viszik, azonban ilyenkor is az eredeti ár után kérik a jutalék fizetését, ami 5-10 milliós különbségnél azért már jelentős összeg.

Ha megpróbálod kihagyni az ingatlanközvetítőt, és inkább online értékesítenéd a lakásodat, akkor is belefuthatsz tisztességtelen helyzetekbe. Óvatosan kell bánni azzal, amikor a lakáshirdetésre egy ingatlanközvetítő cég reagál. Sok ingatlanos próbálja a saját adatbázisába invitálni az ilyen eladókat, akár egy jó ár, akár egy érdeklődő vevő ígéretével: ilyenkor általában nincsen vevő, de ez már csak a szerződés aláírása után derül ki, és valamilyen okból váratlanul meghiúsul az ügylet. 

Vannak olyan ingatlanosok, akik ennél is cselesebbek. Magánemberként jelentkeznek az online hirdetésre, és hozzák magukkal az ingatlanos ismerősüket, persze, csak mint kísérőt, aki valahogy jobban érdeklődik, mint az állítólagos vásárló. Aztán a vásárlónak hirtelen távoznia kell, de az ingatlanos ott marad meggyőzni a tulajdonost, hogy szerződjön le a cégével.

A cikk az ajánló után folytatódik

Általánosítani persze nem lehet, hiszen számtalan becsületes és tisztességes ügynökség is létezik, azonban a negatív tapasztalatok fényében érdemes nagyon odafigyelni minden alkalommal, ha lakáseladás vagy lakásvásárlás során szerződés aláírására vagy pénzfizetésre kerül a sor.

2019-es lakástrendek

Ha új lakás vásárlásán gondolkodsz, nézd meg, idén hogyan rendezheted be a legmutatósabban. Nőies tónusok, meleg fényű fémek, organikus dizájn uralják a lakástrendeket 2019-ben. Csípj el néhány jó ötletet!

Ezt is szeretjük