Kinek jelentheted, ha zajos lakók költöztek az utcába, és nem működik a szép szó? Van megoldás

Nem kell eltűrnöd a zajongást este tíz előtt sem.

Zajos szomszéd
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Hétvégén felzúgó flexek és fűnyírók, házakból időnként kiszűrődő halk zene- vagy tévészó, ezek mind hozzátartoznak egy hétvégi utca zajaihoz, de az már kevésbé normális, amikor hétköznap éjfélkor dübörögnek a falak a szomszéd lakásban harsogó bulitól. Meddig kell eltűrnie egy lakóközösségnek, ha új lakók költöztek a környékre, és nem tudnak alkalmazkodni a többi emberhez?

Sokféle téves információ kering arról, hogy mikor lehet lépni egy hangos, bosszantó szomszéd ellen. A legtöbben úgy tudják, csak este 10 vagy 11 után lehet szavuk, de ez nem igaz.

Mikor kell szólni, ha hangos a szomszéd?

A zavartalan magánélethez minden embernek alkotmányos joga van. Tehát, amikor zavarnak minket ennek gyakorlásában, akkor nekünk jogunk van tenni ez ellen. A Polgári Törvénykönyv ide vonatkozó paragrafusa általánosan fogalmaz, azt írja elő, hogy a tulajdonos köteles tartózkodni minden olyan tevékenységtől, ami a szomszédait zavarná. A társasházak szabályzata is meghatározza, hogy például mikor lehet hangos zajjal járó felújítást végezni, és ebbe a legtöbb helyen a szombat délelőtt beletartozik.

Természetesen az együttélésnek megvannak a kellemetlen velejárói, lehet, hogy zavar a fúrás szombaton, de elképzelhető, hogy pár hét múlva te tartasz egy bulit. Probléma akkor van, ha ez állandósul, esetleg a másik életvitele olyan, hogy az elviselhetetlen a környezetében élők számára.

hangos

Első lépésként a hangoskodó szomszéddal érdemes beszélni, ha erre van mód. Sokszor a probléma higgadt jelzése többet ér, mint a felháborodott követelés, még akkor is, ha az utóbbit is jogosnak tekintjük. Ha ez nem válik be, rendőri intézkedést lehet kérni. A csendháborítási szabálysértést pénzbírsággal is büntethetik, és jogilag minden indokolatlanul okozott zaj, ami megzavarja a környéken élők nyugalmát, ide tartozik, időbeli korlát nélkül. Ezt a szabályozást az önkormányzatok egyenként szigoríthatják.

Ha minden kötél szakad, és a zajos szomszéd nem változtat, a jegyzőnél birtokvédelmi eljárást lehet kezdeményezni. Erre akkor van lehetőség, ha a Polgári Törvénykönyv 2013. évi V. törvénye alapján a birtok tulajdonosát valaki a birtokától jogalap nélkül megfosztja, vagy a birtoklásban zavarja, és megzavarásnak minősül a rendszeres és folyamatos hangoskodás is. Azonban ez az eljárás a kezdeményező számára is illetékkel jár, tehát érdemes a lehetőséget utoljára hagyni.

Minden vitás ügyet meg kell próbálni előbb személyesen lerendezni, főleg igaz ez akkor, ha nem albérletről van szó, hanem saját tulajdonú lakásról, egy rossz szomszédi viszony ugyanis könnyen okozhat évtizedekre szóló fejtörést. Ha pedig mi magunk készülünk zajjal járó tevékenységre, érdemes előre szólni a szomszédoknak, mert ez a kis figyelmesség általában sok későbbi veszekedéstől kímélheti meg az embert.

A tűzesetek leggyakoribb okai

A keletkező lakástüzek nagy része elektromos, de előfordul, hogy a gondatlanság, a gyertyák és mécsesek felelőtlen használata okolható a bekövetkező tragédiákért. Mutatjuk a leggyakoribb okokat.

Pillanatok alatt tüzet okozhatnak: 10 dolog, ami felelős a téli lakástüzekért

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük