3 jel, hogy hatalmasat bukhatsz

Tökéletes állapot, hatalmas alapterület potom áron. Csábító, ám nem árt kételkedned az ehhez hasonló ajánlatok kapcsán!

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A megfelelő lakást nem könnyű megtalálni. Ennek oka azonban nem feltétlenül a valóságot sokszor nélkülöző ár-érték arányban rejlik, sokkal inkább az eltitkolt részletekben. Hiába csábító ugyanis egy hatalmas alapterületű nagypolgári lakás, amelyhez még erkély is tartozik, ha az utóbbi éppen életveszélyes állapotban van, a lakás felújítása pedig többe kerülne, mint amennyit kérnek érne.

Ahogy megszerezni, úgy eladni sem olyan könnyű egy ingatlant. Mielőtt tehát lakásvásárlásba vágnád a fejszéd, jól nézd meg, hogy mit veszel meg, ha nem akarsz hatalmasat bukni!

Gyanúsan jó helyen, Dunára néző panorámával

Az ingatlanok árát az állapotuk és a méretük mellett az elhelyezkedésük befolyásolja leginkább. Ezt nem árt szem előtt tartanod, amikor háztűznézőbe indulsz, és akkor sem, amikor már majdnem a szívedbe zártad a lakást.
Manapság ugyanis egyáltalán nem olcsóak az olyan ingatlanok, amelyek különleges panorámával rendelkeznek. Ha úgy találod, hogy a kiszemelt lakás ára, bár viszonylag magas, jóval kedvezőbb, mint a hasonló adottságokkal rendelkezőké, kezdj el gyanakodni. Sőt, egyenesen vedd az irányt a helyi önkormányzati hivatal felé, ahol felvilágosítást kérhetsz az adott városrész jövőjéről.

A kedvező árra ugyanis talán éppen az lesz a magyarázat, hogy a kiszemelt lakás előtti területet már eladták, hamarosan pedig a Gellért-hegyi panorámát valamely üzletház hátsó bejárata váltja majd fel.

Jó állapotú, felújítandó - most akkor melyik?

A lakáshirdetésekben gyakran találkozni a jó állapotú és a felújítandó jelzőkkel, sőt, sokszor egyetlen hirdetésen belül. Ez esetben jogosan merül fel a kérdés: egy lakható, jó állapotban lévő lakásról van szó, vagy egy olyan ingatlanról, amelyre még ráfér egy alapos renoválás?

Merthogy a kettő valahogy nem igazán stimmel, ahogy azt a tapasztalatok mutatják. A hirdetés szövegének elemezgetése helyett tarts helyszíni szemlét, és az eladót is alaposan faggasd ki a lakás állapotát illetően. Az ugyanis még semmit sem jelent, ha látszólag fehérek a falak, és a csövek sem rozsdásak - sosem tudhatod, mi rejtőzik a felszín alatt! Érdeklődj a vezetékek és a csövek, a kémény és alapvetően a lakás épületgépészeti állapota felől: mikor lettek kicserélve a rendszerek, milyen állapotban vannak, és azt is tudd meg, hogy lehetőség van-e a szakemberrel történő állapotfelmérésre. Ha nincs, az sem baj, ám ez esetben egy csöppet se erőltesd a vásárlást!

Ahány eladó, annyi ügyesen megfogalmazott lakáshirdetés. Hogy ne vessz el a rengetegben, kattints ide, és ismerd meg a legelterjedtebb csapdákat!

Századeleji épületben, nagypolgári stílusban

Aki kedveli a századforduló építészetét, annak igazi kincs lehet egy hatalmas, nagypolgári lakás egy gyönyörű, régi épületben. Ám akinek nincs kedve állandóan hivatalokba rohangálni, kérelmeket írni és a jogszabályokat böngészni csak azért, mert kicserélné a kopott, repedezett nyílászárókat újakra, annak egyáltalán nem ajánlottak ezek a lakások. Pontosabban azok, amelyek műemlékvédelem alatt álló épületben találhatók.
A fogalommal és jelentésével érdemes tisztában lenned, a lakástulajdonosok ugyanis aligha nehezítik meg a saját dolgukat azzal, hogy erről a tényről a hirdetésekben is lerántsák a leplet.

Hogy mi ezzel az egésszel a gond? A válasz egyszerű: a műemlékvédelem alatt álló épületekkel kapcsolatos munkálatok nagy része engedélyköteles. Ez utóbbi ráadásul nemcsak az épület egészének kinézetét befolyásoló munkákra - nyílászárók cseréje, homlokzati fekvésű erkély felújítása - vonatkozhat, hanem a lakásbelsőt érintőekre is.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mielőtt tehát könnyes szemmel kezet ráznál az eladóval, hogy megtaláltad álmaid otthonát, az épülettel kapcsolatos esetleges műemlékvédelemről érdeklődj a helyi önkormányzatnál!

Nem csak a régi, használt lakásokkal lehet azonban gond, az újépítésűekkel kapcsolatban is számos probléma merülhet fel. Kattints ide, és ismerd meg a másik oldalt is!
Ezt is szeretjük