3 jel, hogy hatalmasat bukhatsz
Tökéletes állapot, hatalmas alapterület potom áron. Csábító, ám nem árt kételkedned az ehhez hasonló ajánlatok kapcsán!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A megfelelő lakást nem könnyű megtalálni. Ennek oka azonban nem feltétlenül a valóságot sokszor nélkülöző ár-érték arányban rejlik, sokkal inkább az eltitkolt részletekben. Hiába csábító ugyanis egy hatalmas alapterületű nagypolgári lakás, amelyhez még erkély is tartozik, ha az utóbbi éppen életveszélyes állapotban van, a lakás felújítása pedig többe kerülne, mint amennyit kérnek érne.

Ahogy megszerezni, úgy eladni sem olyan könnyű egy ingatlant. Mielőtt tehát lakásvásárlásba vágnád a fejszéd, jól nézd meg, hogy mit veszel meg, ha nem akarsz hatalmasat bukni!

Gyanúsan jó helyen, Dunára néző panorámával

Az ingatlanok árát az állapotuk és a méretük mellett az elhelyezkedésük befolyásolja leginkább. Ezt nem árt szem előtt tartanod, amikor háztűznézőbe indulsz, és akkor sem, amikor már majdnem a szívedbe zártad a lakást.
Manapság ugyanis egyáltalán nem olcsóak az olyan ingatlanok, amelyek különleges panorámával rendelkeznek. Ha úgy találod, hogy a kiszemelt lakás ára, bár viszonylag magas, jóval kedvezőbb, mint a hasonló adottságokkal rendelkezőké, kezdj el gyanakodni. Sőt, egyenesen vedd az irányt a helyi önkormányzati hivatal felé, ahol felvilágosítást kérhetsz az adott városrész jövőjéről.

A kedvező árra ugyanis talán éppen az lesz a magyarázat, hogy a kiszemelt lakás előtti területet már eladták, hamarosan pedig a Gellért-hegyi panorámát valamely üzletház hátsó bejárata váltja majd fel.

Jó állapotú, felújítandó - most akkor melyik?

A lakáshirdetésekben gyakran találkozni a jó állapotú és a felújítandó jelzőkkel, sőt, sokszor egyetlen hirdetésen belül. Ez esetben jogosan merül fel a kérdés: egy lakható, jó állapotban lévő lakásról van szó, vagy egy olyan ingatlanról, amelyre még ráfér egy alapos renoválás?

Merthogy a kettő valahogy nem igazán stimmel, ahogy azt a tapasztalatok mutatják. A hirdetés szövegének elemezgetése helyett tarts helyszíni szemlét, és az eladót is alaposan faggasd ki a lakás állapotát illetően. Az ugyanis még semmit sem jelent, ha látszólag fehérek a falak, és a csövek sem rozsdásak - sosem tudhatod, mi rejtőzik a felszín alatt! Érdeklődj a vezetékek és a csövek, a kémény és alapvetően a lakás épületgépészeti állapota felől: mikor lettek kicserélve a rendszerek, milyen állapotban vannak, és azt is tudd meg, hogy lehetőség van-e a szakemberrel történő állapotfelmérésre. Ha nincs, az sem baj, ám ez esetben egy csöppet se erőltesd a vásárlást!

Ahány eladó, annyi ügyesen megfogalmazott lakáshirdetés. Hogy ne vessz el a rengetegben, kattints ide, és ismerd meg a legelterjedtebb csapdákat!

Századeleji épületben, nagypolgári stílusban

Aki kedveli a századforduló építészetét, annak igazi kincs lehet egy hatalmas, nagypolgári lakás egy gyönyörű, régi épületben. Ám akinek nincs kedve állandóan hivatalokba rohangálni, kérelmeket írni és a jogszabályokat böngészni csak azért, mert kicserélné a kopott, repedezett nyílászárókat újakra, annak egyáltalán nem ajánlottak ezek a lakások. Pontosabban azok, amelyek műemlékvédelem alatt álló épületben találhatók.
A fogalommal és jelentésével érdemes tisztában lenned, a lakástulajdonosok ugyanis aligha nehezítik meg a saját dolgukat azzal, hogy erről a tényről a hirdetésekben is lerántsák a leplet.

Hogy mi ezzel az egésszel a gond? A válasz egyszerű: a műemlékvédelem alatt álló épületekkel kapcsolatos munkálatok nagy része engedélyköteles. Ez utóbbi ráadásul nemcsak az épület egészének kinézetét befolyásoló munkákra - nyílászárók cseréje, homlokzati fekvésű erkély felújítása - vonatkozhat, hanem a lakásbelsőt érintőekre is.

Mielőtt tehát könnyes szemmel kezet ráznál az eladóval, hogy megtaláltad álmaid otthonát, az épülettel kapcsolatos esetleges műemlékvédelemről érdeklődj a helyi önkormányzatnál!

Nem csak a régi, használt lakásokkal lehet azonban gond, az újépítésűekkel kapcsolatban is számos probléma merülhet fel. Kattints ide, és ismerd meg a másik oldalt is!
Ezt is szeretjük