Töredékpénzből meglesz az újszerű járólap: így fesd át a régit saját kezűleg, egyszerűen

A járólapfestés is szóba jöhet, ha most túl drága lenne felszedetni és újat rakatni helyette.

GettyImages-172156932
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jókora felületet ural a helyiségből, így egyáltalán nem mindegy, hogy néz ki a járólap a konyhában, a folyosón vagy a fürdőben. Az idő vasfoga viszont ezt sem kíméli, így óhatatlanul megkopik, fénytelenné és lehangolóvá válik.

A legjobb megoldás, ha az ember felszedeti a lapokat, és újakat rakat helyette, ám ez borsos kiadással jár, ami nem mindig fér bele a költségvetésbe. Alternatív megoldásként viszont szóba jöhet a járólap lefestése is, mely töredék pénzből, körülbelül tízezer forintból megvan, és pár évvel elcsúsztathatja a burkolatcserét.

Milyen anyagokra lesz szükség a munkához?

A járólapok festésében érdemes tanácsot kérni egy hozzáértő eladótól a barkácsáruházban, aki sok hasznos tanácsot adhat a munkához, és segíthet megtalálni a megfelelő termékeket is a többféle lehetséges megoldás közül.

Alapozófestékre, fedőfestékre és lakkra lesz szükség. Az alapozófesték abban segít, hogy a szín a lapokon maradjon, úgynevezett tapadóhidat képez. Ebből általában a Harzo T-16-os elnevezésűt szokták ajánlani. Festékből a Harzo Color fedőfesték, lakkból pedig a Harzo kétkomponensű lakk tehet jó szolgálatot.

Aki mintát is szeretne, az felragasztható stencileket is választhat, melyeket egyszerűen, átfestendő sablonként kell használni, miután a felület már megszáradt. Türelemjáték, és igényel némi kézügyességet.

A munkához festőhengerre, a fugacsíkok fedéséhez ecsetre, valamint egy festékes tálcára is szükség lesz. A fix bútorok, mint például a konyhaszekrény, valamint az ajtó és a fal széle is felragasztható csíkkal, azaz maszkolószalaggal óvhatók meg attól, hogy egy-egy véletlen ecsetvonás kerüljön rájuk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogyan kell lefesteni a járólapokat?

A munkálatokat érdemes az évnek arra a szakaszára időzíteni, amikor nem szálldos a levegőben a nyárfaszösz, és nincs szúnyogszezon. Aki úgy gondolja, ragasztócsíkos rovarhálóval is megoldhatja, hogy a frissen festett helyiség szellőzzön, de semmi ne szálljon be az ablakon.

Első lépésként minden mozgatható bútort és tárgyat el kell távolítani a helyiségből, majd áttörölni a fali szekrényeket, polcokat, a csillárt és minden felületet, hogy egyáltalán ne hullhasson por a frissen festett felületre. Ezután a lehető legalaposabb felmosás és padlósúrolás következik, külön figyelmet fordítva a fugákra is. Erre azért van szükség, hogy a felület makulátlanul tiszta, vízkő- és zsírmentes legyen - máskülönben nem fedi rendesen a festék, és a felvitt rétegek sem lesznek simák, egyenletesek.

A munkát a belső saroktól az ajtó felé haladva érdemes végezni, hogy az ember ne ejtse saját magát foglyul a helyiségben. Először az alapozóréteg kerüljön fel. Ha a fugák mélyek, a hengerezés nem fogja őket makulátlanul kitölteni. Ez esetben ecsettel oldható meg a csíkok fedése. Ezután egy, majd száradás után még egy festékréteg következik. Nagyon forgalmas helyiségekben akár három is felkenhető, mert a padló jobban ki lesz téve a kopásnak. Zárásként két réteg lakkozásra lesz szükség.

Fontos, hogy az egyes rétegeknek teljesen meg kell száradni, mielőtt egy újabb felkerül. Két festés között a henger, a tálca és az ecset megtisztítása, beáztatása elengedhetetlen, mert azokon is szilárdulni kezd a festék, és kis darabkák képződnek, amik meglátszanak majd a következő réteg felvitelekor.

A festés után

Vannak egynapos száradási időt ígérő festékek, és kaphatók olyanok is, melyeknek a leírás szerint 5-7 napra van szüksége. Fontos a feltüntetett időt türelemmel kivárni. Biztos ami biztos, az egynaposnál is jó rátenni plusz 24-48 órát, hogy az első lépésektől biztosan ne sérüljön a festék. Az előkészületekkel, a festéssel és a visszapakolással együtt minimum egyhetes káoszra kell számítani, de a megszépülő padlóért talán megéri bevállalni ezt a kis áldozatot.

Miután padlóról van szó, a későbbi járás, a székek elhúzása és egyéb fizikai hatások miatt óhatatlan és kivédhetetlen a kopás, de a kisebb esztétikai hibákat könnyű lesz egy kis festékkel korrigálni.

A tisztításhoz nem szabad agresszív szereket használni. A legjobb, ha enyhe mosogatószeres, majd tiszta vizes ronggyal történik. Ha van rá mód, érdemes szárazra törölni a padlót, de legalábbis kitárni az ablakokat, hogy mihamarabb megszáradhasson.

Tapéta a fürdőbe

Gyönyörűen mutat, ha a tapéta nemcsak a szoba falát, de a fürdőét is díszíti: mutatunk néhány nagyszerű inspirációt.

Kitapétázták a fürdőszobát, gyönyörű lett a végeredmény: ne mellőzd ezt a megoldást!

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük