Töredékpénzből meglesz az újszerű járólap: így fesd át a régit saját kezűleg, egyszerűen
A járólapfestés is szóba jöhet, ha most túl drága lenne felszedetni és újat rakatni helyette.

GettyImages-172156932
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jókora felületet ural a helyiségből, így egyáltalán nem mindegy, hogy néz ki a járólap a konyhában, a folyosón vagy a fürdőben. Az idő vasfoga viszont ezt sem kíméli, így óhatatlanul megkopik, fénytelenné és lehangolóvá válik.

A legjobb megoldás, ha az ember felszedeti a lapokat, és újakat rakat helyette, ám ez borsos kiadással jár, ami nem mindig fér bele a költségvetésbe. Alternatív megoldásként viszont szóba jöhet a járólap lefestése is, mely töredék pénzből, körülbelül tízezer forintból megvan, és pár évvel elcsúsztathatja a burkolatcserét.

Milyen anyagokra lesz szükség a munkához?

A járólapok festésében érdemes tanácsot kérni egy hozzáértő eladótól a barkácsáruházban, aki sok hasznos tanácsot adhat a munkához, és segíthet megtalálni a megfelelő termékeket is a többféle lehetséges megoldás közül.

Alapozófestékre, fedőfestékre és lakkra lesz szükség. Az alapozófesték abban segít, hogy a szín a lapokon maradjon, úgynevezett tapadóhidat képez. Ebből általában a Harzo T-16-os elnevezésűt szokták ajánlani. Festékből a Harzo Color fedőfesték, lakkból pedig a Harzo kétkomponensű lakk tehet jó szolgálatot.

Aki mintát is szeretne, az felragasztható stencileket is választhat, melyeket egyszerűen, átfestendő sablonként kell használni, miután a felület már megszáradt. Türelemjáték, és igényel némi kézügyességet.

A munkához festőhengerre, a fugacsíkok fedéséhez ecsetre, valamint egy festékes tálcára is szükség lesz. A fix bútorok, mint például a konyhaszekrény, valamint az ajtó és a fal széle is felragasztható csíkkal, azaz maszkolószalaggal óvhatók meg attól, hogy egy-egy véletlen ecsetvonás kerüljön rájuk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan kell lefesteni a járólapokat?

A munkálatokat érdemes az évnek arra a szakaszára időzíteni, amikor nem szálldos a levegőben a nyárfaszösz, és nincs szúnyogszezon. Aki úgy gondolja, ragasztócsíkos rovarhálóval is megoldhatja, hogy a frissen festett helyiség szellőzzön, de semmi ne szálljon be az ablakon.

Első lépésként minden mozgatható bútort és tárgyat el kell távolítani a helyiségből, majd áttörölni a fali szekrényeket, polcokat, a csillárt és minden felületet, hogy egyáltalán ne hullhasson por a frissen festett felületre. Ezután a lehető legalaposabb felmosás és padlósúrolás következik, külön figyelmet fordítva a fugákra is. Erre azért van szükség, hogy a felület makulátlanul tiszta, vízkő- és zsírmentes legyen - máskülönben nem fedi rendesen a festék, és a felvitt rétegek sem lesznek simák, egyenletesek.

A munkát a belső saroktól az ajtó felé haladva érdemes végezni, hogy az ember ne ejtse saját magát foglyul a helyiségben. Először az alapozóréteg kerüljön fel. Ha a fugák mélyek, a hengerezés nem fogja őket makulátlanul kitölteni. Ez esetben ecsettel oldható meg a csíkok fedése. Ezután egy, majd száradás után még egy festékréteg következik. Nagyon forgalmas helyiségekben akár három is felkenhető, mert a padló jobban ki lesz téve a kopásnak. Zárásként két réteg lakkozásra lesz szükség.

Fontos, hogy az egyes rétegeknek teljesen meg kell száradni, mielőtt egy újabb felkerül. Két festés között a henger, a tálca és az ecset megtisztítása, beáztatása elengedhetetlen, mert azokon is szilárdulni kezd a festék, és kis darabkák képződnek, amik meglátszanak majd a következő réteg felvitelekor.

A festés után

Vannak egynapos száradási időt ígérő festékek, és kaphatók olyanok is, melyeknek a leírás szerint 5-7 napra van szüksége. Fontos a feltüntetett időt türelemmel kivárni. Biztos ami biztos, az egynaposnál is jó rátenni plusz 24-48 órát, hogy az első lépésektől biztosan ne sérüljön a festék. Az előkészületekkel, a festéssel és a visszapakolással együtt minimum egyhetes káoszra kell számítani, de a megszépülő padlóért talán megéri bevállalni ezt a kis áldozatot.

Miután padlóról van szó, a későbbi járás, a székek elhúzása és egyéb fizikai hatások miatt óhatatlan és kivédhetetlen a kopás, de a kisebb esztétikai hibákat könnyű lesz egy kis festékkel korrigálni.

A tisztításhoz nem szabad agresszív szereket használni. A legjobb, ha enyhe mosogatószeres, majd tiszta vizes ronggyal történik. Ha van rá mód, érdemes szárazra törölni a padlót, de legalábbis kitárni az ablakokat, hogy mihamarabb megszáradhasson.

Tapéta a fürdőbe

Gyönyörűen mutat, ha a tapéta nemcsak a szoba falát, de a fürdőét is díszíti: mutatunk néhány nagyszerű inspirációt.

Ezt is szeretjük