Januártól még többet kell fizetned: ennyivel drágul majd a vízdíj
2012-ben öt regionális víziközmű-szolgáltatónál emelkednek az árak. Ilyen összegekre számíts.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemrég jelent meg a kormány honlapján a vidékfejlesztési miniszter rendelettervezete, mely öt regionális víziközmű szolgáltatói területét érinti. A rendeletben megszabott díj ugyanakkor csak a maximumot adja meg, vagyis a megszabott összegnél drágábban nem lehet szolgáltatni: az öt állami kézben lévő regionális szolgáltató rendszerint nem kéri ezt a plafont.

A jövő évre vonatkozó díjmegállapítás a közüzemi ivóvíz- és csatornadíjaknál 4,2%-kal lesz több, mint idén. Az emelés mértéke a 4,5%-os infláció alatt marad, de az egyes régióknál komoly eltérések lehetnek a díjszabásban, mivel az árakat nagyban meghatározza az adott terület földrajzi helyzete és a népsűrűség is. Íme, a részletek.

Tarifák régiónként

Az új lakossági árak szerint a legjobban az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt.-hez tartozó terület fogyasztói járnak, ugyanis ott 214 forint lesz a víz ára köbméterenként. A legmagasabb vízdíjat pedig a Tisza-menti Regionális Vízművek Zrt. körzetében kell fizetni, ami maximum 601,9 forintot jelenthet köbméterenként.

A lakossági csatornadíjaknál a legkevesebbet, 270 forintot a tatabányai székhelyű Észak-dunántúli Vízmű Zrt. kérheti el, míg Szolnok térségében ez a tarifa 542 forint is lehet.

Tervek a fővárosban

A Fővárosi Vízművek Zrt. 3,6%-os díjemelésre tett javaslatot, ebből a lakossági fogyasztóknál 2,6%-kal növekedne a fizetendő összeg, az ipari-közületi fogyasztóknál pedig 5,5%-kal.

Vagyis a lakossági fogyasztók számára áfával együtt 240,10 forint lenne egy köbméter ivóvíz, az ipari-közületi fogyasztóknak pedig 255,90 forintot kellene fizetniük. Változnának az alapdíjak is, amit a főmérők után kell fizetni: akinek nulla köbméter a havi átlagfogyasztása, attól továbbra sem kérik ezt az összeget, a magasabb átlagfogyasztásnál viszont bruttó 193 forintról 198-ra emelkedne az alapdíj.

Az előterjesztés összefoglalja a díjemelési javaslat lakossági kiadásokra gyakorolt hatását is: az egy főre jutó havi kiadás az idei nettó 991 forintról 2012-ben 998 forintra emelkedne, az egy lakásra jutó kiadás havi nettó 1917 forintról 1930 forintra nőne. A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. díjmódosító javaslata szerint a 2012. évi csatornahasználati díj nettó áfával 429,01 forint lenne köbméterenként, ami 3,84%-os emelkedésnek felel meg.

Ez azt jelenti, hogy egy kétfős háztartás esetén a jelenlegi 3700 forintos havidíj helyett 3883 forintot kellene fizetni. A döntés november 30-án született volna meg, ám a díjszabási javaslatot egyelőre visszavonta az előterjesztő, György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes. A városvezetés december 14-én tárgyal újra a jövő évi közműdíjakról.

Államosítási törekvések

Az árak egységesítésére vonatkozó ötletek már korábban is felmerültek, technikai akadályok miatt azonban ezeket rendre elvetették. Orbán Viktor még szeptemberben jelentette be, hogy a gáz, áram és távhő után a víz-, a csatorna- és a szemétszállítást is hatósági árassá teszik.

Jelenleg az országban több mint 400 vízszolgáltató működik, melyek különböző módokon határozzák meg a víz- és csatornadíjakat, a víz árában hétszeres, a csatornadíjakban még ennél nagyobb különbségek is lehetnek országszerte. A szabályozás nehézségei abból adódnak, hogy, míg egyes cégeknél lehetne csökkenteni a végfogyasztói árat, máshol akár komoly veszteségeket is okozna az egységesítés.

Leginkább a helyi adottságoktól függ ugyanis, hogy végül milyen árat állapítanak meg. Illés Zoltán vízügyekért felelős államtitkár korábban úgy nyilatkozott, a kormányzat célja, hogy radikálisan csökkentsék a szolgáltatók számát, a közművagyont pedig teljes egészében állami vagy önkormányzati tulajdonban szeretnék látni.

A Magyar Víziközmű Szövetség szakmai megbeszélésén is téma volt az egységesítés: a szövetség elnöke, Kurdi Viktor szerint a hatósági ár bevezetése a cégeket tulajdonló önkormányzatoknak tükörbe nézés lesz, mivel sokan eddig nem építették be a díjba az amortizáció költségeit. Ha sprórolni akarsz a rezsin, ne csak a vízre gondolj: ezzel az egyszerű módszerrel a fűtésszámlán spórolhatsz. Kattints ide!

Forrás: ingatlanmenedzser.hu, hirado.hu, index.hu.

Mit szólsz az áremelkedéshez?

Ezt is szeretjük