5 dolog, ami lényegesen csökkentheti a villanyszámlát
Ideje beszerezni őket!
Félsz a számlától? Készülj fel időben, és tedd meg a szükséges lépéseket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az energiatakarékos készülékekkel, fogyasztókkal jelentős villamosenergia-megtakarítást lehet elérni. Az ilyen fogyasztók részben magasabb ára az alacsonyabb energiaköltségekből viszonylag rövid idő alatt megtérül. A következő eszközök mindenképp segítenek alacsonyan tartani a villanyszámlát.

Energiatakarékos izzók

A világítási célú energiatakarékos izzók a legkülönbözőbb formákkal és csatlakozási módokkal állnak rendelkezésedre. Ellentétben a hagyományos izzólámpákkal, ezek ugyanolyan fényerősséghez a felhasznált villamos energiának csak körülbelül negyedét igénylik - ideértve hosszabb élettartamukat is -, magasabb beszerzési áruk pedig az alacsonyabb energiaköltségből viszonylag rövid idő alatt megtérül. Egyetlen hátrányuk, hogy a gyakori ki-bekapcsolás élettartamukat kedvezőtlenül befolyásolja.

Fénycsövek

A hagyományos izzólámpákhoz viszonyítva a fénycsövek ugyanolyan fényerőhöz eleve kevesebb energiát igényelnek, azonban ezek újabb, energiatakarékos kivitelével további 10%-os megtakarítás érhető el.

Az új típusú fénycsövek jóval kisebb átmérőjűek korábbi társaiknál, azonban a csatlakozások terén sem igényelnek műszaki átalakítást, a két fénycsőtípus egymással teljesen csereszabatos.

Fényerő-szabályozó

A fényerő-szabályozó, vagyis dimmer alkalmazása is energiamegtakarítást jelent. A lakóterekben változtatható megvilágítást tesz lehetővé az éppen szükséges fényerő beállításával, ezzel együtt pedig az áramfelhasználás optimálásával.

Hagyományos izzólámpákhoz is használható, de vannak fénycsövekhez alkalmazható kivitelei is. Fontos azonban, hogy megvásárlásukkor mindig a megadott világítótest-teljesítményhatárt, például 20-500 W-ot vedd alapul.

Infravörös mozgásérzékelő

Ha nem pont lakásban, hanem nagyobb családi házban élsz, a villanyszámla még borsosabb lehet. Egy ilyen háztartásban további energiamegtakarításra nyújt lehetőséget az infravörös mozgásérzékelő alkalmazása. Ez az illető fényforrást csak akkor kapcsolja be, ha érzékelője a beállított tartományon belül mozgást észlel. A bekapcsolt időtartam néhány másodperctől pár percig terjedő időtartamban beállítható. A mozgásérzékelő használata különösen előnyös udvarok, garázselőterek, lépcsőházak, folyosók rövid idejű megvilágításához.

Napelemes világítótestek

Az energiatakarékossági alapelvek nem csupán a hagyományos villamos rendszerben, hanem a napelemes hálózatban működő fogyasztókra is vonatkoznak. A kereskedelemben ma már számos, külső térvilágításra használható napelemes - 12 V-os - lámpatípus kapható.

A kínálat kiterjed a házszámtábla-megvilágítókra, garázsajtó-nyitószerkezetekre, de lakókocsik vagy nyaralók komplett áramellátó rendszerére is. Sőt, napelemes verziók már karácsonyfaégők tekintetében is kaphatók, így, ha nem akarsz plusz áramot fogyasztani azért, mert fényes dekorációval teremtesz ünnepi hangulatot az ablakpárkányra vagy az erkélyre, érdemes ilyet beszerezned. Ha a gázszámlán is spórolni akarsz, kattints ide, és ismerd meg a legegyszerűbb trükköt!

Cikkünk Klaus Fisch Energiatakarékos ház és lakás című könyve alapján készült, mely a Cser Kiadó gondozásában jelent meg.

Te hogy spórolsz a villanyszámlán?

Ezt is szeretjük