Meddig iható a tartós tej és a gyümölcslé felbontás után? Italkisokos a mindennapokra

Az egyes italok fogyaszthatóságát érdemes megismerni, hiszen emésztési gondokat okozhat egy már nem iható termék.

Italok fogyaszthatósága
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tejet magában, kávéba vagy kakaóként, gyümölcslevet frissítőként, vizet minél többet: nap mint nap különböző italokkal találkozunk, melyek mindegyike más-más tartást igényel.

Ennek oka egyszerűen abban keresendő, hogy más az összetételük, más a természetük. Bizonyosakat fontos hűtve tárolni, másoknak a fogyaszthatósági idejükre érdemes külön hangsúlyt fektetni.

Italok fogyaszthatósága

Tejből, tudjuk, hűtöttet és tartósat is lehet kapni. A hűtött friss tej szavatossága jóval rövidebb a tartós verziónál, előbbi csak pár nap, utóbbi ugyanakkor több hónap.

A hűtött friss tejet attól fogva hűtőben kell tárolni, hogy az ember hazavitte, ám a tartósat elég csupán hűvösebb, árnyas helyen tárolni, például egy kamrában. Bár sokan azt gondolnák, hogy a tartós tejet bontás után sem kell hűtőbe tenni, és tovább marad jó, mint az eleve hűtött verzió, tudni kell hogy a tartós tej fogyaszthatósága is attól a perctől számlálódik vissza, ahogyan kinyitották. Akár tartós a tej, akár nem, bontás után mindössze 3-4 napig lehet azt meginni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A gyümölcslé fogyaszthatósága

A gyümölcsleveket bontás után érdemes hűtőben tárolni, hiszen így tovább megőrizhetik a frissességüket. Különösen nyáron hasznos a hűtés, hiszen olyankor - hacsak nincs légkondi a lakásban - a szobák hőmérséklete is magasabb. Ha nem is kerül hűtőbe az ital, elengedhetetlen, hogy ne érje a dobozát, üvegét közvetlen napfény. A gyümölcslevet bontás után 2-3 nappal érdemes elfogyasztani. Hűtőben egy 4. napot is kibírhat.

Jó tudni, hogy az otthon facsart, préselt levek kevesebb ideig bírják, hiszen azokban nincs tartósítószer. Ezeket 24 órán belül tanácsos meginni, és ha nem fogyna el azonnal, feltétlenül hűtőben kell tárolni.

Mit ne melegíts mikróban?

Hasznos, de nem univerzális: egyes ételek nem viselik jól a mikrózást.

5 étel, amit nem szabad mikróban újramelegíteni: ételmérgezést is okozhat némelyik

A mikró segítség a mindennapokban, de bajt is csinálhat, ha olyan étel kerül bele, aminek nem lenne szabad.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük