Teljesen ingyenes lesz a szolgáltatás: a kormány átvállalja a lakosság költségeit!

Sokan spórolhatnak a kormány döntésének köszönhetően.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2015. december 1-jén a kéményseprő-ipari tevékenység újraszabályozásáról döntött az Országgyűlés, minek következtében a katasztrófavédelem január 1-jétől belép a kötelező közszolgáltatás piacára, a szolgáltató által végzett kéményseprés pedig ingyenes lesz a lakosság számára.

A Pintér Sándor belügyminiszter által kezdeményezett jogszabály-módosítás szerint az önkormányzatok a törvény hatályba lépésétől számított 21 napon belül dönthetnek, hogy a hatályos közszolgáltatási szerződésük alapján, annak lejártáig biztosítják a szolgáltatást, vagy 2016. július 1-től felmondják azt, a tevékenységet pedig a kormány által kijelölt szerv, szolgáltató látja el.

Az első két alkalom lesz ingyenes

A szabályozás rögzíti azt is, hogy magánszemély tulajdonában lévő ingatlan esetében a szolgáltató az előzetes írásbeli értesítése szerinti első és második időpontban térítésmentesen végzi feladatait, a harmadik időpontban viszont a közszolgáltatási díj 30%-át meg kell fizetnie az ügyfélnek kiszállási díjként. Nem természetes személy esetében díjköteles a közszolgáltatás. A módosítások 2016. július 1-jétől lesznek hatályosak.

Németh Szilárd a változtatás parlamenti elfogadását követő sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy a döntéssel a rezsicsökkentés folytatása, illetve a lakossági kéményseprés teljes ingyenessé tétele is szempont volt. Kijelentette, a piac többszereplőssé tételével minden kéményseprőnek és adminisztratív dolgozónak lesz munkája.

A részleteket ismertetve közölte: a katasztrófavédelem január 1-jétől lép be a kötelező közszolgáltatás piacára, az önkormányzatok azonban jelenlegi szerződéseiket megtarthatják addig, amíg azok érvényesek, de dönthetnek úgy is, hogy átadják a feladatot az állami szervnek. A szolgáltatást azonban minden esetben ingyenesen kell biztosítani a lakosságnak.

Sűrűsödnek az ellenőrzések?

Önkormányzati és magáncégek a jövőben is jelen lesznek a piacon, Németh Szilárd szerint a nem lakossági ágazatban szinte teljes egészében az utóbbiak látják majd el a feladatot. A képviselő a piac több szereplőssé tételétől innovációt és minőségi javulást vár, de a fogyasztói tudatosság erősödésére is számít, ahogy a közönségszolgálatok megerősítésére is.

Az azt firtató kérdésre, sűrűsödnek vagy ritkulnak-e az ellenőrzések, Németh Szilárd úgy felelt: minden részletszabályról a miniszter dönt július 1-jétől, azok megalkotásakor pedig a lakosság érdeke lesz az első, míg korábban a kéményseprőlobbi érdeke érvényesült.

Ezt is szeretjük