Ingatlanközvetítők: kiben bízzunk?

Gellért-hegyi garzon 4 millióért, ingatlanközvetítés háromezerért. Ne higgy el mindent, és gondold meg, kire bízod otthonod értékesítését!

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mi, magyarok nem arról vagyunk híresek, hogy gyakran cserélgetjük a lakóhelyünket. Nem kevesen egész életüket egyetlen lakásban töltik, pedig a körülmények változnak, és ehhez jó lenne alkalmazkodni.

Igaz, lakást vásárolni és eladni is nagy felelősség, mégis a legtöbben magukra vállalják ennek minden terhét - annak ellenére, hogy kaphatnának segítséget erre hivatott szakemberektől, az ingatlanközvetítőktől. Vajon okkal ódzkodunk tőlük?

Botcsinálta közvetítők

Magyarországon a rendszerváltozást követő években virágzott fel az ingatlanközvetítés, köszönhetően az egyre több, magántulajdonba kerülő ingatlannak. Ezek az évek azonban az ingatlanközvetítés presztízsének nem kedveztek: a lakást kínálóktól és keresőktől egyaránt kicsikart párezer forintból sok botcsinálta közvetítő akart gyorsan meggazdagodni, és nem keveseknek sikerült is. Ezzel egyidejűleg pedig sikerült alaposan lejáratniuk ezt a normális körülmények között nélkülözhetetlen munkát.

Miről ismerszik meg a jó ingatlanközvetítő?

Beák Attila, a Magyar Ingatlanszövetség elnökségi tagja, a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Iroda ügyvezetője úgy látja, leáldozott a kóklereknek. Bár az ő „nagy korszakukon” már túl vagyunk, a legismertebb hirdetési újságokban manapság is egymást érik a szándékosan megtévesztő hirdetések. Aki komolyan veszi, hogy egy saját tulajdonú gellérthegyi garzont négymillióért vesztegetnek, az ma is számíthat rá, hogy néhány cím ellenében párezer forinttal megcsapolják.
Napjainkban nagy segítség lehet egy valódi ingatlanközvetítő, a kérdés csak az: miről ismerszenek meg ez utóbbiak, és hogyan kerülhetők el azok, akik visszaélnek a bizalommal - és néha a tudatlansággal.
Sok millió forint sorsa foroghat kockán, amikor ingatlant akarsz eladni, illetve venni, ezért ne sajnáld a fáradságot, ha meg akarod találni az ideális közvetítőt. Az, hogy egy vállalkozás hosszú évek óta működik, jelenthet egyfajta garanciát, nálunk olyan szabályozás sajnos azonban nem létezik, amely az egész szakmát ellenőrzés alá vonná. Erkölcsi normát és kontrollt az ingatlanközvetítőket tömörítő szövetségek biztosítanak.

Szövetség és kamara is van
A szövetségi, illetve kamarai tagság hiánya ugyan nem feltétlenül kizáró ok, de panasz esetén jószerével csak a tagoknak van vesztenivalójuk, hiszen a kizárás önmagában is nagy erkölcsi veszteség, nem beszélve arról, hogy a kizárt vállalkozás nem köthet felelősségbiztosítást a tevékenységére. Ez komoly érvágást jelent, mert az esetleges szakmai hiba miatti veszteségeket nem állja a biztosító.

Decens irodák és budai garázsok

Ma már alapkövetelmény, hogy az ingatlanközvetítőnek legyen irodája. Ha az ajánlkozó egy garázsból átalakított „irodában” vagy lakása konyhájában „fogadja” ügyfeleit, akkor jobb, ha mást keresel. A városi telefon, a fax- és e-mail cím mind olyan kellék, amitől nem lehet eltekinteni. És ha már iroda, az sem mindegy, milyen. Az elhanyagolt, takarítatlan helyiség, a rendetlen papírhegyek nem sok jót sejtetnek. Aki saját külsejére, öltözködésére és irodája tisztaságára, rendjére nem ügyel, annak a munkája is minden bizonnyal hibádzik.
A választásnál a helynek is szerepe van. Ha mondjuk a zuglói lakásodat szeretnéd értékesíteni vagy kiadni, lehetőleg azon a környéken levő irodának, illetve közvetítőnek adj megbízást. Nem utolsó szempont az sem, hogy a közvetítő mennyire ismeri az adott környéket, beleértve többek között az éppen aktuális árakat vagy a közbiztonságot.

Soha ne fizess előre!

Jó, ha tudod, hogy a tisztességes közvetítő sikerdíjért dolgozik, a jutalékot pedig mindig az eladónak, illetve a bérbeadónak kell megfizetnie, a másik féltől nem kérhetnek pénzt. Ez a tevékenység szabadáras, a jutalék 2% és 5% között van: leggyakrabban 3%-ot kérnek, de elfogadható a 4, illetve a 4,5% is.

Jó, ha tudod! Felmerülhet, hogy az eladó biztosan a saját ingatlanát bocsátja-e áruba. A körültekintő ingatlanközvetítő kikéri a tulajdoni lapot is, és ebből meg tud győződni arról, hogy valóban a megbízója a tulajdonos. Bár az is igaz, hogy ő sem írásszakértő: egy „ügyes” hamisítás megtévesztheti...

A közvetítőtől az is elvárható, hogy elkísérje a lakásba az érdeklődőt, akinek aztán egy úgynevezett megtekintő lapot kell aláírnia, mellyel a közvetítő igazolni tudja a közreműködését. Erre továbbá akkor is szükség lehet, ha a potenciális vevő különalkut kötne az eladóval, aki így megúszhatja a jutalékfizetést.

Szükség van rájuk!

Vannak olyan ügyletek, amelyeken sokat veszthetsz ingatlanközvetítő nélkül. Gyakori eset, hogy valaki elad egy ingatlant 12 millióért, hogy majd egy nagyobbat vegyen 16-ért.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A régi lakását már el kell hagynia ahhoz, hogy pénzéhez jusson, az újat viszont még nem tudja megvenni. Ennek a kényszerhelyzetnek a megoldására csak az ügyvédek, illetve az ingatlanközvetítők tudnak biztonságos megoldást.

Jó, ha tudod! Az alapvető szakmai követelményeken túl az ingatlanközvetítés szimpátia és bizalom kérdése is, ehhez pedig személyes találkozásra van szükség. Látatlanban ne adj senkinek megbízást! Ha az interneten vagy az újságban megjelent hirdetésed nyomán valaki felajánlja a közvetítést, nem kell feltétlenül elzárkóznod. Kérj inkább személyes találkozót, hogy meggyőződjünk róla: adottak-e a fent felsorolt legfontosabb feltételek.

2007. augusztus 9-től már kapható az újságárusoknál a
Kosár – a fogyasztók magazinja
reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!
A Kosár magazin augusztusi számának tartalmából:
  • Száraztészta: mind egészséges, de nem mind finom
  • Nem a legdrágább a legjobb - digitális videokamerák tesztje
  • Sportcipőkörkép
  • Bolhapiac: a „mágikus gyüstbojt” és társai
  • Emelkedő energiaárak
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük