Melyek lesznek Budapest legolcsóbb és legdrágább környékei az év első felében? Az ingatlanszakértő válaszolt

Megkérdeztük az ingatlanszakértőt, hogyan alakulnak a lakásárak Budapesten az év első felében.

GettyImages-1177166150
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenkinek az életében elérkezik az a pont, hogy elköltözne bérelt lakásából, és saját fészekre vágyik, amit a magáénak tudhat, és ahol huzamosabb ideig biztonságban tudhatja a lakhatását.

Az ingatlanvásárlás ugyanakkor komoly dolog, nagy döntés, és borsos kiadást is jelent, ezért fontos megfontoltan dönteni. Ha nincs konkrét elképzelés arról, hogy hol szeretne valaki lakást venni, jó, ha előzetesen tájékozódik róla, adott város különböző területein milyen négyzetméterárakkal találkozhat.

Erre lehet számítani Budapesten

Hogy egy kis segítséget nyújtsunk a tájékozódásban, szakértői válaszért folyamodtunk, és megkérdeztük Török Dávidot, az Otthon Centrum ingatlanszakértőjét, hogy melyek lesznek Budapest legolcsóbb, illetve legdrágább területei az ingatlanpiacon 2022 első felében.

- Az Otthon Centrum értékesítési adatai között a legnagyobb merítés használt téglalakásokból van, ez alapján Újlipótváros, Lipótváros és Vizafogó a legdrágább városrész a pesti oldalon, és hasonló szinten van Budán a Hegyvidék és a Gellérthegy környéke is. Itt a használt lakások átlag négyzetméterára egymillió feletti. A másik véglet Csepel, illetve Pesterzsébet és Soroksár, ahol picivel félmillió forint alatt van az átlag négyzetméterár, ezek ma a főváros legmegfizethetőbb városrészei - részletezte Török Dávid.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ingatlanárakat egyébként több tényező is meghatározza a szakértő szerint. Ezeket érdemes ingatlanvásárlás alkalmával sorra venni, de a négyzetméterár mégis a legjobb nézőpont. Érdekesek a statisztikai adatok.

- Az ingatlanok árát nagyon jelentős mértékben meghatározza az elhelyezkedésük, de természetesen adott helyen az ingatlan jellegéből, állapotából fakadóan nagy különbségek lehetnek. Amikor egy környék árszintjét határozzuk meg, az összehasonlítást több módon lehet megtenni. Az átlagos négyzetméterár egy jó kiindulópont. A KSH által (az illetékhivatali adatok alapján) publikált statisztika kerületi bontásban azt mutatja, hogy a "centrumban" vannak a legdrágább kerületek, és a periférián a legolcsóbbak, illetve megfigyelhető egy északnyugat-délkelet irányú "lejtés" a budai hegyvidéktől a délkelet-pesti külső kerületekig - mondja.

40842313 84310a4db084b1c025779631b73dfd71 wm

Török Dávid

Sikeres és keresett ingatlankereskedő, az Otthon Centrum szakértője, aki több szakmai elismerés mellett 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban elnyerte Az Év Ingatlan-tanácsadója címet is.

Mikor illetékmentes az ingatlanvásárlás?

Bizonyos esetekben az ingatlanvásárlásért nem kell illetéket fizetni. Korábbi cikkünkben az ügyvédet kérdeztük, mikor.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük