Menekülnek tőlük a szúnyogok, ha megérzik: a 10 legerősebb illóolaj, amit utálnak a vérszívók

A kellemetlen szúnyogcsípések vegyszermentesen, illóolajak segítségével is kiküszöbölhetők.

GettyImages-1182067282
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor egy szép nyárestén az ember kellemesen megpihenne az erkélyen, egy csapásra tönkreteheti az élményt a vészjósló zümmögés: a szúnyogok zavaró jelenlétébe azonban nem kell beletörődni.

Bár léteznek különböző riasztógyertyák és spray-k, ám nem muszáj ezekhez nyúlni: természetes eszközzel is elűzhetők a rovarok.

Szúnyogriasztó illóolajak párologtatáshoz

Elég csupán egy teamécsessel forrósítható párologtatócsésze, és néhány illóolaj, amelyektől irtóznak a szúnyogok. Ezeket nemcsak párologtatva, egymással keverve is lehet alkalmazni. Szerencsés tulajdonságuk, hogy az ember számára kellemes az illatuk.

Aki nem szeretne keveréket készíteni, párologtatnivalók egész sorából választhat magának. Hatásos megoldás lehet a levendula-, a borsmenta-, az eukaliptusz-, a citrom-, a citromfű-, a bazsalikom-, a szegfűszeg-, a kakukkfű- és a geránium-illóolaj is. Utóbbival, másik nevén a muskátli-illóolajjal érdemes óvatosan bánni, ugyanis szembe vagy bőrre kerülve irritációt okozhat.

A párologtató tálkájába kerüljön némi víz, majd körülbelül 15 csepp a választott illóolajból. Fontos, hogy ha az elegy már elillant, de még szükség lenne a párologtatásra, csak meleg víz kerülhet a már felforrósodott eszközbe: hideg hatására elrepedhet.

Szúnyogriasztó spray illóolajakból

Ha valaki szívesen keverne szúnyogűző spray-t illóolajakból, az is lehetséges.

A következő receptet érdemes követnie:

  • 15 csepp citromfű-illóolaj
  • 10 csepp  eukaliptusz-illóolaj
  • 10 csepp teafa-illóolaj
  • 3,5 dl varázsmogyoró-olaj

A hozzávalók natúrtermék-boltokból beszerezhetők. Kisebb, szórófejes üvegre is szükség lesz, illetve tölcsérhez a betöltéshez. A keverék alaposan összerázandó minden használat előtt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fontos: a gyertyás párologtató mindig kerüljön olyan helyre, ahol gyermek vagy háziállat nem éri el, és nem verheti le. Az égő gyertyát nem szabad sem magára hagyni, sem elaludni mellette. Ha valaki szúnyogmentes éjszakára vágyik, a lefekvés előtti órákban érdemes előre párologtatnia vagy a spray-verziót alkalmazni a helyiségben. Jó tudni, hogy az illóolajak zsebkendőre csepegtetve, forrósítás nélkül is beválhatnak, ráadásul a legtöbbjük stresszoldó hatású is, így még inkább megkönnyítik az alvást.

Rovarok a lakásban

Rengetegféle rovar előfordulhat bárki otthonában: ezeket segít felismerni a következő cikk.

Ezt is szeretjük