Ezek a legfinomabb illatú növények
A szoba levegőjének felfrissítéséhez is tökéletesek.

Dia

 	Oregánó 	Az oregánót vagy szurokfüvet - Origanum vulgare - a legtöbben csak porrá tört, szárított formában ismerik, pedig a bájos kis lila virágokat hozó növényke illatos dísze lehet a konyhaablaknak vagy az erkélynek. A napos, meleg helyeket kedveli, és nem igényel sok vizet. Télen vidd olyan helyre, ahol nem fagyhatnak el a gyökerei. 	Kapcsolódó cikk: 	4 igénytelen, dúsan virágzó növény az erkélyre »

Oregánó

Az oregánót vagy szurokfüvet - Origanum vulgare - a legtöbben csak porrá tört, szárított formában ismerik, pedig a bájos kis lila virágokat hozó növényke illatos dísze lehet a konyhaablaknak vagy az erkélynek. A napos, meleg helyeket kedveli, és nem igényel sok vizet. Télen vidd olyan helyre, ahol nem fagyhatnak el a gyökerei.

Kapcsolódó cikk:
4 igénytelen, dúsan virágzó növény az erkélyre »

Dia

 	Leander 	A leander - Nerium oleander - tartása nem igényel különösebb törődést, de, ha kecses, illatos virágaiban is gyönyörködnél, akkor öntözd rendszeresen, és ültesd tápoldatban gazgad talajba. Az örökzöld balkonnövény a tűző napon is jól érzi magát, virágai, melyeket nyár elejétől az őszig hoz, fehérek, rózsaszínek, pirosak vagy sárgák lehetnek.

Leander

A leander - Nerium oleander - tartása nem igényel különösebb törődést, de, ha kecses, illatos virágaiban is gyönyörködnél, akkor öntözd rendszeresen, és ültesd tápoldatban gazgad talajba. Az örökzöld balkonnövény a tűző napon is jól érzi magát, virágai, melyeket nyár elejétől az őszig hoz, fehérek, rózsaszínek, pirosak vagy sárgák lehetnek.

Dia

 	Golgotavirág 	A golgotavirág - Passiflora - a hiedelem szerint Jézus szenvedését jelképezi. A pompás, illatos virágokat hozó, örökzöld kúszónövényt az erkélyen érdemes tartanod, hiszen akár az egy-három méteres magasságot is elérheti. A golgotavirágnak több mint négyszáz különböző hibridje ismert. Jól érzi magát a tűző napon is, de a virágzási időszakban rendszeres locsolást és tápoldatozást igényel. 	Kapcsolódó cikk: 	3 balkonnövény, ami a tűző napon is életben marad »

Golgotavirág

A golgotavirág - Passiflora - a hiedelem szerint Jézus szenvedését jelképezi. A pompás, illatos virágokat hozó, örökzöld kúszónövényt az erkélyen érdemes tartanod, hiszen akár az egy-három méteres magasságot is elérheti. A golgotavirágnak több mint négyszáz különböző hibridje ismert. Jól érzi magát a tűző napon is, de a virágzási időszakban rendszeres locsolást és tápoldatozást igényel.

Kapcsolódó cikk:
3 balkonnövény, ami a tűző napon is életben marad »

Dia

 	Angyaltrombita 	Óriási, illatos virágainak köszönhetően az angyaltrombita - Brugmansia - az egyik legnépszerűbb és legelragadóbb balkonnövények egyike. Fűszeres illatát az esti órákban élvezheted a legintenzívebben. A napos vagy félárnyékos helyeken érzi jól magát, és, ha elegendő vizet és tápoldatot kap, rövid idő alatt akár az egész erkélyt beboríthatja. 	Kapcsolódó cikk: 	Mézédes illatú, igénytelen balkonnövények »

Angyaltrombita

Óriási, illatos virágainak köszönhetően az angyaltrombita - Brugmansia - az egyik legnépszerűbb és legelragadóbb balkonnövények egyike. Fűszeres illatát az esti órákban élvezheted a legintenzívebben. A napos vagy félárnyékos helyeken érzi jól magát, és, ha elegendő vizet és tápoldatot kap, rövid idő alatt akár az egész erkélyt beboríthatja.

Kapcsolódó cikk:
Mézédes illatú, igénytelen balkonnövények »

Dia

 	Jázmin 	A nőiesség jelképeként is emlegetett jázmin - Jasminum - hazánkban szobanövényként vált népszerűvé. A semmihez sem fogható illatot árasztó, dúsan nyíló, apró fehér virágok sok parfüm alapját is képezik. A jázmin tartása kifejezetten egyszerű, mivel szívós, strapabíró kúszónövényről van szó. Tavasszal és nyáron akár az erkélyre is kiteheted, hogy élvezze a napfényt. Mindenképpen gondoskodj támasztékról, hogy legyen mire felfutnia. Nyáron öntözd bőségesen, télen kevesebb vízzel is beéri. Virágzás után vágd vissza a növényt.

Jázmin

A nőiesség jelképeként is emlegetett jázmin - Jasminum - hazánkban szobanövényként vált népszerűvé. A semmihez sem fogható illatot árasztó, dúsan nyíló, apró fehér virágok sok parfüm alapját is képezik. A jázmin tartása kifejezetten egyszerű, mivel szívós, strapabíró kúszónövényről van szó. Tavasszal és nyáron akár az erkélyre is kiteheted, hogy élvezze a napfényt. Mindenképpen gondoskodj támasztékról, hogy legyen mire felfutnia. Nyáron öntözd bőségesen, télen kevesebb vízzel is beéri. Virágzás után vágd vissza a növényt.

Dia

 	Mimóza 	A világ legszemérmesebb növénye, a mimóza - Mimosa Pudica - Dél-Amerikában őshonos, legjellemzőbb tulajdonsága, hogy érintésre összezárja szirmait. A szobanövényként is tartható, fél méterre növő, illatos, sárga virágokat hozó mimóza a napfényes helyet szereti. Jól érzi magát az ablakban, és mérsékelt vízzel is beéri.

Mimóza

A világ legszemérmesebb növénye, a mimóza - Mimosa Pudica - Dél-Amerikában őshonos, legjellemzőbb tulajdonsága, hogy érintésre összezárja szirmait. A szobanövényként is tartható, fél méterre növő, illatos, sárga virágokat hozó mimóza a napfényes helyet szereti. Jól érzi magát az ablakban, és mérsékelt vízzel is beéri.

Dia

 	Palackfa 	A palackfa - Adenium obesum - illatos, színpompás virágaival az ablakpárkány dísze lehet. A mediterrán vidékről származó virágot a leanderrel keresztezve nemesítették szobanövénnyé. Meleg, napos helyeken bőségesen virágzik, kifejezetten fagyérzékeny, 15 Celsius-fok alatti hőmérsékleten már nem érzi jól magát.

Palackfa

A palackfa - Adenium obesum - illatos, színpompás virágaival az ablakpárkány dísze lehet. A mediterrán vidékről származó virágot a leanderrel keresztezve nemesítették szobanövénnyé. Meleg, napos helyeken bőségesen virágzik, kifejezetten fagyérzékeny, 15 Celsius-fok alatti hőmérsékleten már nem érzi jól magát.

Dia

 	Frézia 	A fréziát - Fresia - a legtöbben csak vágott virágként ismerik, pedig kertben vagy cserépben is nevelhető. A holland kertészeknek hála számtalan színváltozat létezik, és a nemesítések során az egyébként elég kényes frézia ellenállóbb is lett. A fagyra azonban még mindig nagyon érzékeny, ezért az erkélyen legfeljebb csak nyáron tartsd, ősszel már vidd be a lakásba. 	Kapcsolódó cikk: 	3 csodatévő gyógynövény, ami a lakás dísze lehet »

Frézia

A fréziát - Fresia - a legtöbben csak vágott virágként ismerik, pedig kertben vagy cserépben is nevelhető. A holland kertészeknek hála számtalan színváltozat létezik, és a nemesítések során az egyébként elég kényes frézia ellenállóbb is lett. A fagyra azonban még mindig nagyon érzékeny, ezért az erkélyen legfeljebb csak nyáron tartsd, ősszel már vidd be a lakásba.

Kapcsolódó cikk:
3 csodatévő gyógynövény, ami a lakás dísze lehet »

Dia

 	Viaszvirág 	A viaszvirágot - Hoya - porcelánvirágnak vagy - édes, bódító illata miatt - mézvirágnak is nevezik. Futtasd fel növénylétrára vagy drótkarikára - a kúszónövény viaszos levelei önmagukban is mutatósak, de a nyár elején megjelenő mézillatú virágok adják a viaszvirág igazi esztétikai értékét. Ne ültesd túl nagy cserépbe, mert akkor csak a levelei nőnek, a virágok elmaradnak. Déli fekvésű, napos ablakban érzi jól magát, nyáron öntözd bőségesen.

Viaszvirág

A viaszvirágot - Hoya - porcelánvirágnak vagy - édes, bódító illata miatt - mézvirágnak is nevezik. Futtasd fel növénylétrára vagy drótkarikára - a kúszónövény viaszos levelei önmagukban is mutatósak, de a nyár elején megjelenő mézillatú virágok adják a viaszvirág igazi esztétikai értékét. Ne ültesd túl nagy cserépbe, mert akkor csak a levelei nőnek, a virágok elmaradnak. Déli fekvésű, napos ablakban érzi jól magát, nyáron öntözd bőségesen.

Dia

 	Viola 	A viola számtalan hibridje közül biztosan te is találsz neked tetsző színt, formát és méretet. A bájos, ibolyaillatú növények az erkélyen is jól érzik magukat, de a szobának is kedves díszei lehetnek. Gondozásuk változatonként eltérhet, mindig érdeklődj a kertészetben, ahol a növényt vásárolod.

Viola

A viola számtalan hibridje közül biztosan te is találsz neked tetsző színt, formát és méretet. A bájos, ibolyaillatú növények az erkélyen is jól érzik magukat, de a szobának is kedves díszei lehetnek. Gondozásuk változatonként eltérhet, mindig érdeklődj a kertészetben, ahol a növényt vásárolod.

Ezt is szeretjük
Fotó: