4 igénytelen, dúsan virágzó növény az erkélyre

A pillangókat is odacsalják

A színpompás növények szinte mágnesként vonzzák a tarka szárnyú lepkéket.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha szereted a színpompás növényeket, akkor minden bizonnyal a kecses, tarka pillangókat is kedveled. Összegyűjtöttünk neked négy olyan növényt, amelyek az erkélyen is jól érzik magukat, vibráló színeikkel vagy éppen bódító illatukkal pedig még a pillangókat is a balkonodra csalják.

Ha sokáig szeretnél gyönyörködni a tarka szárnyú vendégekben, ültess különböző virágokat - a lepkék kedvelik a sokszínű virágtengert, és a különböző időben nyíló növények arról is gondoskodnak, hogy egész nyáron legyen miért az erkélyedre szállni a lepkéknek.

Petúnia

A muskátli mellett talán a petúnia a legnépszerűbb és legegyszerűbben tartható balkonnövény. Az intenzív nemesítésnek köszönhetően a formák és színek hatalmas választékából szemezgethetsz, a színpompás virágokat pedig a pillangók is imádni fogják.

Növekedésüket tekintve a petúniák két csoportra oszthatók: a felfelé törő és a futópetúniákra. Az alacsonyabb, bokrosan növekvő változatokat növénytartókban, balkonládákban és edényekben érdemes tartanod, míg a hosszú szárúak jobban mutatnak a függőkosarakban.

A petúniák májustól októberig nyílnak, virágjuk lehet egyszerű vagy telt, hullámos vagy rojtos szegélyű, fehér, sárga, rózsaszín, piros, bíborszínű, kék vagy lila, de léteznek olyan hibridek is, melyeknek kétszínű virágja van.

15 csodálatos növény a balkonra

Nézegess képeket!

Elolvasom

A petúniák kedvelik a napfényt, ezért az erkélyen is jól fogják érezni magukat, ha rendszeresen és bőségesen öntözöd őket. Az elnyílt virágokat szedd le, hogy új bimbók nőhessenek a helyükre.

Kerti szamóca

Ne lepődj meg, az édes gyümölcsű, hófehér virágú növényt nemcsak fóliaházakban termesztik, függőkosarakban, balkonládákban is remekül érzi magát. Léteznek speciális szamócatermesztő edények is: ezek olyan magas növénytartók, amelyeken körben kis rések vannak, ahová egyszerre több szamócatövet is elültethetsz, így kevesebb helyre lesz szükséged.

Kerti szamóca

A szamóca a napfényt szereti, az erős szelet azonban nem, ezért inkább az erkély alacsonyabb, szélvédettebb részére telepítsd. A virágzást, illetve ezzel együtt a szamóca lepkecsalogató tulajdonságát megnyújthatod, ha különböző fajokat ültetsz egymás mellé. Az eltérő virágzási időnek hála mindig lesz friss szamócád, és a tarka pillangók is állandó vendégeid lesznek.

Mályvarózsa

Az akár 170 centiméter magasra is megnövő, merev szárú, bokros növekedésű mályvarózsa nem tipikus balkonnövény, de egy nagyobb virágládában is jól érzi magát - ha van elég hely, bátran válaszd a júliustól szeptemberig virágzó pillangócsalogatót.

A mályvarózsa a meleg, napos helyeket és a humuszos, tápanyagban gazdag, laza talajt kedveli. Számos színváltozatban kapható a fehértől a pirosig, de a Nigra nevű változat virágai például feketéspiros színűek. A Kis-Ázsiában őshonos növény mára már az egész világon elterjedt, sokan a vidéki hangulat, a falusi romantika megtestesítőjét látják benne. Mivel elég magasra nő, nem árt, ha gondoskodsz támasztékról. Ha elnyílt, vágd vissza, hogy újra virágozzon.

Mályvarózsa
Méhbalzsam

Méhbalzsam

Az egy méter magasra növő, felálló hajtású, bokros növekedésű méhbalzsam kúszó tarackjaival dús növényzetet hoz létre, buja, édenkerti hangulatot teremtve ezzel az erkélyen.

Bár viszonylag rövid ideig, csak júniustól augusztusig virágzik, mégis érdemes beszerezned néhány tövet, mert illatos, tojásdad vagy lándzsás alakú levelei és skarlátpiros, kétajkú virágai mágnesként vonzzák a tarka pillangókat.

A méhbalzsam leginkább a félárnyékos helyeket kedveli, ezért érdemes nagyobb növények szomszédságába vagy futónövények árnyékéba ültetni. Talaját nyáron ne hagyd kiszáradni, télen viszont nem jó, ha túl sok nedvesség éri. Ősz vagy tél végén alaposan vágd vissza az évelő növényt.

Bár a méhbalzsam az egyik legismertebb lepkecsalogató, fontos tudni róla, hogy nem hazudtolja meg a nevét, és a méheket is a környélre vonzza. Ha kedveled a szorgos kis zümmögőket, bátran ültess méhbalzsamot az erkélyre, de ha félsz a rovaroktól, válassz inkább más virágot.

Cikkünk megírásában Wota Wehmeyer és Hermann Hackstein Balkon- és terasznövények, valamint Andrea Rausch Évelő növények kislexikona című könyvei segítettek, melyek a Mérték Kiadó gondozásában jelentek meg.

Ezt is szeretjük